Her slåss de om truser til 50 kroner stykket

SÅ TRUSENE FLYR: Kampen om trusene er i gang. Det går så negler ryker og trusene flyr gjennom lufta. (Foto: Kristin Sørdal)
SÅ TRUSENE FLYR: Kampen om trusene er i gang. Det går så negler ryker og trusene flyr gjennom lufta. (Foto: Kristin Sørdal)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag går nordmenn amok på salg - se hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tid for Black Friday. Dette er opprinnelig en amerikansk supersalg-dag, og vi har allerede omtalt mange utenlandske Black Friday-tilbud du kan slå kloa i via nettbutikkene. En god del norske butikker har i løpet av de siste årene også slått seg på denne salgsdagen, inkludert mange nettbutikker.

Lenger nede i artikkelen finner du eksempler på noen av de norske tilbudene.

Men du kan også finne Black Friday-tilbud hos fysiske butikker, blant annet hos Norwegian Outlet og Outlet One i outletbygda Vestby.

Vi var klare da Norwegian Outlet åpnet portene i Vestby klokken sju i dag morges. Og vi var ikke alene!

Les også: Dette ønsker nordmenn seg til jul

Kamp om timestilbudene

Hos Norwegian Outlet er det riktignok merkesalg hele året, men akkurat i dag kjører de voldsomt på Black Friday-salg. Dette har også vært markedsført i forkant, med noe blodig tilsnitt i Oslo sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv så tidlig som klokken sju denne fredags morgenen, begynner det å fylle seg opp på parkeringsplassen ved handlesenteret. Utenfor porten står noen hundre mennesker, klare for innsats og med salgsavisen i hånda. Og når porten går opp klokken sju, stormer folk inn - og joda, de fleste har nok lest tilbudsavisen og er klar på hvor de skal gå. Det er ikke rent få som stormer mot Gant-butikken, som selger bukser til 50 kroner paret.

Der er det kun de med spissest mulig albuer som rekker fram til salgsbordet som er satt ute i handlegata, og folk karrer til seg fem og ti bukser i slengen. Etter få minutter er bordet med 50-kronersbuksene tømt. – Herlighet, folk er jo helt gale, de stormet jo inn. Jeg fikk ikke tak i noe jeg skulle ha, det var som blåst vekk på få minutter, blir vi fortalt av en på salgsjakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen om trusene!

I tillegg til tilbudene som varer hele dagen, eller hele helgen, er det spesielle timestilbud. Og her er folk virkelig på jakt - og på vakt. Timestilbudne er dekket til med svarte sekker, og folk står i kø og vener på at plastikken skal dras av. Da timestilbudet med dunjakker hos Kari Traa ble frigitt, hadde folk allerede siktet seg inn på riktig størrelse, og stativet var tømt i løpet av et par minutter. 50-kronerstilbudene virker imidlertid som de mest populære denne fredags morgenen på Norwegian Outlet: Da Björn Borg slapp timestilbudet med 50-kronersboksere klokken 8, var det kaos og ville tilstander. Folk kastet seg over bordet, skuffet med seg det de kunne, og truser ble kastet gjennom lokalet. – Jeg stod først i køen, men da de fjernet plasten, ble jeg presset bakover, jeg fikk bare med meg en truse, sier den unge damen DinSide treffer i utkanten av kaoset.

Artikkelen fortsetter under annonsen


– Så nå står jeg her. Jeg ble skåret opp i fingeren, forteller hun videre, før hun får assistanse av noen venninner som har skuffet med seg en haug med truser.

Nå er det på tide å sortere størrelser

... Før du bestemmer deg for å dra på svartefredagssalg, husk dette: Det er ikke billig å handle på salg dersom du egentlig ikke trenger det du kjøper. Selv om du står der med en jakke som til fullpris koster 4.500 kroner, men som du kan få til 1000 kroner på salg - så ta kontrollspørsmålet: «Trenger jeg egentlig dette?»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at det egentlig er salg hele året, både sesongsalg, sluttsalg, jubileumssalg, partivaresalg og alle mulige andre typer salg ...

Tidligere år har det vært kaotisk med parkeringen ved Norwegian Outlet, og folk har parkert helt nede ved motorveien. Ifølge Einar Sørland, daglig leder ved Norwegian Outlet, er de forberedt på folkemengdene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir travelt i år også, men vi åpner klokken 7 og det gjør at kundene får noe bedre tid frem til stenging klokken 22. Det blir nok litt hektisk med parkeringen. Men vi stiller med 15 sikkerhetsvakter som også skal dirigere de som kommer med bil, og øker parkeringskapasiteten på et tilstøtende jorde for å sikre bedre tilgang til kundene, sier Sørland til DinSide.

Du kan også ta toget til Vestby og korresponderende buss derfra, til Norwegian Outlet. Outlet One er i gangavstand til togstasjonen.

Finner vi tilbudene?

Vi tok noen stikkprøver på noen av produktene som er annonsert som tilbud denne dagen, på Norwegian Outlet. Som du kanskje har fått inntrykk av allerede: Noen av tilbudene var det ganske harde kamper om, og ønsker du å vinne kampen, bør du være beredt til å ta en dult i siden.

Gant-buksene kunne vi se langt etter, og dunjakker hos AllSport var blåst vekk i løpet av noen minutter etter klokken 07. Det samme skjedde med Kari Traa-jakkene. Dresser som var annonsert rimelige hos Höyer var det fremdeles noen av, men der var det nok litt begrenset med modeller og størrelser. Også treningstøy hos AllSport som var annonsert til 50 kroner, var i et begrenset utvalg størrelser. Truser var det mange av, for de som ville dykke inn i kampens hete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt i alt: Fullt mulig å gjøre gode kjøp, men her må du være målrettet. Og er du ute etter timestilbud, må du være der når showet starter - det holder ikke å komme diltende noen minutter etterpå.

På Outlet One, altså den andre outletbutikken i Vestby, var det atskillig roligere stemning i 8-tida i dag, og så vidt vi kunne se, var det i alle fall da godt med utvalg av annonserte varer.

Les også: Norges beste nettbutikker

Flere norske med svartefredagssalg

Det er flere norske butikker som har kastet seg på Black Friday-salget, ikke minst nettbutikkene. Men hvor gode er egentlig tilbudsprisene i anledning denne salgsdagen?

Her er noen av butikkene som har tilbud i dag, og vår vurdering av de nedsatte prisene:

  • Mpx.no: Stort utvalg salgsvarer, tilbud på alt fra TV og hjemmkinoanlegg til hodetelefoner, kaffetraktere og iskremmaskiner, Hvor mye du sparer varierer fra produkt til produkt, blant annet ligger tilbudene på TV-er på litt over 20 prosent.
  • Elkjøp.no : Elkjøp har plukket ut varer innen flere av produktkategoriene, som de har satt ned prisen på fram til midnatt. Dette gjelder også produkter i det øvre prissjiktet, for eksempel koster en varmepumpe fra Mitsubishi som er satt ned med 5.000 kroner, De har også lavere priser på utvalgt elektronikk, som smarttelefonen Nexus 5, som DinSide nylig har testet. Denne er satt ned fra 4.090 til 3.495 kroner.
  • Stormberg.no: For de som trenger tur- og fritidsklær, reklamerer Stormberg med opptil 70 prosent rabatt på enkelte varer kun i dag. Utvalget er så som så, men på grunn av den store rabatten er det verdt å ta en kikk om du trenger noe spesielt. Blant annet har sportskjeden tilbud på parkaser til både damer og menn.
  • Komplett.no: Blant årets tilbud finner vi høretelefoner, bærbare PC-er og TV-er. Hvor mye rabatt man får varierer veldig, men er du på utkikk etter noe spesielt innen elektronikk er sjekke tilbudene.
  • Multicom.no: Nettbutikken frister med opptil 80 prosent Black Friday-rabatt, men til tross for store rabatter på enkelte varer, er utvalget ganske lite og en del av produktene noe spesielle. For eksempel får man størst rabatt, nærmere bestemt 86 prosent, på en iNinja docking-høyttaler ...
  • Clasohlson.no: Er du fan av Clas Ohlson, har de ikke satt ned prisene på sine varer i dag. Derimot spanderer de frakten. Er det noe derfra du uansett har planer om å kjøpe, er det altså smart å gjøre det i dag.