Dette gjør mange feil når de skal fyre i peisen

TIPS OG TRIKS: Mange gjør grunnleggende feil når de fyrer i peisen. (Foto: Colourbox)
TIPS OG TRIKS: Mange gjør grunnleggende feil når de fyrer i peisen. (Foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun tre enkle ting å huske på. Lær deg triksene en gang for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig vedfyring gir mindre sot og forurensing, mer varme og mindre risiko for pipebrann. Nå vil bransjen lære nordmenn å lære seg å fyre i ovnen.

– Hvis man tenner opp riktig, det vil si fra toppen - som er motsatt av det man har gjort i mange år tidligere - blir det bedre trekk i pipa, og man forbrenner flere gasser og partikler som ellers ikke vil forbrent, forteller Merethe Slensvik Halvorsrød, leder av Norsk Varme, til DinSide.

Tenner man opp fra bunnen, vil det i opptenningsfasen ta lenger tid å få trekk i pipa, man forbrenner ikke alle gassene, og man får ikke full effekt av veden.

– Gjør man det i stedet på den rette måten, er det ikke bare bedre for konsumenten, det er også bedre for miljøet, sier Slensvik Halvorsrød videre.

Det er imidlertid veldig mange som tenner opp feil: I en uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSide, sa hele 87 prosent at de tenner opp nedenfra. Kun 10 prosent sier at de tenner opp ovenfra, som man egentlig skal gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernforbundet, Norsk Varme, Feiermesternes landsforening og Miljødirektoratet går nå ut med en informasjonskampanje for å få flere til å fyre riktig.

Se hva som er best av tennposer og tennbriketter

Slik skal du gjøre

Ifølge tall fra Norsk Varme er det cirka 3 millioner ildsteder i Norge, og 9 prosent av all energi som går til oppvarming i norske hjem kommer fra vedfyring. Men dersom fyringen ikke gjøres riktig riktig i en ny miljøvennlig rentbrennende vedovn, kan det gi negative konsekvenser for helse og klima.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik skal du gjøre:

Bygg bålet riktig. Bruk tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst.

- Tenn fra toppen. Det gir en raskere oppvarming og mer oksygen til flammen

- Sørg for nok luft. Åpne alle ventiler i ovnen, og sett gjerne utgangsdøra på gløtt i noen minutter før det brenner godt. Reguler ned ventilene etter cirka 15 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet har i tillegg disse rådene til vedfyring:

- Bruk alltid tørr ved, maks 20 prosent fuktighet: Våt ved kan gi 10-30 ganger mer utslipp av svevestøv. Du unngår også at varmeenergi benyttes til å drive ut fuktighet fra veden.

- Ha god trekk: Reguler varmen med hvor mye ved du legger i – samt regulere trekken.

- Vurder å bytte ut ditt gamle ildsted: Nye rentbrennende ovner utnytter mer av energien i veden, noe som som reduserer ustlippet av partikler med opp mot 90 % samt 40-50% lavere vedforbruk.

- Unngå sprengfyring: Du får mest nytte av veden når du fyrer med middels belastning. Legg heller i litt oftere og mindre, men med god trekk hele tiden.

Salmiakk og oppvaskmiddel er en killer-kombinasjon for rene peisvinduer!

Opp med tempen!

Riktig fyring, som vi har beskrevet ovenfor, er spesielt viktig ved opptenning i nyere ovner. «Nyere ovner» er ovner som er rentbrennende, det vil si at de tilfredsstiller kravene til utslipp som stilles standarden NS 3059.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På eldre ovner, det vil si ovner fra før kravet om rentbrennende ildsteder ble implementert, kan det være flere måter å fyre opp på. Men også her vil det alltid lønne seg å fyre fra toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dette er spesielt viktig på de nyere ovnene der har man en sekundærforbrenning - og da er det viktig at man får opp temperaturen for å forbrenne gassene skikkelig, sier Slensvik Halvorsrød til DinSide.

Det er også viktig å huske å tømme askeskuffen.

– Ja, man bør absolutt være flink til å ta det ut, asken isolerer, så for å få enda bedre effekt av ovnnen, er det best å få tømt asken, sier Slensvik Halvorsrød.

Mindre utslipp med nyere ovner

Nyere ovner har en sekundærforbrenning som gjør at den brenner opp alle gassene som blir sluppet ut i omgivelsene med en eldre ovn uten sekundærforbrenning. . Dette har redusert utslippet med 15.000 tonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det ikke er lov til å installere ildsteder som ikke er rentbrennende i dag, er det fremdeles mange gamle ovner i norske husstander. Ifølge Norsk Varme, er cirka 49 prosent av alle ovnene i norske husstander, av den gamle typen. I antall er det i overkant av 1,5 millioner gamle ovner i norske hus og hytter.

Norsk Varme ønsker at folk flest bytter til en rentbrennende ovn, og for eksempel Oslo kommune gir tilskudd til beboere som gjør dette.

Vedfyring fra vedovner er ved siden av dieseldrevne maskiner, den dominerende kilden til utslipp av sot i Norge. I tillegg til de åpenbare helseaspektene ved vedfyring, er det viktig å huske at riktig vedfyring kan hindre pipebrann og branntilløp. I Norge er det mellom 2.000 og 4.000 pipebranner i året - ofte forårsaket av dårlig vedfyring.

– Hvis du fyrer riktig, trenger ildstedet mindre vedlikehold og ovnen din varer lengre. Risikoen for sot- og pipebrann er mye lavere om du følger våre råd, sier Tom Erik Galambos i Feiermesternes Landsforening.

Gamle vedovner, laget før 1998, slipper ut anslagsvis 40 til 70 prosent mer svevestøv enn nyere ovner.