Meny

Oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinter

Oppvaskmaskiner bør ikke stå over lengre tid i rom som er kaldere enn fem grader. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de kobles fra og tømmes for vann, bør ikke oppvaskmaskiner oppbevares kaldere enn fem grader pluss.

Den norske folkehytten blir mer og mer bekvemmelig, og stadig flere installerer oppvaskmaskin.

Det gjorde også Ingrid og Ole-Erik Yrvin på sin sommerhytte på Hvaler forrige sommer. Da de stengte for sesongen, sørget de for å tømme alle rør og slanger, og de helte frostveske i oppvaskmaskinen, akkurat slik de pleier å gjøre i sluk og toaletter.

Smarte grep i forkant av en lang og kald vinter, men oppvaskmaskinen overlevde likevel ikke.

– Frostvæsken rant ut på årets første oppvaskforsøk og farget hyttegulvet blått, og etter hvert kom også vannet, som nå var skrudd på, utover kjøkkengulvet, sier Ole-Erik Yrvin til DinSide.

Nen erstatning kan Yrvin og konen imidlertid se langt etter. For oppvaskmaskiner er ikke konstruert for å tåle minusgrader, selv ikke når de er frakoblet.

Les også: Disse rørene er mest utsatt for frost

Slik passer du på oppvaskmaskinen om vinteren

Det er ikke bare vannrørene som tar skader av frosten. Vannrester eller kondens i hvitevarene kan også gjøre stor skade. Illustrasjonsfoto: Sintef ByggforskDet er ikke bare vannrørene som tar skader av frosten. Vannrester eller kondens i hvitevarene kan også gjøre stor skade. Illustrasjonsfoto: Sintef Byggforsk

I bruksanvisningen fra Bosch står det under «oppbevaring og lagring» at oppvaskmaskinen ikke tåler minusgrader. Dette er imidlertid ikke enestående for denne produsenten.

Ingen av dagens oppvaskmaskiner bør stå i lave temperaturer over lang tid.

Ifølge kundekoordinator i Bosch Siemens Husholdningsapparater (BSH) Kristian Magnussen, har vi nordmenn endel å lære når det kommer til hvitevarer i den kalde norske vinteren. Hjemme i boligene våre blir det sjelden så kaldt, men på hytter eller i boliger som står tomme over lenger tid, vil det kunne være problematisk, uansett hvor gode forholdsregler man tar.

– Man er aldri garantert 100 prosent mot frost fordi det sitter igjen vanndråper i tømmesystem, inntakslange, magnetventilen, og i aquastoppen. Det er dette som fryser og som ødelegger komponentene i maskinen, og som krever servicemann på besøk når våren kommer, sier Magnussen.

Skal man være 100 prosent sikker må faktisk maskinen oppbevares i plussgrader, for eksempel ved å la en ovn stå på lunk på kjøkkenet. Men i en uisolert sommerhytte er det ikke sikkert det er lønnsomt i forhold til en eventuell reparasjon.

Yrvin løste problemet elegant. De fikk montert frostvakt fra Ebeco, dvs varmekabler, under den nye oppvaskmaskinen, under en tynn varmeisolasjonsplate. Disse skal stå på lunk vinteren gjennom, for å forhindre nye frostskader.

Har du vaskemaskin på en hytte som står tom hele eller deler av vinteren, bør du sørge for å tømme maskinen så mye som mulig - varme eller ikke. Ifølge Magnussen får du ut mest vann på følgende måte:

  • Skru igjen vannkranen til maskinen
  • Start maskinen på et program, slik at den tar inn restvannet som er igjen i slanger og i systemet
  • Etter 5 minutter så kjør resett program som gjør at den tømmer ut dette vannet
  • Deretter koble fra maskinen
Les også: Slik unngår du frosne rør

Selgers opplysningsplikt?

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: ForbrukerrådetIngeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Ekteparet Yrvin tok kontakt med Forbrukerrådet der de satte spørsmålstegn ved selgers opplysningsplikt. For selv om det sto i bruksanvisningen, burde ikke selger ha opplyst om dette? De hørte først fra selger at oppvaskmaskiner ikke tåler temperaturer under fem grader pluss da de kom for å undersøke rundt eventuell reklamasjon eller reparasjon.

– Dette er helt nytt for oss, og ingen har noen gang informert om at [oppvaskmaskinen] må stå oppvarmet om vinteren. Det vil si at det er vi som forbrukere som nå har blitt sittende med alt ansvaret og alle kostnadene, sier Yrvin.

Yrvin opplevde at forhandler var mer enn kjent med problemet da de kom for å reklamere - men at de ikke sa noe da i kjøpsøyeblikket. Burde forhandler ha plikt til å opplyse om dette?

– Etter Forbrukerrådets mening skal en selger gi den best mulig service og gi forbrukeren mulighet til å kjøpe den varen som hun eller han er best tjent med, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, til DinSide. – Juridisk sett vil opplysningsplikten i utgangspunktet være oppfylt om dette står i bruksanvisningen. På den annen side må en feil være knyttet til minusgradene for at selger skal kunne fraskrive seg ansvar.

Kjøpers undersøkelsesplikt

Som kjøper er man ofte avhengig av informasjon om produkt man får i butikk. Det er klart at informasjonen man får i butikk er personavhengig - både når det kommer til kjøper og selger. Ikke alle selgere er like godt informert om produktene de selger.

Men du som kjøper bør også være ditt ansvar bevisst. Den eneste som kan sørge for at du får riktig dekket dine behov, er du. Du må fortelle hva du trenger, og hvordan du har tenkt å bruke det. Når det kommer til boligkjøp snakker vi om kjøpers undersøkelsesplikt. Denne undersøkelsesplikten kan være verdt å ta med seg uansett hva du handler - selv om det ikke er lovpålagt.

I tillegg lønner det seg å lese bruksanvisningen. Hele bruksanvisningen. Selv om du får maskinen til å virke på første forsøk.

I de aller fleste tilfeller når man kjøper oppvaskmaskin, er det til bolig og ikke fritidsbolig. Og sånn kan det være med en rekke andre varer også. Så for å få best mulig veiledning bør du fortelle mest mulig om bruksområder. Spør om råd om oppbevaring og vedlikehold - enten du kjøper oppvaskmaskin, grill eller sykkel.

Mener du at du har gjort alt dette, og har fått villedende opplysninger i butikk kan Forbrukerrådet megle i saken, ifølge Flønes.

Mener du at du ikke har fått nok opplysninger, og det har ført til at oppvaskmaskinen har gått i stykker kan Forbrukerrådet megle i saken.

– Når vi ikke frem med meglingen kan Forbrukertvistutvalget komme med vedtak i saken.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus