Meny

Det aller beste for å unngå forkjølelse

PLAGSOMT: Du blir full av snørr og føler deg pjusk, men det er ikke farlig for deg. Tvert imot trenger immunforsvaret en forkjølelse i blant for å være effektivt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er tipsene som reduserer faren for å bli syk.
Slik unngår du forkjølelse:
  • Sørg for å få nok frisk luft
  • Få nok søvn
  • Vær fysisk aktiv
  • Unngå stress
  • Spis variert og rikelig med frukt og grønnsaker
  • Vær nøye med håndhygienen
  • Hold litt avstand

Høst og vinter er lommetørklene, nesesprayen og halspastillene sine årstider.

Vi snufser, harker, nyser og hoster oss gjennom den mørke årstiden, og er man riktig uheldig, får man litt feber på kjøpet.

- Forkjølelse er imidlertid ikke noen farlig sykdom, og det finnes dessverre heller ingen god kur mot sykdommen, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen.

Bør ikke unngås

Aller helst vil de fleste av oss unngå forkjølelse, men det er ifølge legen egentlig ingen fordeler med det.

Skal du leve sammen med andre mennesker, må du ha et velfungerende immunforsvar, og for å få det må du faktisk utsettes for et visst antall forkjølelser.

- Barn er mer utsatt for å bli forkjølet enn voksne, og det er jo nettopp fordi de ikke har fått bygd opp et godt nok immunforsvar ennå. Det å bli forkjølet er dermed et ledd i den normale utviklingen, sier hun.

Ikke prøv å bli syk

Verken du eller barna skal derfor skjermes fra forkjølede mennesker med mindre dere har alvorlige sykdommer eller kroniske lidelser som forverres ved forkjølelse.

- Når det er sagt, skal man heller ikke utsette seg unødvendig mye for sykdommen. Det er ingen grunn til å prøve å bli forkjølet, sier Hermansen.

Hun forteller at grunnen til at vi blir mer forkjølet om høsten og vinteren, er at vi lever tettere på hverandre og er mindre ute.

I tillegg går disse virusene i sykluser, og her i nord kommer for eksempel influensaviruset gjerne rundt juletider.

Vask hendene

Til tross for at sykdommen er både vanlig og ufarlig, er det naturlig at du vil forsøke å unngå den.

Det gjør du aller best ved å sørge for god håndhygiene.

- Rene hender reduserer faren for å bli syk, for denne sykdommen smittes jo ved dråpesmitte. Det vil for eksempel si hvis noen nyser eller hvis man hilser på noen som har plukket seg i nesen, sier legen.

Det kan også være en grei regel å ikke drikke av samme flaske eller glass midt i forkjølelsessesongen.

Spis sunt

- Hvorvidt du blir smittet og hvor dårlig du blir av en forkjølelse, har sammenheng med immunforsvaret.

Derfor kan sykdommen til en viss grad forebygges, bekrefter farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven.

God allmenntilstand er første bud. Det gjør deg bedre rustet i kampen mot forkjølelsesviruset.

- Og en god allmenntilstand oppnås best gjennom et sunt kosthold bestående av variert mat slik at inntaket av vitaminer og mineraler er optimalt, sier hun.

Også Hermansen anbefaler at man følger de generelle rådene for kosthold og livsstil.

- Spis variert, få i deg godt med frukt og grønnsaker og vær fysisk aktiv, sier hun.

Dropp C-vitamintilskuddet

Dersom du har hørt at C-vitamin både kan forebygge og helbrede forkjølelse, er du nok like feilinformert som de fleste andre.

Det er nemlig ikke bevist at tilskudd av dette vitaminet har noen effekt, selv om det er enighet om at vitamin C har en rekke andre positive effekter.

- Heller ikke urtemedisinen solhatt, som mange bruker mot forkjølelse, har sikker effekt, sier legen.

Lite effekt av D-vitamin

Andre sverger til en daglig dose av vitamin D for å forebygge sykdommen, men forskere ved universiteter i New Zealand og USA har funnet ut at heller ikke dette vitaminet garanterer at snørret holdes borte.

Ifølge forskning.no deltok mer enn 300 personer i forsøket, der de fikk store doser med tilskudd av vitamin D over 18 måneder, men tilskuddet hadde verken effekt i å forebygge eller lindre forkjølelse.

Immunforsvaret trenger vitamin D

Likevel skader det ikke å sørge for nok sol om sommeren og vitamin D gjennom fisk særlig i måneder som har R i navnet.

- Vitamin D er nemlig et av de vitaminene som er med på å styrke kroppens immunforsvar, og det spiller også en nøkkelrolle når sykdom skal bekjempes. Noen av immunforsvarets celler, T-cellene, er avhengige av vitamin D for å kunne fungere, sier Åse Storfjell-Olven.

Hvis det ikke er nok av vitaminet i blodet, vil ikke denne delen av immunforsvaret fungere optimalt, ifølge farmasøyten, og da kan man bli mer utsatt for infeksjoner.

Sett ned tempoet

Når forkjølelsen er et faktum, anbefaler både Hermansen og Storfjell-Olven at du tar hensyn til deg selv.

Skru ned tempoet.

- Det er som regel enklere å forebygge enn å behandle enn forkjølelse, så hvis du kjenner kribling i halsen hver morgen når du står opp eller før du legger deg om kvelden, er det veldig lurt å lytte til kroppens signaler. Prøv å pleie deg selv så godt som mulig før du eventuelt blir forkjølet, sier Storfjell-Olven.

Du kan gå på jobb

Det er imidlertid sjelden noen grunn til å bruke egenmeldingen på forkjølelse.

- De fleste klarer helt fint å utføre jobben sin selv om de er forkjølet og så får man heller godta at man kanskje ikke jobber riktig så effektivt som til vanlig. Det er heller ingen grunn til å tenke at man ikke kan gå på jobb fordi man da vil smitte andre, sier Hermansen.

Husk at også de andre på jobben har hatt mange år på seg til å bygge opp et godt immunforsvar.

Blir ikke forkjølet av kulde

For mange er det nærmest barnelærdom at det å fryse fører til forkjølelse, men dette er en sannhet med store modifikasjoner.

Skal du bli forkjølet på denne måten, må det nemlig ganske ekstrem kulde til.

- Det å fryse litt fordi man ikke brukte lue på vei til jobben, fører imidlertid ikke til forkjølelse. Da er du nødt til å fryse skikkelig over tid slik at immunforsvaret blir dårligere, sier Hermansen.

Les også:

Allergisk eller bare sylta forkjølet

10 ting du bør vite om allergi

Sommerforkjølelse er en myte

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus