Meny

Sett høytrykksspyleren helt inn

Høytrykksspyleren bør ikke oppbevares i minusgrader. Ta den med inn! (Foto: Kärcher)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det holder ikke å tømme den. Høytrykksspyleren bør ikke bli stående i minusgrader.

Uansett hvor godt du tømmer og tørker spyleren: Bær den inn når temperaturen nærmer seg nullpunktet. Årsaken er at selv ørsmå vanndråper som sitter igjen i pumpen kan gjøre stor skade.

«Har en fetter som jobber med blant annet reparasjon av høytrykksspylere, og hver vår er det et rush av folk som kommer til butikken han jobber i for å få reparert ødelagte høytrykksspylere.

Samme skaden på alle, frostdannelse har forårsaket sprekk i pumpehus og i andre komponenter. Dette fordi folk oppbevarer spyleren i garasjen om vinteren og tror det skal gå fint fordi de "har jo tømt den for vann"», tipset en av leserne våre om i debatten under artikkelen om at oppvaskmaskiner ikke tåler norsk vinterkulde.

Inn før nullpunktet

Ifølge Lars Nyhaugen, markedskoordinator i Kärcher, produsenten som for mange er synonymt med høytrykksspylere, stemmer det at garasjen ikke er et ideelt oppbevaringssted for høytrykksspyleren - med mindre garasjen er isolert og oppvarmet. Og han anbefaler at man tar inn høytrykksspyleren før, heller enn senere. For det er ikke sprengkulden som tar knekken på maskinen.

– Mange lar den stå i garasjen på høsten, og tar inn maskinen når det blir virkelig kaldt. Men det skal ikke mer enn minus tre grader til før enkelte komponenter i maskinen går i stykker, sier Nyhaugen til DinSide.

Det er altså ingen grunn til å utsette, det er bare å gå ut i skjulet, garasjen eller uteboden og hente inn høytrykksspyleren med én gang. Glem heller ikke håndtaket. Her kan det også samle seg små vanndråper, og selv om det er rimeligere å erstatte denne delen enn selve motoren, er det ingen grunn til å la det stå igjen ute om du tar inn maskinen.

Les også: Slik forbereder du hagen på vinteren

Bruk frostvæske

Når du er ferdig med å bruke høytrykksspyleren for sesongen anbefaler han å tømme den helt, og så kjøre frostvæske gjennom den. En enkel måte å gjøre dette på er å ha frostvæske i en bøtte, og sette en kort slange (for inntak) i bøtten. Alle Kärchers maskiner er selvsugende, så du trenger ikke trykk på dem.

– Det er en god idé å kjøre frostvæske i maskinen uansett om den skal oppbevares inne eller ute, for å unngå korrosjon, sier Nyhaugen. Du kan selv velge om du vil la maskinen stå med frostvæsken i, eller spyle den ut igjen for gjenbruk et annet sted.

Tidligere hadde Kärcher et eget frostsikringssett til høytrykksspylerne, men på grunn av manglende etterspørsel er dette ikke lenger i salg. Vet du om lignende produkter, tips oss gjerne i debatten, eller send oss en mail.

Les også: Derfor smaker frostvæsken vondt

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus