Retusjering: Blir manipulert av lys, fotovinkel og sminke

Det er ikke bare photoshop som lurer deg

UTEN PHOTOSHOP: Disse personlige trenerne ville avsløre de klassiske før og etter-bildene, som brukes i reklame for kostitilskudd, slankekurer og lignende. FOTO: Faksimile psychguides.com
UTEN PHOTOSHOP: Disse personlige trenerne ville avsløre de klassiske før og etter-bildene, som brukes i reklame for kostitilskudd, slankekurer og lignende. FOTO: Faksimile psychguides.com

Hvis du trodde retusjering var det eneste som manipulerte utseendet til modeller og kjendiser, må du tro igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor blest omkring temaet retusjering om dagen, og Ungdom mot Retusjert Reklame aksjonerer mot et forvrengt kroppssyn fremstilt i media og reklameverdenen.

- Dagens samfunn er preget av en stadig mer kommersialisert og seksualisert offentlighet. Vi lever i en verden med et enormt kroppshysteri som stadig når nye høyder. Dette gir store konsekvenser for ungdoms forhold til egen kropp, utseende, og ungdoms selvtillit og selvbilde, skriver gruppen på aktivisme.no.

At photoshopping kan totalendre på utseendet til en modell, eller noen ganger føre til tabber som å fjerne en hel arm, er ingen hemmelighet.

Men når maskarareklamer viser øyevipper som ser ut som de vokser på direkten, så blir det vanskelig å tro på at dette er ekte på noen som helst måte.

Manipuleringen du ikke merker

Et annet område som derimot ikke er like tydelig som bilderetusjering i photoshop, er bruken av lys, sminke, fotovinkel og positur.

Dette er elementer som ikke bare brukes på fotoshoot til moteserier, men også ofte til såkalte før- og etter-bilder.

Den amerikanske nettsiden Psychguides.com har som mål å informere om psykiske lidelser, og tilbyr hjelpsomme guider til forbrukeren.

For å vise at spesielt trening- og vektnedgangsbilder ikke alltid er korrekte, har nettsiden satt sammen før- og etter-bilder hvor personen ser totalt forandret ut, men i virkeligheten har de hverken gått ned i vekt eller blitt sterkere.

Ofte er det kun minutter mellom før- og etter-bildet.

- Påvirkningskraften fra nettet og kommersielle medier har gjort det enkelt for falske annonsører å utnytte mennesker som ønsker å gå raskt ned i vekt, skriver nettsiden i sin kamp mot uærlig reklame som spiller på kroppsbildet.

Les også: Klesgigant beklager å ha «forvridd kvinnekroppen»

retusjering

BUSTED: Treningsekspertene har tatt rotta på de falske reklamene som omhandler kosttilskudd og dietter ved å vise hvor lett det er å iscenesette uekte før- og etter-bilder. © FOTO: Faksimile psychguides.com

Bransjen lurer deg

Selv om sminke og lyssetting er en naturlig del av å ta et godt bilde, er det også mange som misbruker disse teknikkene for å lure leseren.

- God lyssetting har alt å si for et bilde, og her kan man jukse mye, forteller mote- og livsstilsfotograf, Tord-Erik Andresen fra fotofoto.no.

- Kombinasjonen god lyssetting og god makeup kan gi et retusjert resultat, uten at bildet har vært innom photoshop. Mange i skjønnhetsbransjen utnytter seg av dette på før- og etter-bilder av for eksempel plastiske operasjoner og hårtransplantasjoner. På før-bildet kan modellen være dårlig lyssatt, og på etter-bildet kan det ofte bli brukt lyssetting som gjør mer for resultatet, legger fotografen til.

Les også: Slik ville Barbie sett ut i virkeligheten

Teknikker som makeupartist

SMINKE: Å legge strategisk sminke er en av de største verktøyene man har for å manipulere et ansikt. © FOTO: Tove Eggen. SMINKE: Å legge strategisk sminke er en av de største verktøyene man har for å manipulere et ansikt. © FOTO: Tove Eggen.

Som makeupartist har jeg mange gode teknikker som kan gjøre en hudtone solbrun, kinnben høyere og øynene mer fremtredende.

Jeg tenker at det er bedre å jobbe med de elementene som faktisk er der, istedenfor å endre totalt på en persons utseende ved overdreven bruk av photoshop.

Andresen er enig i dette.

- Bildeutrykket i dag skal være mer naturlig enn det var for noen år tilbake. Det betyr ikke at bruken av photoshop har gått ned, men å skape et perfekt, og samtidig naturlig resultat, er svært tidkrevende.

En god makupartist som forstår nytten av å jobbe med hele kroppen og ikke bare ansiktet vil lette mye av behovet for photoshop, så grundig forarbeid er å foretrekke.

retusjering

LYS OG HOLDNING: Kun ved å skifte lys fra siden til rett på, får ansiktet et renere utseende. Når holdningen blir rettere og bena plassert i kryss, ser kroppen lengre og smalere ut enn med bredbent og firkantet posering. © FOTO: Kristin Edvardsen.

God holdning

Men selv om mange utnytter seg av disse knepene, er de også fine triks for oss som ønsker å ta fine privatbilder av oss selv.

Ofte tenker folk at de ikke ser bra ut på bilder, mest fordi de egentlig ikke ligner helt på seg selv.

Et bilde er jo flatt, og får dermed aldri helt vist hvordan hele personen egentlig ser ut - så ofte gjør vi oss mindre fotogene ved å gå for en feil kroppsholdning.

Hvis man står med krom rygg og armene foran seg, vil man ofte kunne se større og lavere ut enn man er. I tillegg er det mange som løfter haka høyt opp i håp om å skjule en dobbelthake, men dette vil faktisk gjøre den mer synlig.

Men det er små justeringer som skal til for at bildet skal bli fint hver eneste gang.

Det enkleste knepet for å for eksempel se høyere ut, er å rette seg i ryggen, trekke skuldre tilbake og legge vekta på fotsålen istedenfor på hælen.

- Dersom modellen lener seg litt med hodet mot kameraet, og tipper overkroppen litt frem, vil dette gjøre at modellen ser lengre og slankere ut. Å få armene ut fra kroppen, vil gjøre også forsterke dette, forklarer Andresen.

retusjering

FEIL POSERING: Når man står fremoverlent med krom rygg og haka opp, kan man lett se større ut enn det man egentlig er. © FOTO: Kristin Edvardsen.

Lyset er viktig

Men uansett hvor fin sminke eller god holdning man har, så spiller dette liten rolle hvis ikke lyset er fint.

En hard spotlight fra taket som treffer deg rett på hodet for eksempel, kan få det til å se ut som om man har mørke ringer under øyne og et dratt ansikt - på grunn av skyggene som skapes.

Et varmt og gult lys, spesielt slik som man ofte har på bad, vil også duse ut røde kinn og lepper, så man ser ganske fargeløs ut.

Det beste lyset er som oftest et rent dagslys fra et vindu som sørger for at ansiktet ikke får noen uheldige skygger.

Ved å stå med ryggen til en verandaglassdør, får man også en gratis blurring av ytterkantene på kroppen som igjen vil gjøre at silhuetten vår ser mer definert ut. Men da er det viktig at du også har et lys plassert foran deg.

- Et direkte og relativt mykt lys, gjerne i kombinasjon av flere lamper eller noe som reflekterer lyset, vil myke opp ansiktet og redusere poser under øynene, linjer og porer. Et hardt lys som kommer mer fra siden eller ovenfra vil forsterke dette, råder Andresen.

retusjering photoshop manipulasjon av bilder

OPPREIST: Jeg ble selv sjokkert over hvor mye høyere og smalere jeg så ut på kameraet, kun ved å rette meg godt opp, sette hendene i midjen, trekke hodet opp og haka frem - samt at bildene ble tatt nedenfra. © FOTO: Kristin Edvardsen.

Vi testet

Jeg har jobbet med modeller og på fotoshoots i hele min karriere som makeupartist og stylist, og har jo fått med meg et par triks som jeg automatisk bruker når jeg blir avbildet.

Men for å virkelig se hvor stor forskjell disse knepene utgjør, ville vi teste de selv.

Kun ved å endre på elementer som holdning, klær, lys og sminke kunne det se ut som om jeg hadde gjennomgått en massiv makeover og gått ned i vekt, samt blitt høyere på under fem minutter.

Det var faktisk veldig gøy å se nøyaktig hvor mye, spesielt posituren og kameravinkelen, hadde å si for hvordan jeg selv så ut på bildet.

Jeg har alltid vært imot å bli tatt bilde av nedenfra, fordi jeg føler at den vinkelen gjør meg større enn det jeg er. Men dette bildet sjokkerte meg - jeg så bare utrolig lang ut!

Jeg synes fortsatt det er viktig å være ærlig med seg selv, og ikke føle at man konstant MÅ få til et visst type bilde. Men det er absolutt gøy å få bekreftet nøyaktig hvor forskjellig man kan se ut.

Og skal jeg være helt ærlig, så kjemper jeg litt for å minimere bruken av photoshop for å endre på modeller sitt utseende - og heller bli flinkere til å få frem det naturlige vakre i alle og enhver.

Artikkelen er først publisert på Klikk.no.

Les mer:

Trodde du parfymefri betydde uten lukt?

Denne kroppsdelen blir lettest glemt i dusjen

Ser du hva som er feil på dette bildet?

Personvernpolicy