Meny

Slik velger du riktig pinnekjøtt

Slik skal pinnekjøttet se ut når det er tørket godt nok. Foto: Berit B. Njarga

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prøv deg frem før julemiddagen, er rådet fra ekspertene.

Pinnekjøtt brer om seg på julebord og førjulsmiddager. Men hvilket pinnekjøtt skal man kjøpe, og hvordan skal det tilberedes, om man ikke har arvet slike tradisjoner hjemmefra?

DinSide har innhentet gode råd både om valg av pinnekjøtt og tilberedning for de som ikke kan dette fra før.  

Les også: Disse pepperkakene bør du unngå

Lokale variasjoner

Det finnes forskjellige typer pinnekjøtt, og mange måter å tilberede det på. Samtidig handler det kanskje aller mest om å finne ut hva man personlig setter pris på.

– Det er et stort mangfold og store lokale variasjoner, understreker Helge Christie, forfatter av boken "Pinnekjøtt, Unik norsk festmat - tradisjoner fra ulike landsdeler" som nylig ble gitt ut.

I boka har han samlet informasjon om bruken av pinnekjøtt fra store deler av landet. Og det er ingen tvil om at selv om 37 prosent av befolkningen spiser pinnekjøtt på julaften, velger de ikke samme tilbereding.

Skal være godt tørket

Pinnekjøttet er allerede å finne i matbutikkene, og det finnes i både dyre og rimeligere varianter. Dessuten kan man velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt.

Vil du ha godt pinnekjøtt, skal man ifølge Bjørn Tore Teigen i MatPrat velge et som er godt nok tørket. Teigen er meddommer under NM i julemat, hvor vinnerne blir kåret 14. november.  

For å se om pinnekjøttet er tørt nok, kan man se på fargen. Har kjøttet en rødlig farge, er det ikke godt nok tørket. Dessuten skal fettlaget ligge tett inntil kjøttet, og ikke bule utover.

Deretter gjelder det å bestemme seg for om kjøttet skal være røkt eller urøkt. Tradisjonelt hadde røyking av pinnekjøttet med konservering å gjøre: Kjøttet ble røyket i områder der det var vanskelig å få det tørt nok.

Men hva skal du velge, om du ikke har noen preferanser fra før?

Les også: Ikke bare lammekjøtt i lammebollene

Røkt eller urøkt?

Ekspertene råder deg til å lage en prøvemiddag før selve julaften. Foto: Berit B. NjargaEkspertene råder deg til å lage en prøvemiddag før selve julaften. Foto: Berit B. Njarga

Ifølge dommerne ved NM i julemat er bruk av røkt eller urøkt pinnekjøtt en smakssak.

– Jeg liker ikke røyksmak på pinnekjøttet, da må jeg drikke for mye akevitt, sier dommer Hans Eide.

Samtidig påpeker han at det jevnt over er lite røyksmak på pinnekjøttet man får i dagligvarebutikkene. Unntaket er badsturøkt pinnekjøtt, som har en kraftig røyksmak.

– Velger du badsturøkt kjøtt, krever det litt av deg. Det blir som å drikke en spesiell whisky, sier Bjørn Tore Teigen.

Prøvesmak på kjøttet

Også hvor lenge man skal vanne ut kjøttet før koking er en smaksak, fordi det avhenger av hvor salt man liker pinnekjøttet.

– På Østlandet sier 30 timer med vanning og 3 timers damping av pinnekjøttet, sier Teigen.

Meddommer Janne Haugdal fra Alimenta gir følgende råd om du er i tvil om kjøttet er vannet nok ut. Hun tipser om å smake på kjøttet undervegs, så finner du ut om det er passe salt for din smak.

Er du usikker på hvilket pinnekjøtt du skal velge, kan du lage en prøvemiddag for venner eller familien.

– Kjøp tre sorter pinnekjøtt og lag en prøvemiddag, så velger du det du likte best til julemiddagen, anbefaler Teigen.

Les også: Er dette de beste knivene?

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus