– Salt er verre enn røyking
Å redusere inntaket av salt i kosten redder flere liv enn røykekutt.
Men det skal ikke så mye til for å bedre folkehelsen, ifølge forsker Ulla Toft.
Seniorforskeren ved Forskningscenter for Forebyggende Sundhed i København har nylig vært på konferansen Meeteat i Oslo der hun fortalte om tilstanden i norsk kjøttbransje og om salt i et helseperspektiv, melder Forskning.no.
Hun mener at så lite som tre gram mindre salt om dagen kan spare opp til tusen liv i Norge årlig. Ikke bare er det sunt å følge forskerens råd, det vil også redusere utgiftene med mer enn en milliard skattekroner i året.
Les også: Denne artikkelen kan redde livet til mannen din
Knyttes til mange sykdommer
Salt er en av de vanligste årsakene til hjerte- og karsykdommer i Norge. For mye salt i maten kan også føre til høyt blodtrykk og får skylden for 50 prosent av alle tilfellene av hjertekrampe og hjerteinfarkt, samt 60 prosent av alle hjerneslag, ifølge Forskning.no.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er en overbevisende årsakssammenheng mellom høyt saltinntak og hjerte- og karsykdommer, sier Toft til nettstedet.
Les også: Slik påvirker søtstoffene blodsukkeret
Ifølge henne er 1,5 gram med salt om dagen nok. Nordmenn får til sammenligning i seg rundt ti gram salt hver eneste dag i snitt. Nasjonalt råd for ernæring har tidligere gått ut med anbefalinger om at kvinner bør redusere saltinntaket til seks gram om dagen, mens menn bør gå ned til syv gram daglig innen 2018. På lengre sikt er rådet imidlertid enig med Ulla Toft, og mener at fem gram bør være målet for alle.
Foruten hjerte- og karsykdommer, har salt også en innvirkning på kreft i magesekken, benskjørhet og nyresten. Overvekt og diabetes kan også være en konsekvens av å få i seg for mye salt, ifølge Forskning.no.
Les også: – Usunt kosthold kan gi psykiske plager hos barn
Artikkelen fortsetter under annonsenLa bordsaltet stå
Er du redd for at du er i gruppen som får i deg for mye salt i hverdagskosten, så vær klar over at saltbøssen du har på spisebordet i det store bildet er en liten synder her. Vi får aller mest salt i oss gjennom ferdigprodukter.
Salt er dessuten et livsviktig næringsstoff, men kan bli livsfarlig hvis vi får i oss for store mengder.