Meny

Forbered deg på nye krav til varmeovner

Ikke godt nok med mekanisk termostat: For å oppfylle de nye EU-kravene, vil det ikke være tilstrekkelig med en mekanisk romtermostat - den må være elektronisk, ifølge Stig Foss, seniorrådgiver i Energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kreves det nemlig at styringen av elprodukter for oppvarming må bli smartere.

Det settes stadig strengere krav til energiavhengige produkter. De siste årene er kravene skjerpet for støvsugere , varmepumper og varmtvannsberedere . I tillegg har glødepæren fått sitt endelikt, det er snart slutt for halogenlampene og oljefyring lever på lånt tid.

Nå har EU besluttet at det er på tide å stille krav til varmeovner og annen el-oppvarming.

Fra 1. januar 2018 vil det stilles krav til romvarmere som avgir varme direkte til romluften og som bruker elektrisitet eller brensel i flytende eller gassform. Dette er for eksempel el-gulvvarme og varmeelementer.  

Les også: Nye krav til støvopptak og strømforbruk i støvsugere

Disse varmekildene er omfattet av kravene

Stig Foss, seniorrådgiver i Energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), forteller til DinSide at de nye kravene kun gjelder oppvarmingsenheter til lokal romoppvarming.  

– Det vil si at alle produkter hvor varmen fordeles til flere rom med vannfordelingssystemer eller ventilasjonskanaler, ikke er omfattet av de foreslåtte økodesignkravene, forteller Foss.

Med andre ord: Elektrisk gulvvarme er omfattet av de nye kravene, mens vannbåren gulvvarme ikke er det.

Det er videre spesifisert at produktene som skal omfattes av de nye økodesignkravene, er lokale romoppvarmingsapparater med en nominell ytelse på under 50 kilowatt. Dette er for eksempel elektriske varmeovner, elektriske panelovner, elektrisk gulvvarme, varmeblåser, gasskaminer, oljekaminer og vedovner.

I tillegg omfattes kommersielle romoppvarmingsenheter med en nominell ytelse på under 120 kilowatt, for eksempel strålevarme-armatur beregnet til loftsmontering.

Les også: Se hvor mye du kan spare med sparedusj

Mekanisk termostat ikke tilstrekkelig

Hva vil så de nye kravene medføre i praksis?

Ifølge Foss ved NVE, vil en direkte følge være at det ikke lenger er tilstrekkelig med en mekanisk termostat.

Hva er forskjellen på elektronisk og mekanisk termostat?

En elektronisk termostat er mer nøyaktig enn den mekaniske. Ifølge Enøkguiden, er de elektroniske mer fintfølende enn de mekaniske, og reagerer på tiendedels grader. Dermed holder de den ønskede temperaturen lettere. Med mekaniske termostater vil temperaturen pendle opp og ned noen grader. De mekaniske utsettes for mekanisk slitasje, som også vil påvirke nøyaktigheten over noe tid. De elektroniske vil på sin side ikke ha denne slitasjen - og på grunn av at den er mer nøyaktig, vil strømforbruket med en slik elektronisk, reduseres.

– For at fastmonterte elvarmepaneler med en effekt på mer enn en kvart kilowatt - og det er jo de aller fleste - kan oppfylle økodesignkrav om årsenergieffektivitet på minimum 38 prosent, vil det være en forutsetning at styringen av energitilførselen skjer elektronisk. En alminnelig mekanisk romtermostat er ikke tilstrekkelig. Styringen kan bestå av en elektronisk romtermostat i kombinasjon med enten et døgnur, eller aller helst et ukeur, forteller Foss til DinSide.

Han forteller videre at styringen dessuten skal ha en eller flere av følgende funksjoner: detektor for vindu som står åpent, detektor for person tilstede i rommet, eller trinnvis startfunksjon («adaptive start control»).

- Det gjelder andre regler for fastmonterte elvarmepaneler med en effekt på under en kvart kilowatt. De skal kun leve opp til en årsvirkningsgrad på minimum 34 prosent, og vil kunne oppfylle kravet med en mindre avansert styring, ifølge Foss.

- For varmeblåsere og andre transportable el-varmeapparater som skal leve opp til en årsvirkningsgrad på minimum 36 prosent, vil det være påkrevd med minst en mekanisk romtermostat.

Disse produktene er ikke omfattet av kravene:

  • Ovner med innbygget kjele hvor mindre enn 6 prosent av varmeytelsen avgis direkte til rommet da de regnes som regulære kjeler.
  • Ildsteder som kun er beregnet på brenning av ikke treformig biomasse.
  • Lokale romoppvarmingsenheter somvirker ved varmepumpeprinsippet, både elektriske som fyrte.
  • Ildsteder eller andre lokale varmekilder beregnet utelukkende til utendørs bruk.
  • Lokale romoppvarmingsenheter beregnet til andre formål enn å levere innendørs oppvarming til nytte for mennesker.
  • Lokale romoppvarmingsenheter som er beregnet for å bli montert på bruksstedet og som ikke består av komponenter eller deler fra kun en enkelt leverandør (for eksempel peiseinnsatser bygget etter mål).

Kravene til varmepumper er skjerpet: Nå er det forbudt å installere selv

1. januar 2018

De nye kravene vil tre i kraft i EU 1. januar 2018. Ifølge Foss vil dette sannsynligvis også gjelde for Norge.

– Ja, det vil også gjelde i Norge fra 1. januar 2018, forutsatt at det innen den tid er behandlet i EØS-komiteen og tatt inn i den norske økodesignforskriften. Siden dette er såpass langt fram i tid, regner vi at med at det vil skje fra denne dato, bekrefter Foss.

Tidspunktet er satt for å gi produsentene tid til å tilpasse produktene til kravene. Kravene vil da gjelde i hele EU.

NVE har foreløpig ikke kunnet svare oss på hvorvidt de nye reglene vil ha tilbakevirkende kraft, altså om de vil gjelde kun for nye produkter, eller om vi må oppgradere våre eksisterende produkter.

Det finnes i dag en rekke ulike tilskuddsordninger til energiøkonomiserende tiltak i boliger, og i mai i år ble tilbudet utvidet. Nå gis det blant annet også støtte til energirådgivning, oppgradering av boliger, utfasing av oljekjeler, solfangere og passivhus.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus