Glem watt, nå er det lumen som gjelderDette betyr ordene på lyspærepakken

MANGE BEGREPER: Vi var vant til å tenke på watt for å velge lyspærer, men nå er det lumen som gjelder. Del lumentallet på ti, så har du den omtrentlige styrken i watt som gjaldt for glødepærer. Foto: Gro Strømsheim
MANGE BEGREPER: Vi var vant til å tenke på watt for å velge lyspærer, men nå er det lumen som gjelder. Del lumentallet på ti, så har du den omtrentlige styrken i watt som gjaldt for glødepærer. Foto: Gro Strømsheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alle pærene som egner seg til all slags bruk. Og hva betyr egentlig lumen og kelvin?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette betyr ordene på lyspærepakken:

WATT forteller hvor mye energi lyspæren bruker. Watt forteller ingenting om hvor mye lys pæren gir, men har blitt brukt som en referanse på glødepære i alle år. Med de nye teknologiene er energiforbruket i watt mye mindre.

LUMEN er måleenheten for hvor mye lys pæren avgir. Pærer kan bruke ulik mengde watt, men produsere like mye lys, tanken med å bruke lumen er at vi fokuserer på hvor mye lys vi får ut den.

Du kan gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. Rundt 400 lumen vil altså tilsvare en gammeldags 40 watt. Og mellom 600 og 700 vil tilsvare en 60 watts pære.

KELVIN er betegnelsen på lysets temperatur/farge. En vanlig glødepære har en fargetemperatur på 2700, jo høyere tall jo hvitere er lyset. Halogenpærene har ofte litt hvitere lys. LED-pærene ga tidligere veldig blått lys, men i dag gir de fleste vanlig farge på lyset.

(Kilder: Lyskultur, Enova)


Lyspærer:

Det er nå forbudt å produsere og importere de gammeldagse glødepærene i hele Europa.

De nye lyspærene er mer energieffektive og skaper mer lys og mindre varme.

De tre hovedtypene er:

HALOGENPÆRER: Gir tilsvarende lys som glødepæren, kan dimmes og gir full lysstyrke med en gang. Men bruker ikke mye mindre strøm enn de gamle pærene.

SPAREPÆRER: Gir et trivelig og stemningsfullt lys, har lavt energiforbruk og lang levetid. De fleste sparepærer kan ikke dimmes og mange bruker noen sekunder før de lyser for fullt.

LED-PÆRER: Gir et moderne og behagelig lys, svært lavt energiforbruk og lang levetid. Gir full lysstyrke med en gang. De fleste LED-pærene kan ikke dimmes, men noen av de nyere pærene kan det.

(Kilder: Lyskultur, Enova, Philips)

Før var det enkelt å kjøpe lyspære – du gikk i butikken og valgte mellom liten og stor sokkel og 25, 40 og 60 watt. Nå er hyllene fylt opp med halogenpærer, LED-pærer og sparepærer. Hva skal du velge når du skal lyssette stua? Og hva betyr 400 lumen?

Fagsjef Erlend Lillelien hos Lyskultur (norsk kunnskapssenter for lys) guider oss gjennom jungelen av lyspærer.

– Halogenpæren er det enkleste alternativet, den er bare en litt avansert glødelampe. Den gir et litt skarpere lys enn glødelampen gjorde og kan dimmes. Men du sparer ikke mye energi på denne og har omtrent samme levetid som de gamle glødelampene i Norge hadde, sier Lillelien til klikk.no.

På pakkene til halogenpærer står det ofte at den varer dobbelt så lenge som de gamle glødepærene. Men Lillelien forteller at det bare gjelder i EU, i Norge var det en annen standard på glødepærene slik at halogenpærene varer omtrent like lenge som de gamle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil ha deg til å levere giftige lyspærer på butikken

Sparer mye strøm

Men hvis du er ute etter lyspærer som bruker vesentlig mindre energi enn det de gamle gjorde og som varer mye lenger, så er det sparepærer og LED-pærer du skal bruke.

– Sparepærer og LED vil redusere energibruken med omtrent 80 prosent i forhold til glødelamper, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova.

En positiv ting ved sparepærene er at de har lavere overflatetemperatur enn vanlige lyspærer. Ved berøring eller tildekking er faren for brannskader eller ulmebrann betydelig lavere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her går produktutviklingen utrolig raskt. Det at EU faset ut de gamle glødepærene har virkelig satt fart utviklingen av disse pærene. Sparepærene har blitt mye bedre enn de var før, lyset har bedre farge og de starter raskere enn tidligere. Men de bruker fortsatt litt tid på å varme seg opp og lyse for fullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Strømsparing: Lyspærer

Del lumen-tallet på ti

Og hva betyr egentlig lumen og kelvin?

Lumen er det tallet du skal se på hvis du lurer på hvor sterkt pæren lyser. Vi var vant til å se på Watt-symbolet, men det forteller egentlig ingenting om hvor mye lys pæren gir, den forteller hvor mye energi lyspæren bruker.

– Hvis du er vant til å tenke på at du trenger 40 eller 60 watt, så kan du gange det med 10 eller 12, da får du lumen-tallet du skal se etter. Det er nå påbudt at lumen skal stå i dobbel så stor skrift som watt, fordi det er forskjellig hvor mye energi pærene bruker. Og det er jo lumen som forteller oss hvor mye lys vi får ut av pæren, sier Lillelien.

