Tegnene på at du har hudsykdommen psoriasis

PSORIASIS: Utslettet kan være lokalisert overalt på kroppen, men det typiske er røde, skjellende plakk på strekkesidene av albuer og knær. (Foto: Tor Langeland)
PSORIASIS: Utslettet kan være lokalisert overalt på kroppen, men det typiske er røde, skjellende plakk på strekkesidene av albuer og knær. (Foto: Tor Langeland)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Føles det ut som du har alt for mye hud? Da kan det hende du har psoriasis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette forårsaker psoriasis:
  • Hudforandringene ved psoriasis skyldes at en bestemt type hudceller, kalt keratinocytter, vokser altfor raskt.
  • Hos friske personer lever keratinocyttene i ca 1 måned. I løpet av denne perioden flytter de seg kontrollert ut mot hudoverflaten, der de tilslutt dør og faller av huden.
  • Ved psoriasis dannes nye keratinocytter i høyt tempo, og levetiden er bare noen få dager. Resultatet blir ufullstendig modning av cellene, og når de dør, legger de seg i klumper og tykke lag utenpå huden.

Kilde: Nhi.no

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken i Oslo møter ofte pasienter som plages med psoriasis. Hun forteller at sykdommen oftest ser ut som røde, skjellende plakk.

- Plakkene kan være lokalisert overalt på kroppen, inkludert hodebunnen, negler, øreganger, og i navlen. Det typiske er imidlertid at man får plakk på strekkesidene av albuer og knær, sier hun.

Kløe

Ordet psoriasis kommer fra det greske psora, som betyr kløe.

Det er ikke uten grunn, forklarer Strandhaugen.

- En del personer med psoriasis er plaget av kløe, ømhet og smerter i huden. For mange er nok likevel psoriasis mest kosmetisk skjemmende, sier hun.

En vanlig sykdom

Omtrent 100.000 personer i Norge er rammet av psoriasis. Det tilsvarer rundt to prosent av befolkningen.

De fleste plages lite av sykdommen, men for noen er symptomene invalidiserende.

- Det er stor forskjell på om man er mildt eller hardt rammet. Ved milde former av psoriasis, kan du ha lange sykdomsfrie perioder. Mange vet knapt nok selv at de har sykdommen, sier Strandhaugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å håndtere

For andre kan sykdommen bli vanskelig å håndtere på egenhånd.

- Det finnes også de som har en såpass alvorlig og utbredt form av psoriasis at de må innlegges ved sykehus for å få hjelp til behandling. De har ofte også nedsatt allmenntilstand, sier Strandhaugen.

Ifølge Psoriasis- og eksemforbundet i Norge har forskning vist at personer med psoriasis hyppigere enn andre rammes av sykdommer som overvekt, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom, diabetes og depresjon. Man vet foreløpig ikke om disse sykdommene er et resultat av psoriasisen, eller om de bare er koblet til den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også dokumentert at personer med psoriasis har et større forbruk av alkohol og tobakk enn normalbefolkningen, men sammenhengen er ikke avklart.

Individuell behandling

Hudlege Caroline Strandhaugen forteller at hvilken behandling man får for psoriasis kan variere mye fra person til person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Behandlingen tilpasses alvorlighetsgraden. Ved milde former holder det ofte med avskjelling og fuktighetskrem, i tillegg kortisonkremer eller såkalte vitamin D-analoger. Ved mer alvorlige former bruker man alt fra lysbehandling til ulike tablett- og injeksjonskurer.

Hun forteller videre at mange andre hudsykdommer kan likne på psoriasis.

- Eksem, flasseksem og neglesopp, men også andre sjeldne tilstander, kan minne om psoriasis.

Flasseksem

Flasseksem kalles også seboreisk dermatitt.

Den gir betent og skjellende hud, særlig i hudfolder, rundt munn og nese eller på kroppsdeler med mye hår.

Årsaken til flassseksem er ikke fullt ut forstått, men en årsak er sannsynligvis en gjærsopp som finnes naturlig på kroppen.

- Hvis man er usikker på om man har psoriasis eller en annen hudsykdom, og ønsker informasjon og hjelp til behandling, anbefaler jeg at man oppsøker en hudlege, sier Strandhaugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan du gjøre selv

Man kan sette i gang flere tiltak selv for å lette på symptomene ved psoriasis, forteller Åse Storfjell Olven i Norsk medisinaldepot.

- Sol og saltvann er gunstig for de fleste med psoriasis. I tillegg vil daglig bruk av fuktighetskrem kunne motvirke sprekker og sårhet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hjelper også å ta enkelte forholdsregler når man skal dusje.

- Du bør bruke dusjolje eller en mild såpe. I tillegg er det viktig at du bare klapper deg tørr, istedenfor å gni hardt med et håndkle, sier Storfjell Olven.

Selv om man kan oppleve at sykdommen bedrer seg betraktelig, er psoriasis en kronisk sykdom. Det vil si at man vil ha den resten av livet.

- Det er imidlertid viktig å huske på at psoriasis ikke er smittsomt. For øvrig antar man at den til en viss grad er arvelig, forklarer Storfjell Olven.

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Sjekk føflekken på apoteket

Denne saken ble først publisert på Klikk.no