Husk å sjekke at ovnen er rentbrennende
Skal du kjøpe brukt ovn, så sjekk om den er rentbrennende.
Er du på jakt etter ny vedovn, er det ikke sikkert du skal gå for en som er brukt. Og i alle fall ikke en som er altfor gammel.
et er nemlig krav til at alle vedovner som skal installeres i norske hjem, skal være rentbrennende.
– Etter den 1.7. 1998 kom det krav om at alle ovner som installeres, skal være rentbrennende. Det er byggereglene som stiller krav om rentbrennende ildsteder. Norge har egne utslippskrav, det er derfor ikke tilstrekkelig at et ildsted er CE merket. Produktet skal være testet for utslipp etter Norsk standard, forteller fagansvarlig Ivar Bjerke i Norsk brannvernforening til DinSide.
Kravene stilles av Direktoratet for byggkvalitet i byggereglenes paragraf 9-10, hvor det hevnises til Norsk Standard NS 3059.
Unntaket kan være dersom du skal installere en antikk ovn:
Foretrekker du biopeis? Da bør du lese dette: Den viktige forskjellen på biopeiser
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForbudt å installere gamle ovner
Ifølge Norsk Varme, er cirka 49 prosent av alle ovnene i norske husstander, av den gamle typen. I antall er det i overkant av 1,5 millioner gamle ovner i norske hus og hytter.
Regelverket sier at det ikke er lov å installere ovner som ikke tilfredsstiller utslippskravene i NS 3059. Det er heller ikke lov å selge nye ovner som ikke tilfredsstiller utslippskravene, på det norske markedet.
Hva som foregår av salg og kjøp på bruktmarkedet, er imidlertid ikke regulert noe sted. Her er det du selv som må passe på, så du ikke går i fella og kjøper en brukt ovn som altså viser seg å være forbudt å installere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSlik får du rene peisvinduer: Vi har testet mange metoder - Dette er en killer-kombinasjon!
Ingen krav til kompetanse
Ifølge Norsk brannvernforening, er det ingen krav til kompetanse hos den som skal installere et ildsted i en eksisterende bolig. Det er imidlertid ditt ansvar at dette blir gjort skikkelig. Og dersom en feilmontering skulle føre til skade på eiendom, kan du ligge dårlig an.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ved montering av ildsted i eksisterende bolig er det eiers ansvar at monteringen blir riktig. Om en feilmontering medfører en skade i form av brann, kan myndighetene sanksjonere mot eier, forteller Bjerke.
Her er du mer beskyttet dersom du har benyttet fagfolk til arbeidet.
– Hvis eier bruker det som framstår som fagfolk, for eksempel montører fra et varmesenter, en murmester eller tilsvarende, skal det mye til før myndighetene retter noen sanksjoner mot eier, forteller Bjerke, og understreker at Norsk brannvernforening anbefaler at eier bruker fagfolk ved montering av nytt ildsted.
Dersom det skal installeres ildsted i et nytt bygg, er det andre regler: Da skal de som utfører installasjonen ha sentral eller lokal godkjenning. I tillegg skal monteringen av indstedet i nye bygg kontrolleres, som en del av ferdigattesten.
Artikkelen fortsetter under annonsenHar du installert ildsted i et eksisterende bygg, er det imidlertid ingen krav til kontroll, selv om du har gjort jobben selv.
Lokalt feievesen fører tilsyn med fyringsanlegg og de vil normalt avdekke ulovlige og feilmonterte ildsteder, forteller Bjerke.
Artikkelen fortsetter under annonsenMer for fyringspengene
Rentbrennende ovner er mer effektive, og du får mer varme ut av veden din, enn med en eldre, ikke-rentbrennende ovn. Ifølge Miljødirektoratet, får du 40-50 prosent lavere vedforbruk men en rentbrennende ovn.
– Ren forbrenning betyr at vedovnen har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner opptil 90 prosent av gassene og partiklene i røyken til varme, forteller Merethe Slensvik Halvorsrød, leder av Norsk Varme, til DinSide.
Dette henger også sammen med riktig opptenning - som skaper bedre trekk i pipa.
– Hvis man tenner opp riktig, det vil si fra toppen, som er motsatt av det man har gjort i mange år tidligere, får man bedre trekk i pipa, og man forbrenner flere gasser, forteller Merethe Slensvik Halvorsrød, leder av Norsk Varme, til DinSide.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette er både bedre og raskere for konsumenten, og bedre for miljøet. Tenner du opp fra bunnen, tar det lenger tid å få trekk i pipa, og det er mere gasser som ikke blir forbrent og som slipper ut, forteller hun.
Her kan du sjekke
Dersom du er usikker på om ovnen din er rentbrennede, eller om du er usikker på om hvorvidt en ovn som du vurderer å kjøpe på bruktmarkedet, er rentbrennende, er det noen ting du kan se etter:
– Hvis man er usikker, så er det lett å se: Det er laget huller til sekundærforbreningen, som du kan se inne i ovnen. På Jøtul-ovnene er det for eksempel huller i midten eller øverst i brennkammeret, forteller Halvorsrød.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det enkleste er at man ser i toppen eller bak - der er det huller som tilfører luft, og som forbrenner partikler som tidligere ikke ble forbrent, forteller hun.
Sjekk om du kan få støtte
En rentbrennende ovn er bra for deg som forbruker - fordi den er bedre fyringsøkonomisk - men det er selvsagt også veldig bra og viktig for miljøet - fordi de slipper ut mindre gasser til omgivelsene - og det betyr bedre luft for alle.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge Norsk Varme, finnes det cirka 1,5 millioner gamle ovner i norske hus og hytter, men bransjen og miljømyndighetene ønsker at flere bytter til rentbrennnede ovn.
Dersom du vurderer å bytte din gamle, bør du også sjekke hvorvidt du kan få økonomisk støtte til dette. Oslo kommune er én kommune som gir støtte til innbyggere som vil bytte ut sin gamle med en rentbrennnede vedovn. Per i dag er støtten på 3.000 kroner for deg som bor innenfor Ringvei 3, og 1.500 kroner for deg som bor utenfor Ring 3 - men fremdeles i Oslo kommune.
Den samme støtten kan du også få dersom du bytter ut en parafinkamin eller en kombinert parafin- og vedkamin med en ny vedovn.
Du må søke og få tilsagn før du bestiller ny ovn og tar ut den gamle. Du finner mer info på nettsidene til Oslo kommune.
Andre kommuner som gir tilskudd til å bytte ut gamle ovner er Løten, Ål og Hol. Her kan du finne flere.