Har du lært deg juletrevettreglene?

JULETREVETT: Det er en del ting du bør tenke på både når du kjøper juletre, før du tar det inn i ditt hjem og når det står i stua. Rådene får du her. Foto: Plantasjen
JULETREVETT: Det er en del ting du bør tenke på både når du kjøper juletre, før du tar det inn i ditt hjem og når det står i stua. Rådene får du her. Foto: Plantasjen

Her er tipsene du bør følge om du vil unngå at juletreet drysser og sørge for at det beholder fargen julen gjennom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helgen kjøper nordmenn flest juletreet sitt. En undersøkelse viser at så mange som syv av ti skal ha juletre i år, ifølge Opplysningskontoret for juletrær, som butikkjeden Plantasjen står bak.

Hvis du vil unngå at juletreet drysser i store mengder allerede før julaften, bør du følge rådene fra opplysningskontoret under.

Her er ting du bør tenke på i kjøpssituasjonen, når treet skal i hus og når det står der i stua i all sin prakt.

Så er det bare å slippe kreativiteten løs og pynte treet slik du vil ha det. Men husk at det er lurt å skru av elektrisk juletrebelysning om natten og når du forlater huset.

Les også: Slik skaper du julestemning i hjemmet med planter

Slik får du årets juletre til å bli tidenes juletre:

Spør når treet er felt før du kjøper det

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør derfor når treet er felt når du handler.

Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

Finn et tre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Et juletre skal behandles som en snittblomst. Ta derfor med juletrefoten når du du skal skaffe årets tre.

Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.

Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Personvernpolicy