Sats på striper

STRIPETEMA: Formgiverne Synnöve Mork og Tom Hedqvist har skapt en utstilling med striper som tema på Nordiska museet i Stockholm. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens eldste mønster er i tiden. Stripene skaper en god base i interiøret, og de er enkle å lykkes med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Designere som liker striper
* Ralph Lauren: Stilige striper i klassiske fargekombinasjoner, ofte inkludert blått. Tapeter og tepper laget for klassiske og maritime hjem.


* Paul Smith: Multifargede, stripete tepper.

* Jean Paul Gaultier: Designer gjerne stripete interiører som matcher hans Breton-stripete, dvs. blå- og hvitstripete, skjorter.

* Laura Ashley: Tekstiler og tapeter med en søtere stripestil, perfekt for landlig innredning.

* Sonia Rykiel: Sterke, feminine striper, ofte fargeglade med svart som fast innslag, på sengetepper, puter og andre ting.

Akkurat nå er både klær og innredning mer stripete enn på lenge. Påfallende trendy vil stripene likevel aldri virke – til det er de for stilrene, tidløse og klassiske. For ikke å si urgamle. På grunn av vevstolenes begrensninger var striper nemlig det aller første mønsteret som ble skapt. Bolsterstripene sitter så å si i genene våre.

– Jeg tror de fleste liker striper. Det er et lett mønster å bruke, selv for den som ikke våger så mye, sier formgiver Tom Hedqvist.

Sammen med formgiver og interiørstylist Synnöve Mork har han skapt utstillingen «Ränder, rytm, riktning» på Nordiska museet i Stockholm.

Les også: Forbered deg på nye krav til varmeovner

Som musikk

Stripene har alltid omgitt oss – på servise, tapet, tepper, notisblokker, forgjengeroverganger. Og i skyggespillet fra en pinnestol eller et trappegelender.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Striper kan også brukes for å påvirke hvordan et rom oppleves. Tapeter med vertikale, smale striper skaper høyde, mens et gulv med tverrgående striper får rommet til å virke bredere. Diagonale striper på gardinene peker ut en retning, skaper spenning, er på vei et sted.

Synnöve Mork hadde ikke tenkt så mye på striper før hun begynte å utdanne seg i kunstfag. Men da forsto hun at stripenes verden var innholdsrik og interessant. Hun ble fascinert av gjentakelsen, som hun beskriver som rytmer.

– Å komponere striper er litt som å komponere et musikkstykke, sier Synnöve Mork.

Les også: Harde bud

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En utfordring

Samtidig mener både Tom Hedqvist og Synnöve Mork at et stripete mønster er mye vanskeligere å skape enn de fleste andre mønstertyper. Tom Hedqvist forteller om sin læremester, tekstilformgiveren Inez Svensson, som alltid begynte ethvert oppdrag med å male striper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun tok stripene først, ettersom de er vanskeligst å få til. Selv om hun ikke visste om det stripete mønsteret skulle brukes, var det en bakgrunn å gå ut ifra når hun utviklet andre mønstre.

Synnöve Mork, som har skapt bortimot tusen stripete mønster, istemmer:

– Det ser kanskje lett ut. Men det er en utfordring hver gang.

Hun nevner at et vellykket bredstripet mønster aldri har eksakt like brede striper selv om det ser slik ut for øyet. Som formgiver gjelder det å ta hensyn til optikken, slik at mønsteret blir harmonisk for øyet.

Les også: Se den utrolige forvandlingen til denne hytta på Blefjell

Stripemiks

Når det stripete stoffet er klart, er det ofte en utmerket bakgrunn for andre ting. Tom Hedqvist beskriver stripene som et lim som kan sammenføye andre farger og mønstre i et rom. Hedqvist og Mork synes også det kan være fint å blande ulike typer av striper og farger. I utstillingen på Nordiska museet har de blandet mengder av stripemønstre for å skape effekt.

– Her har vi tatt ut svingene, siden det er en utstilling. Men bland gjerne hjemme også! Det virker selvsikkert, og man blir glad av det, sier Synnöve Mork.

Les også: Fire trender for 2014