Her er plantene som kan ødelegge julen

IKKE FARLIG: Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter, ifølge Giftinformajonssentralen. © FOTO: Thinkstockphoto
IKKE FARLIG: Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter, ifølge Giftinformajonssentralen. © FOTO: Thinkstockphoto

Sjekk hvilke blomster som kan gi barna magesmerter, kvalme og diarè.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de minste kan en fargeglad juleplante minne faretruende mye om godteri, og da kan det være svært fristende å smake litt på blomster, blader eller bær.

Har du små barn i huset, kan det kanskje være greit å styre unna de aller giftigste juleblomstene. Sånn for å være på den sikre siden.

Ufarlig å smake litt

Du har kanskje hørt at julestjernen er en av disse, men det stemmer ifølge seniorrådgiver Lise Ringstad ved Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet ikke.

- Julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som en svært giftig plante. Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter, sier Ringstad.

Det å smake på en julestjerne anser hun som helt ufarlig.

Da finnes det andre planter som er mye skumlere.

- Julerose, som var veldig populær i fjor, er et eksempel på en giftig plante. Hele denne planten inneholder giftstoffer som fører til magesmerter, kvalme og diaré. Giften kan også påvirke hjertet dersom barnet har mer enn smakt på den, sier hun.

Ikke velg julestjerne

- Norges mest populære juleblomst, julestjernen, er ingen favoritt hos dem som er allergiske. Den inneholder nemlig slimhinne- og hudirriterende stoffer, sier seniorrådgiver og sykepleier i Norges Astma- og Allergiforbund Grethe Amdal.

Hun forteller at det finnes mange rapporter om luftveisproblemer, eksem og allergi i forbindelse med julestjerne.

Gi barnet drikke

Løkplantene tulipan, svibel og amaryllis bør du også være oppmerksom hvis poden er glad i å smake seg frem i den store verdenen.

- Disse plantene har irriterende plantesafter, og det kan oppstå symptomer hvis man spiser en del av blomst, blad eller planteløken. Ofte vil en slik forgiftning føre til kvalme, oppkast og diaré, sier hun.

Heldigvis er det sjelden barn spiser mye av en blomst, men skulle uhellet være ute bør du gi barnet noe å drikke.

- Og hvis han eller hun har spist av løken eller mye av planten, kan det være lurt å også gi medisinsk kull. Kontakt også Giftinformasjonen for råd, sier hun.

Fristende bær

Kristtorn er en annen plante som med sine røde bær kan den være svært fristende for små barn.

Å smake på et eller to bær er ifølge Ringstad ikke farlig, men mange bær kan føre til kraftige marg- og tarmsymptomer.

- Skulle barnet spise mer enn fem bær er det lurt å kontakte Giftinformasjonen. Husk også å alltid kontakte lege dersom symptomene vedvarer eller er kraftige, sier hun.

Hun forteller videre at også den populære planten Asalea kan føre til forgiftning dersom den inntas.

- Men det å smake på et blad eller to fra asaleaen er ikke farlig, sier hun.

Ringstad forteller at Giftinformasjonen fikk 2079 henvendelser i 2012 angående små barn og uheldig inntak.

Ufarlig å spise litt glitter

Stort sett går det bra, og det kan være greit å vite at en liten smakebit av juledekorasjonen sjelden fører til de store reaksjonene.

- Det samme gjelder dersom barnet lar seg friste til å smake litt på gull- eller glitterspraypynt i dekorasjonen. Dette er helt ufarlig, sier Ringstad.

Gi da ganske enkelt barnet noe å drikke, og så vil naturen sørge for at glitter og planterester ender i bleien eller do om ikke så altfor lenge.

Plagsom allergi

Vonde mager og kvalme er ikke eneste reaksjoner og plager juleplanetene kan føre til.

Rennende neser og kløende øyne kan også ødelegge julen for både små og store, så hvis du mistenker at barnet ditt er allergisk mot noe i det julepyntede huset ditt er det lurt å handle raskt.

Start gjerne med å fjerne de plantene flest allergikere reagerer på.

Irriterer slimhinnene

Vedvarer plagene etter at julestjernen er fjernet, kan det imidlertid hende at det er en av de andre juleplantene som fører til reaksjoner.

- En del reagerer på løkblomster som svibler, tulipaner og liljer, og blomsten juleglede kan også gi plager for allergikere, forteller Amdal.

De vanligste reaksjonene er allergi og overfølsomhet med økt irritasjon i slimhinner.

- På samme måte som ved annen allergi, kan allergi mot juleplantene gi hoste, sviende øyne, rennende nese, astmasymptomer og oppblussing av eksem, sier hun.

Juleplantene som betyr trøbbel

ALLERGISK MOT JULETREET: Dersom barnet er allergisk mot julegrana, kan det være greit å tenke alternativt. Hva med en furu eller et plasttre? © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Allergisk? Velg plast!

Selv om du ikke har huset fullt av juleblomster, er det ganske sikkert en plante som befinner seg sentralt plassert i stuen.

For de fleste av oss blir det ingen jul uten juletre, men dessverre er det ikke alle som kan glede seg like mye over duften av frisk gran.

Er barnet ditt blant disse, bør du ta signalene på alvor.

- Allergimedisin er ikke et alternativ. Hvis man vet at barnet reagerer på juletreet, bør man ikke ha et friskt juletre i huset. I dag finnes det mange flotte, kunstige juletrær i ulike prisklasser så kjøp da heller et plasttre, sier hun.

Personvernpolicy