13 tips til å ta fine bilder av seg selv

Kanskje kan ditt neste profilbilde bli ditt fineste hittil hvis du følger «selfie»-tipsene. Foto: Colourbox
Kanskje kan ditt neste profilbilde bli ditt fineste hittil hvis du følger «selfie»-tipsene. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lær deg kunsten å ta et selfie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger et nytt profilbilde på Facebook, du vil vise fram den nye sveisen på Instagram, eller sende et bilde til den nye flørten. Da er det bare å plukke opp mobiltelefonen, og knipse i vei.

Fenomenet med å ta selvportretter med mobilen har tatt såpass av det siste året at ordet «selfie», som er en forkortelse for selvportrett, ble kåret til årets nye ord og tatt inn i den berømte Oxford Dictionary. Og selv om det har blitt enkelt å ta bilder av seg selv uten hjelp av andre, er det fortsatt en del tips til hvordan du får «selfien» din så god som mulig.

Det finnes mange tips til å ta bedre bilder av deg selv, og vi har laget en miniguide til hvordan du tar et vellykket bilde, ved hjelp av en fotoekspert og bloggere.

Tenk på bakgrunnen

Før du trykker på utløseren, bør du tenke over hvordan bakgrunnen er. Hvis du vil vise hvor du er, som når du er på ferie, få med noe fint i bakgrunnen. Tar du bildet for å vise fram deg selv, pass på å ikke ha forstyrrende elementer i bakgrunnen. Dessuten kan fargene i bakgrunnen ha noe å si for hvordan huden din ser ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer på MSN.no: Slik lagrer du digitale bilder

Dette hater vi på Facebook og Instagram

Vi har testet: reisekameraer

Velg rett vinkel

Regelen er, at bilder tatt rett forfra ikke ser særlig bra ut. Hold heller bildet litt over deg og i en skrå vinkel, da ser du som regel bedre ut. Tenk også på det gylne snitt. I stedet for å stå i midten av bilder, ser det bedre ut om du er litt til side for midten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sånn ser alle brukerne på Facebook ut

Pass på omgivelsene

Bildet du tar kan være bra det, men hvis omgivelsene er feil blir hele bildet feil. Det er for eksempel ikke særlig kult med et stort glisende tryne i en begravelse (det mener folket bak Tumblr-siden Selfies at Funerals hvert fall). Her gjelder reglen om vanlig folkeskikk og respekt for andre.

Ifølge en New Zealandsk side er det fem steder du absolutt ikke må finne på å ta en selfie:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Gravlunder og minnesmerker: Det er ikke morsomt å se deg smile foran Holocaust-steder

2. Begravelser: Samme reglene som ovenfor

3. Tilbedelsessteder som kirker og moskeer: Ha respekt for at folk trenger ro

4. Sårbare mennesker som foran en hjemløs: «Se hvor fett jeg har det i forhold til han her». Nei

5. Ulykker: Hvis du tar selfies foran andre folks trafikkuhell er det ikke bare ukult, du risikerer også selv å havne i en ulykke.

Husk lyset

Mobilkameraet ditt fungerer nok godt i dagslys, men om kvelden blir bildene fort kornete og mørke. Tenk derfor på om det er nok lys til å ta en selfie. Hvis det ikke er det, legg heller vekk mobilen enn å bruke blitzen. Den innebygde blitzen gjør deg bare kritthvitt og på ingen måte flatterende.

Er det midt på dagen, bør du likevel også huske lyset. Det bør nemlig komme forfra og helst være indirekte. Derfor er overskyet vær det beste, og det kan være lettere å ta bilder inne enn ute. Står sola rett inn, trekk for en gardin for å unngå for skarpt lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik unngår du "facerape"

Unngå skygger

Skal selfien din tas utendørs, tenk på skyggene. Ansiktet ditt kan nemlig kaste skarpe skygger hvis du knipser i vei i fullt sollys. Har du mulighet til det, still deg helt i skyggen eller prøv å vri på hodet så du ikke ender med halve ansiktet sort.

Få stabilitet

Det kan være vanskelig å unngå et bilde med uklarhet, hvis du har en rett arm og samtidig skal klare å knipse bildet. Bruk derfor knappene på siden av iPhonen din, der du justerer lyden, til å ta bilder med. Da er det lettere å holde hånden stødig.

Du kan også velge å bruke begge hendene, for å støtte telefonen mer. Uansett hvordan du tar bildet, pass på hvor du har armen og fingrene, så de ikke synes på bildet. Bøy armen litt ut i stedet for å ha den helt rett ut i luften.

Håndholdt?

Det aller beste når du skal ta en selfie, er at kameraet, eller mobiltelefonen, er helt stille. Ved hjelp av apper som GorillaCam kan du skru på en selvutløser og så stille deg opp. På den måten kan du også ta bilder fra flere vinkler uten at armer og skuldre kommer i veien, og det ser mer ut som om noen andre har tatt bildet av deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke har en vinduskarm eller noe annet du kan støtte mobilen til, kan du få kjøpt et lite stativ til å feste telefonene på.

Unngå gjenskinn

Mens vi er inne på det med posisjonering, kommer vi med en liten advarsel. Med mindre du er som Beyoncé og klarer å få både lys og speil til å se flott ut, så dropp det kjente 'jeg-tar-bilde-av-meg-selv-i-speilet'-bildene. For det første ser det ikke bra ut, man ser jo tross alt både telefonen og hele baderommet i bildet. Dessuten gir speilet et gjenskinn og tar fokus vekk fra deg, særlig hvis du bruker blitz. Det samme gjelder hvis du tar bilder gjennom vinduer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett på et filter

Et riktig filter kan redde et halvdårligt bilde, og få deg til å stråle av retrosjarm. Det finnes en drøss med redigneringsapper på nett, som Picfix og Instagram, hvor du kan prøve deg fram og finne den looken der du ser best ut. Gode filtre er Inkwell , Willow og Marshmallow. Du kan legge på filter etter situasjon, belysning, humør osv. for å få det beste bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær kreativ

Ut over å bruke filtre, kan du også være kreativ med bildene dine ved for eksempel å sette dem sammen i collager, legge på rammer, eller tilføye små figurer som hjerter og stjerner hvis du liker det. Du kan for eksempel prøve med appene Snapseed, Picstitch og Picfx. Ved å sette sammen flere bilder, kan du fortelle en liten historie eller vise en rekke ansiktsuttrykk så det ikke blir for seriøst.

Bruk makeup

Hvis du vil se enda bedre ut enn du gjør naturlig, så bruk litt makeup. Pudder kan fjerne et litt fett utseende på huden, og solpudder gir deg litt ekstra glød på den vinterbleke huden. Markér øjnene med en kajal, og ha på litt lipgloss eller skinnende leppepomade for å få dem til å se fyldigere ut. Du kan også se slankere ut med riktig sminke.

Også håret ditt kan trenge en oppfriskning før i knipser i vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Håret trenger ofte mer volum på toppem og sidene, siden bilder har en tendens til å minske deg, sier LA-frisøren Jacqueline Bush til bloggen thefascionspot.com.

Blondiner kan se flotte ut med håret satt opp i en topp, da hårstrukturen og hodebunnens mørke skygger gir dybde til bildet, mens brunetter ser flotte ut med skinnende, glatte linjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vis din beste side

Egentlig er dette råd såre enkelt og burde ikke være noe vi trenger å forklare, men det er viktig at du viser deg fra din peneste side. De færreste ser best ut rett forfra, så helt bokstaveligt skal du vri hode litt til side, så din flotteste side komme fram. Ifølge en undersøkelse publiceret i tidsskriftet Experimental Brain Research er det mst sannsynlig den venstre. Venstre side viste seg i forsøk å være penere og mer behagelig å se på enn den høyre. Det gjaldt også da forskerne speilvendte et bilde med den venstre siden for å få oss til å tro at det var den høyre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass på å ikke bøye hodet for mye bakover, da det vil få kjevelinjen til å se stor ut og gi deg en ekstra hake. Bøye heller hodet en anelse nedover for å få en flott kjevelinje.

Motstå også fristelsen for at lage 'duckface', eller trutmunn. Med mindre du heter Kim Kardashian eller har leppene sprøytet med restylane ser det bare teit ut å skyte frem leppene. Derimod blir vi mennesker tiltrukket av glade ansikter, så et godt, gammeldags smil er alltid vellykket.

Den rette linsen

Sørg for at kameralinsen er ren, og tenk over hvilket kamera du vil bruke. Det på baksiden av telefonen er som regel bedre enn det foran, så bruk kun det fremre ved godt lyst og gode omgivelser. Bruker du det fremste, husk å se inn i kameraet, og ikke skjermen. Med mindre det er det du ønsker med bildet.