Les også: Vi har testet 43 batterier

Anbefaler LED-pærer

LYSER RETT NED: LED-pærer er velegnet til leselys. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comLYSER RETT NED: LED-pærer er velegnet til leselys. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Lillelien anbefaler imidlertid å heller velge LED-pærer hvis du skal prøve ut energibesparende pærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– LED starter med en gang og i dag gir de godt lys. De som klager på at LED gir blått lys, tenker på pærene slik de var for tre år siden, det er noe helt annet i dag, sier fagsjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at det er mye forskjellig ute på markedet og at det kan være variasjoner i farge og kvalitet på de ulike pærene. Hvis du skal erstatte mange halogenpærer med LED, så kan det være lurt å kjøpe én LED-pære først og teste den ut.

LED-pærene koster mer enn de gamle pærene og halogenpærene, men de varer veldig mye lenger og vil føre til at du sparer penger på sikt.

Ulempene med LED er at de sjelden fungerer med dimmer og at de fleste pærene ikke gir lys rundt hele seg, i 360 grader, slik som halogenpærer gjør. Dette kan du se når du skal handle LED-pærer – de er ofte matte på den nederste halvdelen mot sokkelen, her vil det ikke lyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke noe problem hvis du har en lampe som skal lyse ned på spisebordet eller ut fra veggen, da vil du tvert imot få mer lys dit du ønsker. Men hvis du har en flott lampeskjerm som du ønsker skal være fullt opplyst, så må du se nøye etter når du handler LED-pærer. Det er noen typer som klarer å lyse opp rundt hele seg, sier Lillelien.

Han mener LED er fremtiden og at det vil bli mer salg av lamper som har LED-lyskilder fastmontert.

– Alt som du kjøper i dag med gammeldags skrusokkel er egentlig å gå baklengs.

Se også: Se 8500 LED-lys danse til «The Fox»

Problem med dimmere

Det er stor sannsynlighet for at også halogenpærene vil bli utfaset av EU etter noen år, ettersom teknologien og produksjonen av LED-pærer blir stadig bedre. Årsaken til at de forbød de gamle glødepærene var at de var svært lite effektive og brukte det meste av energien til å skape varme, ikke lys. Halogenpærene er litt mer effektive enn glødepærene, men forbruker mye energi sammenlignet med LED- og sparepærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange har i dag elegante og dyre lamper med dimmere. Disse vil ofte ikke virke på LED- og sparepærer.

– Det er noen dimmere som er kompatible med ulike LED-pærer. Hvis du har en lampe med dimmer så kan du spørre i en fagbutikk hvilke pærer som fungerer, du kan høre med elektrikeren din eller sjekke tabeller hos ulike produsenter.

Les også: Derfor skal du ikke lese i dårlig lys

Slik får du mer effektivt lys

Enova opplyser at en bolig på rundt 120 kvadratmeter bruker omtrent 2500 kilowattimer til lys i året. Det er fullt mulig for de fleste husstander å effektivisere bruken av lys, slik at forbruket halveres.

En viktig anbefaling er å alltid se på levetid når du sammenligner prisen på lyspærer. Led-pærer koster en god del mer enn halogenpærer, men har mye lengre levetid.

Enova anbefaler å unngå uplight-stålamper som bruker 400-700 watt. Dette tilsvarer 8-17 vanlige lyspærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BildeULIKE LED-PÆRER: Teknologien utvikles svært raskt. Den nye pæren til venstre i bildet lyser godt rundt hele. Den andre pæren til høyre er en mer vanlig ledpære som ikke gir noe særlig lys nedover. Se at den er matt ved sokkelen - i dette området vil det ikke lyse, lyset vil være konsentrert i den øverste halvdelen av pæren, spesielt velegnet til å lyse ned på et spisebord eller i en leselampe. Foto: Philips

En pære som har angitt rundt 400 lumen vil altså passer der hvor du pleide å bruke 40 wattspærer. Og en pære med nærmere 700 lumen vil passe der hvor du trenger et sterkere lys. Del lumentallet på pakningen med ti, så har du den gamle watt-verdien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kelvin oppgis ofte på baksiden av pakningen. Det er en betegnelse på lysets farge eller temperatur. En glødepære har en kelvin på rundt 2700, slik at det er den de fleste vil føle er «normal».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo høyere tall som er oppgitt, jo hvitere er lyset. De gamle LED-pærene ga et veldig blått lys, men i dag gir de fleste vanlig farge på lyset, ettersom teknologien har blitt kraftig forbedret.

Les også: Her er grunnen til at Oslo satte full stopp på LED-utbyttingen

Husk å gjenvinne

De nye uttrykkene kan også skape problemer når man har gamle lamper. På noen sparepærer står det for eksempel 11 watt – tilsvarer 50 watts glødepære.

Da dukker problemet opp – kan man bruke denne i en lampe som tåler 40 watt? Svaret er ja, det kan man. Fordi det er hvor mange watt som blir brukt som er det viktige, pæren bruker bare 11 watt og det vil lampen tåle.

Til sist - husk at uansett hvilken lyspære du velger, så skal de leveres til gjenvinning, de skal ikke kastes i restavfallet.

– Alle typer pærer bør leveres til resirkulering slik at de ikke medfører en forurensningsfare. Ikke kast pærene i vanlig søppel. Pærene kan leveres i butikker som selger pærer og elektroniske produkter, eksempelvis dagligvarebutikker, forteller rådgiver Trond Paasche i Enova til klikk.no.

Les også:

Slik får du orkidéen til å blomstre

Spising i sengen kan få konsekvenser

Slik sparkler du gipsplater

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no