Meny

Slik unngår du trøbbel med håndverkeren

VIKTIG REGEL: Husk kontrakt med håndverkeren. (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den enkleste måten å sikre seg på er å skrive kontrakt før jobben påbegynnes.

Skal du hyre inn håndverker er regel nummer én å skrive kontakt. Hvis ikke risikerer du unødvendige konflikter i etterkant.

– Har du for eksempel ikke avtalt prisen skriftlig, vil det fort kunne komme ekstra kostnader på regningen etterpå. En skriftlig avtale om pris gir mindre rom for overraskelser i ettertid, sier Torgeir Øines, Regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland til DinSide.

En god illustrasjon på hvor viktig det er å avtale pris skriftlig, er denne saken fra Forbrukertvistutvalget, hvor kunden slapp unna en ekstraregning på over 30.000 kroner.

Årsak? Utgiften var ikke spesifisert i kontrakten.

Mest trøbbel uten kontrakt

At en kontrakt gjør det enklere å kreve sin rett om jobben ikke blir gjort skikkelig, kommer fram i en rekke saker DinSide har omtalt tidligere. Som her, hvor det nyoppussede badet ble livsfarlig, og håndverkerne måtte betale tilbake hele summen for arbeidet.

– Det er viktig å skrive kontrakt for å skape klarhet i hva som er avtalt. Blir du uenig med håndverkeren eller dere blir usikre på hva dere tidligere var enige om, vil kontrakter ofte skape klarhet i det, sier Øines.

Han legger til at fellesnevneren for sakene som kommer inn til Forbrukerrådet, er mangel på skriftlig avtale.

– Så det er nok mange som dropper kontrakten, dessverre.

Les også: 100.000 kroner tilbake på grunn av slett rørleggerarbeid

Nye standardkontrakter

Er du usikker på hvordan du skal sette opp en kontrakt med håndverkeren din, kan du benytte DinSides håndverkerkontrakt, eller de nye versjonene av standardkontrakter for håndverkertjenester fra Forbrukerrådet.

Det er snakk om to kontrakter, en for større og dyrere jobber, som er mer detaljert, og en enklere kontrakt for mindre jobber som har med de viktigste punktene.

– Det viktige er at du vurderer hvor detaljert du ønsker kontraktsreguleringen. Det viktigste er at avtalen gjøres skriftlig på sentrale punkter, og til det duger den lille kontrakten, sier Øines.

Kontraktene, som er gratis og utarbeidet av Forbrukerrådet og Standard Norge, kan lastes ned her.

Det er også verdt å merke seg at bransjen selv har forpliktet seg til å bruke de nye standardkontraktene.

– Dermed unngår vi bruk av ubalanserte avtaler utformet av bedriftene selv, påpeker Øines.

Les også: Misfornøyd med håndverkeren? Ny klagenemnd for klager

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus