Kroppen vil ha svin og øl

SVINEKJØTT I ØL: Det er en ting du må huske på når du skal koke svin i øl. (Foto: Erik Hannemann)
SVINEKJØTT I ØL: Det er en ting du må huske på når du skal koke svin i øl. (Foto: Erik Hannemann)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er viktig å lytte til kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger er det like greit å la seg diktere av årstiden. Og nå er det ikke akkurat en kald, andalusisk suppe eller grillet makrell som frister. Nope.

Gi meg en gryte full av kjøtt! En som varmer helt ut i tærne. Kjøtt som er så mørt at tenner er overflødig i en saus som er rik på store smaker.

Det er viktig å lytte til kroppen. Og kroppen vil ha svin og øl.

Jeg lystrer.

Les også: Ukemeny med lettvint mat

Øl og svin

For en som har ølbrygging som hobby er det kanskje lettere å spandere god flaske øl på svin. (Litt svin må vi regne med, pleier vi å si!). Men, skal du lage denne enkle gryta, og ikke kan tappe av eget brygg, så kjøp deg for eksempel en porter eller en stout. Det funker også med bayer og juleøl.

Les også: Velg riktig juleøl til julematen

En ting å huske på

Å putte masse svinekjøtt i en kjele, hele på mørkt øl og ta tiden til hjelp - det er en god idé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det noe "men"?

Ikke egentlig. Men, der kom det, det er likevel en ting man må passe på. Når man koker øl lenge nok så kommer bitterstoffene fram. Og sausen (eller kraften) kan kjennes unødvendig bitter. Heldigvis er det enkelt å kompensere for bitterhet ved å tilføre litt sødme. I oppskriften du finner nedenfor er det derfor to spiseskjeer brunt sukker. Det kan hende det er for lite, men det er vanskelig å være helt spesifikk fordi ikke alle øl er like bitre.

Det er bare en måte å komme seg rundt - og det er å smake. Smak på kraften når svinekjøttet snart er ferdig. Er det for bittert, så ha i litt mer sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er den beste julematen

Hva slags svinekjøtt?

Det er ikke noe poeng å bruke de edle delene på grisen (nei, dette er ikke en grisevits). Bruk gjerne bog, buklist eller ribbe. Du kan velge om du har med bein eller ikke. Selv liker jeg å koke med beina. Det er mye smak å hente der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbe kan man faktisk også bruke. Men, bare så det er sagt, vil ikke smake noe i nærheten av den tradisjonelle ribba.

Les også: Pinnekjøttet trenger denne stappa

Oppskrift på svin i mørkt øl

Svin i mørkt øl - Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Foto: Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 175 grader.

Del opp svinekjøttet (enten det er med ben eller ikke) i store stykker. Om du vil kan du svi kjøttet på alle sider (men dette kan droppes).

Skrell løken og del den i fire. Del soppen i biter.

Ha kjøtt, løk, sopp, laurbærblad, hvitløk, sukker, nellikspiker i en kjele eller ildfast form med lokk. Hell i øl. Fyll opp med vann om det ikke dekker.

Sett kjelen (eller formen) i ovnen. La den står der i minst to timer. Fire timer er heller ikke noe problem. Pass på innimellom og se om mesteparten er dekket med væske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du tar det ut av ovnen, pass på at det får kjøle seg ned i minst 20 minutter. Da blir det saftigst. Smak på sausen. Noen ganger kan det bli bittert (på grunn av ølet). Om det er for bittert, så smak til med litt mer sukker.

Servér gjerne med potetmos (se lenke). Du skal ikke bruke all sausen, den skal bare danne et mørkt speil i bunnen av tallerken.

Les også: Slik velger du riktig pinnekjøtt

Til 4 porsjoner:

800 g svinekjøtt, for eksempel bog

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 stk laurbærblad

5 fedd hvitløk, skrelt

2 ss brunt sukker

2 stk nellikspiker

1 stk mørk øl, for eksempel stout eller porter

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve