Oppvaskmaskin kan være brannfelle

Det hjelper ikke at det er vann inni maskinen, en feil på en elektrisk komponent gjør enkelte oppvaskmaskiner til en brannfelle. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Det hjelper ikke at det er vann inni maskinen, en feil på en elektrisk komponent gjør enkelte oppvaskmaskiner til en brannfelle. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Bosch og Siemens ønsker å sjekke oppvaskmaskiner produsert mellom 1999 og 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnet en feil i kontrollpanelet kan oppvaskmaskiner fra Bosch og Siemens produsert mellom 1999 og 2005 være brannfarlige.

Maskinene kan i verste fall overopphetes og utgjøre en potensiell risiko for brann, melder Bosch og Siemens Husholdningsapparater (BSH). Selskapet ønsker nå å komme i kontakt med eiere av oppvaskmaskiner produsert i denne perioden for å foreta en sjekk om maskinen er berørt.

– Forbrukere med berørte maskiner får tilbud om gratis hjemmereparasjon eller 20 prosent prisavslag ved kjøp av en ny oppvaskmaskin fra Bosch eller Siemens, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Oppvaskmaskiner fra disse to merkene har for øvrig markert seg positivt i tester de siste årene, og seiler gang på gang opp som testvinnere . De gjorde det også bra da det britiske forbrukermagasinet Which spurte sine lesere om hvilke av deres hvitevarer som holdt seg best.

Gjelder det deg?

Feilen gjelder ikke alle oppvaskmaskiner, men liger i en elektrisk komponent som er brukt i et begrenset antall maskiner som er produsert i den aktuelle perioden.

For å sjekke om din maskin kan være i faresonen trenger BSH å vite modellnummer, batchnummer og serienummer. Disse finner du på innsiden av dørpanelet på oppvaskmaskinen, eller øverst til venstre (se tegning til høyre). (Modellnummeret er forøvrig markert med rødt, batchnummeret med grønt og serienummeret med blått.)

Disse nummerne kan du registrere på oppvasktiltak.no, eller ved å ringe gratisnummeret 00800-19081908 (om opptatt, kan du prøve 35 02 20 40, men merk at du da betaler lokal takst).

Har du oppvaskmaskin på hytten? Husk å sette oppvarmingen på lunk, for oppvaskmaskiner tåler ikke minusgrader.

Utbedringstiltak godt i gang

Sikkerhetsrisikoen er ikke ukjent for BSH, og hvitevareprodusenten iverksatte sikkerhetstiltak på sensommeren hos kunder de allerede kjente til. For å sørge for at de når alle eiere av slike oppvaskmaskiner sender de altså nå ut en bredere etterlysning.

– Vi fortsetter med sikkerhetstiltaket for å nå så mange som mulig. Vårt råd til de som har en oppvaskmaskin berørt av sikkerhetstiltaket, er at de kun bruker maskinen under oppsyn inntil en reparasjon er foretatt, eller en har fått byttet ut maskinen. Vi beklager ubeleilighetene dette kan medføre for forbrukerne, sier presseansvarlig i BSH Husholdningsapparater Katrin Ohlander ifølge pressemeldingen.

Les også: Bosch- og Siemens-produkter er i stor grad de samme, men varierer likevel i pris.

Personvernpolicy