Meny

- Gikk ned 40 kilo med bendelorm i magen

Kan bendelorm brukes til slanking? Ryktene forteller at den berømte operasangerinnen Maria Callas ned 40 kilo i løpet av ett år med en slik metode. Foto: www.nhm.uio.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigaretter, bendelorm og hvitvin. Vi skyr nesten ingen midler for å bli slanke.
Dette sier ekspertene om fremtida

Kari Jaquesson: - Jeg har liten tro at noe som skal hemme en kropp fra å lagre fett, eller som undertrykker appetitt så til de grader, ikke kommer med alvorlige bivirkninger. Men det er mye spennende som skjer innenfor epigenetikk, altså en gren av genforskning.

- Også lynnet vårt er styrt av gener, og gener kan øves opp til å få oss til å te oss annerledes enn det vi pleier å gjøre, slik at for eksempel overspising kan overvinnes.

Fedon Lindberg: - Flere vil bli bevisst sine valg i kostveien, bli fysisk aktive og få mer bevissthet rundt betydningen av stress og søvn.

- Videre vil vår viten om betydningen av såkalt mikrobiota (alle bakterier og virus i kroppen) og hvordan de påvirker blant annet forbrenning og vekt, kunne føre til viktige gjennombrudd i behandling av overvekt.

Jeanette Roede: - Målet for vektreduksjon vil i større grad være å ha en sunn kropp – ikke bare en slank kropp.

– Anbefalinger innen kosthold og ernæring vil i større grad også ta hensyn til etikk, miljø og bærekraftighet.

– Trenden vil sannsynligvis gå i retning av renere mat, samt mer kortreist/lokal mat. Jeg tror vi kommer til å øke fokuset på hva maten gjør for kroppen vår.

At kvinner leter etter den beste og raskeste måten å gå ned i vekt på, er ikke noe nytt. I mange år har kvinner (og menn!) prøvd ulike metoder i jakten på idealkroppen.

Men akkurat hvordan man skal gå ned i vekt, har endret seg gjennom tidene. Her er et knippe ulike metoder fra de siste 80 årene:

Ta heller en sigarett!

På 1920- og 30-tallet reklamerte sigarettmerket Lucky Strike med at hvis du tok en røyk, ville du ikke føle behov for å spise godteri. Det var jo kjempesmart!

På den tiden visste ingen ennå at du kunne få kreft av røyking, så alle dampet i vei – helt til det begynte å dukke opp urovekkende rapporter om røyking og kreft.

Så var det slutt på den moroa.

«Kle Dem slank»

«Det er jo alle damers ønske å se så slanke ut som mulig, » skrev Norsk Ukeblad allerede i 1938.

Oppskriften var ikke å slanke seg, men å kle seg slank. Helklipte kjoler var tingen for en slankende effekt, men også stoffet var viktig: «En dame med litt for runde former bør ikke ha rutet eller for loddent stoff.»

Massasje

«Moten i dag krever slanke hofter, og den kvinne som vil være virkelig velkledd, må se å bli av med overflødig fett. Ved 23-årsalderen er en kvinne utvokst – da må hun ha oppnådd idealfiguren,» skrev Norsk ukeblad i 1946.

Og hvordan skulle du bli kvitt overflødig fett på hoftene? Jo, ved hjelp av massasje:

«Dersom en ved speilet en morgen oppdager at det har dannet seg uhyggelige fettvalker på hoftene, må det handles. En tar tak i fettet med fingertuppene og klyper systematisk og kraftig helt til huden er mørkrød. Først da kan en være sikker på at blodet har trengt gjennom vevet på fettvalkene, og på den måten smelter fettet vekk.»

Dagens metode for å "smelte" vekk fettet er dermed ikke ny.

Bendelorm på kapsel

På midten av 40-tallet gikk den berømte operasangerinnen Maria Callas ned 40 kilo i løpet av ett år, og ryktene forteller at hun gjorde dette med bendelorm-metoden.

Det har versert rykter om denne metoden, som skulle gå ut på å innta bendelormegg i kapsel slik at du kunne ha en bendelorm i magen som spiste opp maten din. Den internasjonale Maria Callas Association hevder at stjernen riktignok ble behandlet for bendelorm, men at hun neppe hadde tatt den frivillig. Mest sannsynlig hadde hun fått den fordi hun spiste mye rått kjøtt.

En ingrediens

De som fnyser av dagens radmagre modeller, har ikke opplevd 60-tallet. Da ble den engelske tenåringen Lesley Hornby oppdaget. Hun fikk kallenavnet «Twiggy» fordi hun var tynn som en kvist («twig»).

Twiggy kunne gjort furore på catwalken i dag også. Radmager, hulkinnet og flatbrystet stirret hun på oss fra all verdens ukebladforsider.

På 60-tallet verserte slankekurer basert på bare én ingrediens, og folk levde dag ut og dag inn på ananas, grapefrukt eller egg for å bli like tynne som Twiggy.

Det gikk helt til man ble ikke lenger tålte synet av den ene typen mat som utgjorde dietten.

Skål, jeg er på slankekur!

To desiliter hvitvin og et egg til frokost, to desiliter hvitvin og to egg til lunsj. Og resten av flasken til middag sammen med et stykke biff og noe tilbehør.

Denne kuren skal (ikke overraskende) ha vært populær på 60- og 70-tallet. Hvor mye man gikk ned, er usikkert, men moro var det nok, så lenge det varte!

Amfetamin på resept

Slankepiller med amfetamin florerte på 1970-tallet. Man var ennå ikke klar over bivirkningene eller hvor avhengighetsskapende disse var, så legene skrev friskt ut resepter til dem som klaget over noen kilo for mye. Pillene gjorde brukerne oppspilt og energiske, de mistet interessen for mat og levde på kaffe og røyk.

Kiloene rant av i en fei, men resultatene på sikt var heller tvilsomme: Brukerne ble enten avhengige med de problemer som fulgte med, eller de sluttet med pillene på grunn av heftig hjertebank, og gikk raskt opp i vekt igjen da matinntaket normaliserte seg.

... og så kom Grete Roede

I 1974 hadde den unge Grete Roede gått opp fra størrelse 36 til 42. Hun hadde prøvd alle ukebladenes superkurer; eggekuren, ananaskuren, til og med en kur som inneholdt en halv desiliter rødvin til hvert måltid.

Alle førte til det samme: Først ned noen kilo, deretter opp igjen minst like mye.

En dag leste hun i et amerikansk tidsskrift om en diett som var utarbeidet ved en helseklinikk i New York. Da så hun lyset: Hun måtte kutte ut skippertakskurene og endre de daglige spisevanene. Dette førte til at vekten sank jevnt og trutt.

Etter en omlegging fra amerikanske matvarer til norske, arrangerte hun det første Grete Roede-kurset. Dermed ble vi introdusert for begrepene ja-mat, litt-mat og nei-mat. Den dag i dag er mye av grunnfilosofien i konseptet likt det man hadde i 1974.

Flyvertinnedietten

Denne kom på 80-tallet, da flyvertinnene måtte være unge, vakre og ikke minst slanke for å ta seg ut i de stilige uniformene. Dietten gikk ut på å spise lite kalorier over en firedagersperiode, for eksempel en halv grapefrukt uten sukker og en kopp kaffe til frokost, en mager lunsj med kylling, egg eller annet pluss grønnsaker, og en like mager middag.

Resten av uken kunne man spise normalt.

Også i dag finnes en variant av denne kuren, den såkalte 5:2-dietten.

Piller og pulver

I 1989 ble slankepulveret Nutrilett lansert i Norge. Det slo ned som en bombe, og nærmest pulveriserte alle andre slankekurer som eksisterte på samme tid.

Hele landet levde på pulver med sjokoladesmak, og vekten raste nedover på kreti og pleti.

Vel ferdig med pulveret tok kroppen gjerne igjen det tapte, sugde til seg og tviholdt på hver eneste kalori fra knekkebrød og middag.

I helsekostbutikkene kunne man etter hvert velge og vrake blant den ene slankepillen sunnere enn den andre. Man måtte bare huske å lese det som sto med liten skrift på de fleste boksene: Pillene skulle tas «i tillegg til kostomlegging og mosjon». Og da ble jo spørsmålet: Hva var egentlig poenget med pillene?

edon og lavkarbo

I dag er det mange ulike lavkarbo-dietter, men i 1999 ble det vill vest-tilstander i Helse-Norge da Fedon Lindberg kom på banen og talte de etablerte ernæringsekspertene midt imot: Vekk med brød, vekk med melk, vekk med potet – vekk med alt som var hellig og ukrenkelig, og selve grunnessensen i det norske kostholdet.

Den greskfødte indremedisineren trampet i salaten som ingen har trampet før. Det ble nærmest lynsjestemning blant dem som hele tiden hadde forkynt den enkle regelen om å spise mindre og trene mer.

I årevis raste kampen frem og tilbake. Ernæringsråd og mattilsyn raste, mens lavkarbo-pasientene raste ned i vekt.

Stridighetene har fortsatt frem til i dag, men etter at LCHF-profetene kom på banen med sin lære om «jo fetere mat, jo bedre», har Fedon mistet posisjonen som hovedfiende. Og poteten regnes av Helsedirektoratet ikke lenger blant de "fem om dagen".

Slank med maskiner

Tenk å legge seg ned på en benk og bli slanket uten å løfte en finger! Du kan nå få smeltet vekk fettet ditt i en maskin, få musklene til å jobbe som i en beinhard treningstime, få renset ut slagg, stimulert sirkulasjonen, bli pakket inn i alger eller annet som skal stimulere til vektnedgang.

Mulighetene blir stadig flere...

Kilder til saken: Norsk Ukeblad, www.greteroede.no, www.viktvakten.se, www.livestrong.com og www.side2.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus