Ullen julestemning

ULLVETERANER: I over tretti år har Wenche Hagelid og Bjørg Sollin laget ullpynt til jul. Noen av produktene selger de på julemarkedet i Botanisk hage. (FOTO: Kjersti Busterud / NTB tema)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ull varmer ikke bare kroppen ute i vinterkulda, det bidrar også til lun og god julestemning innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lag flasker med englevinger:

Slik gjør du en vanlig flaske til en hvit engel med vinger og glorie:

* Spenn ullfilt eller tovet ullstoff fra et klesplagg rundt en flaske. Vrangen skal være ut. Fest knappenåler tett inntil flasken og klipp. Sy så kantene sammen for hånd eller på maskin.

* Vreng filten og trekk den over flasken.

* Klipp ut englevinger i det samme stoffet, eller bruk tykkere Nepal-ull. Lim paljetter og glitter på vingene med hobbylim. La dem tørke litt før du legger dem i en plastlomme, med tunge bøker oppå som press.

* Tråkle vingene fast på englekroppen. Når julen er over, kan du fjerne tråden og bevare vingene for seg, så beholder de fasongen fram til neste jul.

* Lag glorie av en cirka 1 mm tykk og 22 cm lang metalltråd. Bruk en rundtang og form en glorie i den ene enden av tråden, og en sirkel som du fester mellom flaskeringene i den andre.

(Kilde: Boka «Bare ull» av Tone Rørseth)

– Det er mange som liker å pynte med ull både til jul og påske, sier Bjørg Sollin der hun står ute i desemberkulda og selger ullnisser, ullengler, ullsnømenn og ulldompaper sammen med Wenche Hagelid.

I hele 38 år har de to vært med i en hobbygjeng som regelmessig møtes for å lage ting i ull. En del av produktene de lager selges på det årlige julemarkedet i Botanisk hage i Oslo.

– Ull er et vidunderlig materiale å jobbe med, mener Sollin, som selv er pyntet i ull fra topp til tå, med hjemmelaget filthatt og kofte strikket av garn hun har spunnet selv.

Les også: Her kan julehandelen ta pusten fra deg

Trendy materiale

Ull som materiale har lange tradisjoner i Norge, men det har også fått ny oppmerksomhet de siste årene, blant annet gjennom den nye strikkebølgen.

– Ull har blitt litt trendy, sier designer og stylist Tone Rørseth. I høst kom hun med boka «Bare ull», som inneholder ideer til ullkreasjoner til både hjem og garderobe. Jula har fått sitt eget kapittel i boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble hektet på ull for 6-7 år siden, da sønnen min begynte i steinerbarnehage. Der var det ull overalt, og noen av foreldrene møttes en kveld i uka for å tove. Plutselig fikk jeg tusen ideer til ting man kan lage i ull, forteller hun.

Rørseth har tidligere skrevet to bøker om smykkelaging, og leverer jevnlig gjør-det-selv-reportasjer til interiørblader. Det var imidlertid først nå forlaget mente markedet var modent for en ullbok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk har forstått at ull kan brukes på en moderne måte. Å blande ull med andre materialer, for eksempel, gjør at også de yngre synes ull er spennende.

Les også: Pepperkakevinneren får terningkast tre

Kreative muligheter

I julekapittelet i boka beskriver Tone Rørseth hvordan du kan lage stjernebrikker, uro med stjerner, julehjerter, juletre og flasker med englevinger i ull. Men mulighetene er langt fler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det fine med ull er at materialet kan brukes på så mange måter. Det kan formes til hjerter og kuler, og du kan klippe i det uten at det revner. Tar du en gammel strikkegenser med fint mønster og vasker på 60 grader, har du plutselig et flott materiale, tipser hun.

Selv har hun tenkt til å pynte juletreet med ull i år.

– Å pynte med hjerter, engler, stjerner og andre ting formet i ull er et godt alternativ hvis du vil bort fra et juletre med glitter og glam, sier hun.

Rørseth mener ullprodukter står godt til jula.

– Ull er et lunt og koselig materiale. I tillegg er det tradisjonsrikt, slik julefeiringa er for de fleste, påpeker hun.

Les også: Disse julegavene hjelper