Meny

Skyller du av oppvasken før du putter den i maskinen?

RETT INN: Skyller du oppvasken før du setter i maskinen? Det er som oftest helt unødvendig. (Foto: Marte Korsbrekke)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skyller du oppvasken før du setter i maskinen? Det er i mange tilfeller helt unødvendig.
Dårlig oppvaskresultat kan skyldes følgende:
  • For lav pulver/tablettdosering. Ta gjerne kontakt med ditt lokale vannverk for å sjekke hardhetsgraden på vannet ditt.
  • For lav vasketemperatur.
  • For tett stabling av serviset så vannet ikke kommer til over alt.
  • Servise eller vaskegods som sperrer for rotasjon.
  • Silen ikke rengjort.
  • Spylearmene går ikke rundt eller er tette (helt eller delvis).
  • Dårlig vasketrykk. Du skal høre vannet i pumpende slag mot maskinvegg.
  • Har glass tidligere vært knust i maskinen, kan skovlene være skadet. Sjekk vasketrykk. Delen kan ligge i armene eller rørsystemet.
  • Er maskinen gammel (10-12 år) eller vært mye i bruk, kan vasketrykk være redusert.
  • Blir bestikk/glass i ytterkant av kurv eller hjørner mindre rent eller tørker dårligere enn øvrige vaskegods, er skylle-/vasketrykket for lavt.

Kilde: Leder for forbrukerservice i Lilleborg, Malin Skaar

Om du plasserer bestikket opp eller ned , eller hvordan du stabler serviset i oppvaskmaskinen, så har du nok også dine preferanser om hvorvidt oppvasken bør skylles eller ikke før den går i maskinen.

- Det holder å skrape av matrester eller tørke bort med tørkepapir før vask, understreker leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar.

Skaar forklarer dette med at mange oppvaskmaskiner nå har målesystemer som måler grad av smuss og stiller inn tid på vasken deretter (gjelder autoprogram på maskinen).

- For et optimalt oppvaskresultat trenger den derfor litt smuss "å jobbe med".

- Dette betyr ikke at du ikke skal fjerne matrester, men du trenger heller ikke å skylle oppvasken skinnende ren.

Lik effekt på oppvaskmiddelet

Videre understreker Skaar at virkningsmekanismen til oppvaskmiddelet fungerer like godt selv om du har skylt veldig godt, men at det trenger en viss virketid for å gi et godt resultat.

Står oppvasken for lenge i maskin før vask så kan du oppleve en ubehagelig lukt, samt at smusset setter seg ekstra godt fast.

- Pass da på å sette maskinen på et lengre program enn vanlig, slik at oppvaskmiddel og vann får lengre tid til å virke, råder lederen for Lilleborg Forbrukerservice.

Fordeler med å skylle oppvasken

Ifølge produktansvarlig Kristian Magnussen hos BSH Husholdningsapparater Norge er det likevel en rekke fordeler med å skylle oppvasken før den går i maskinen.

- Du unngår vond lukt hvis det er lenge til maskinen skal kjøres.

- Annet service i oppvasken (glass,bestikk og lignende) forblir rene og får ikke små matflekker. Du vil også spare litt strøm ved å skylle oppvasken slik at den med enkelte unntak bestandig kan kjøres på autoprogram.

Magnussen understreker at det likevel ikke alltid er nødvendig å skylle oppvasken, men ved å gjøre det unngår du å måtte vedlikeholde oppvaskmaskinen så ofte.

Ikke skyll oppvasken

"Stopp skyllingen og la heller oppvaskmaskinen gjøre jobben", er nettstedet Consumer Reports' budskap.

Ikke bare sløser du opptil 75 liter vann per maskin - rundt 23 kubikk vann årlig for gjennomsnittsfamilien, og bruker unødig mye varmtvann. En test som Consumer Reports' gjennomførte viser at de aller fleste oppvaskmaskiner klarer selv den aller skitneste oppvasken.

Så alt du trenger å gjøre er å skrape av matrester, fylle opp maskinen, og la den gjøre jobben.

Skyll oppvasken kun hvis nødvendig

På langt nær alle oppvaskmaskiner krever at det skylles før lasting . Ifølge nettstedet wikiHow kan noen oppvaskmaskiner og oppvaskmidler faktisk gjøre en bedre jobb hvis de har noe å fjerne.

Dersom tallerkenene ikke kommer ut rene, bør du vurdere å skylle det i forkant. Det er enklest å skylle straks etter at du har brukt fatet, før maten tørker og stivner.

Les også:

Derfor lukter oppvaskmaskinen surt

Slik forsvinner oppvasken kjappest

Dette trikset fjerner malingslukten

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus