Her er tegnene på utroskap

SIDESPRANG: Sender han mye meldinger? Blir han fort sur? Eller kanskje han plutselig overøser deg med gaver? Da kan det hende det er ugler i mosen. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
SIDESPRANG: Sender han mye meldinger? Blir han fort sur? Eller kanskje han plutselig overøser deg med gaver? Da kan det hende det er ugler i mosen. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Har kjæresten din plutselig begynt å trene? Eller kanskje begynt å overøse deg med komplimenter? Her er faresignalene du bør være obs på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et ordtak som lyder «når alkoholen renner inn, renner vettet ut»..

Det er straks desember, noe som betyr julebordsesong og rekordsalg av kondomer og angrepiller.

Vi drar ut med jobben, og det er fort gjort å drikke mer enn man burde, flørte med kollegaer og flere enn man skulle tro ender opp med å tilbringe natten med noen andre enn kjæresten.

Visste du at barnevakt motvirker utroskap blant småbarnsforeldre? Det mener parterapeut Eva Tryti.

Mistenker du at kjæresten din er utro, finner du faresignalene du bør se etter under.

Les også: 11 tegn på utroskap

Kan driftes av lyst og spenning

Det ikke nødvendigvis alkoholen sin skyld at noen velger å bedra partneren sin.

– En grunn til utroskap, er ofte at man opplever å ikke å ha det bra i forholdet man er i. Man er på en måte klar for å møte en annen. Da er du sårbar for å kunne innlede et forhold på si, og mer mottagelig for en annens oppmerksomhet, sier samlivsterapeut Kari Holter til Foreldre.no.

Tryti forteller at det også kan hende at man er godt fornøyd med forholdet man har, men at man likevel drives til et sidesprang på grunn av seksuell lyst og spenning.

Les også: – Du bør tenke deg godt om før du sier fra om utroskap

– Man trenger ikke ha planlagt å være utro, men så skjer det bare fordi muligheten åpner seg når man er ute på byen, på forretningsreise eller på et seminar, sier hun.

Spesialist på sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland, er enig i at forholdet ikke nødvendigvis må fungere dårlig for at noen skal være utro.

– Noen har en litt svakere karakter i forhold til sidesprang enn de burde ha. Men utroskap kan også skyldes at man er ute etter spenning, et øyeblikks nytelse eller bekreftelse, «nedleggelse av byttet». Vi kan være utro av mange ulike årsaker, forteller hun.

Er du redd for å bli bedratt kan det være lurt å vite hvordan du forhindrer utroskap.

Les også: Er kjæresten din 29, 39 eller 49 år gammel, er faren for at han er utro større

Tegnene du kan se etter

Når man får en mistanke om at kjæresten er utro, så leter man etter tegn og spor over alt.

Her er faresignalene Aasland og Holter mener du bør være obs på:

Han/hun:

... begynner å «angripe» deg. Humøret endres. Blir sur fordi du forteller at du har en mistanke. – «Nei, nå må du slutte. Du er jo helt paranoid!», kan være noen av utsagnene, forteller Aasland.

... blir overhyggelig. Du får daglig blomster eller andre hyggelige gaver, noe du fikk en sjelden gang tidligere. Aasland forteller at dette kan skyldes at partneren har dårlig samvittighet og ønsker å bøte på skaden.

... blir mer opptatt av utseende. Han som aldri hadde nærmet seg et treningssenter før begynner plutselig å trene. Begynner å slanke seg, får helt ny hårfrisyre, eller kjøper nye klær.

... blir mer sosial. Bare ikke med deg. Partneren begynner å jobbe mer overtid, har flere avtaler, reiser oftere, vennene blir viktigere, og det er stadig gutte-/jenteturer på gang.

... skal på hyttetur med vennene, og der skal det angivelig ikke være dekning.

... «glemmer» å gi beskjed. Klokken syv om morgenen kommer partneren hjem etter å ha vært ute, noe vedkommende hadde "glemt" å fortelle deg.

... neglisjérer intimitet. Sengekosen, kyssene og klemmene har fordunstet. Nærheten er nærmest ikke-eksisterende.

Les også: Sjekk om du bør fortelle om utroskap

Flere faresignaler

Også i boken «180 Telltale Signs Mates Are Cheating and How to Catch Them», ramser forfatteren Raymond B. Green opp mange faresignaler man burde være på vakt for om man mistenker at kjæresten har en på si.

Her er et knippe av dem:

  • Partener din føler skyld. Han/hun viser tydelig skyldfølelse når du gjør noe hyggelig for personen, og vil helst ikke bli oppvartet noe særlig.
  • Han/hun snakker om andre kvinner/menn. Vær obs om partneren din stadig snakker om andre kvinner/menn på jobben eller i bekjentskapskretsen, som du ikke tidligere har hørt så mye om.
  • Han/hun er mer oppmerksom enn vanlig. Dersom kjæresten din har skyldfølelse, vil han/hun sannsynligvis forsøke å gi deg ekstra mye oppmerksomhet for å veie opp for de dårlige følelsene. Etter hvert som han/hun blir mer og mer opptatt av den andre kvinnen/mannen, vil sannsynligvis oppmerksomheten gradvis forsvinne.
  • Han/hun setter i gang krangler. Hvis partneren din setter i gang krangler over den minste lille filleting, kan dette tyde på at han/hun gjør sitt beste for å ha "rett til" å være sint på deg, selv om det er du som burde være sint.
  • Han/hun svarer unnvikende. Svarer unnvikende på ubehagelige spørsmål, som hvorfor han/hun brukte lang tid hjem fra jobb eller hvorfor han/hun er så mye borte.

Les også:

Slik takler vi sidesprang

Ikke fortell barna om utroskap

Kom deg videre etter utroskapet