Professor hevder han kan utrydde bakrus

En britisk professor mener at et stoff kan etterligne eller nøytralisere alkoholeffekt i hjernen. Foto: Colourbox.com
En britisk professor mener at et stoff kan etterligne eller nøytralisere alkoholeffekt i hjernen. Foto: Colourbox.com

Et nytt legemiddel skal kunne gi deg effekten av alkohol, og la deg fjerne den når du vil. Snart kan vi kjøre hjem etter en fuktig kveld på byen, hevder en britisk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ønskedrøm til julebordssesongen: Tenk deg en «magisk pille» som lar oss nyte alle alkoholens effekter uten å tenke på helseskader eller bakrus. Dette er den helsemessige revolusjonen vi nå står overfor, skal vi tro professor i nevropsykofarmakologi David Nutt.

I en kronikk i The Guardian skriver professor Nutt at han har funnet frem til stoffer som kan etterligne alkoholens effekt på hjernen, og en motgift som på kort tid nøytraliserer effekten.

Les også: Rusforsker ber ungdom slappe av og drikke litt

– Slipper avhengighet

Professor Nutt har selv testet ut stoffene, og skriver at han ble «avslappet og satt i en døsig rus i en time», før han tok motgiften og var i full stand til å holde forelesning etter få minutter.

Han hevder denne metoden for å oppnå alkohollignende rus kan utrydde mange av de negative sidene ved alkoholbruk, som avhengighet og aggresjon.

Stoffet skal påvirke de samme nevrotransmitterne i hjernen som alkohol, men siden det virker direkte kan effekten også nøytraliseres raskt. Nutt ser for seg å servere stoffet i en cocktail for å bevare en god smak.

Vil utføre tester

Nå søker professor Nutt midler for å utvikle «alkohol-pillen» videre. Han skriver at det eneste som gjenstår er midler til å utføre tester og få produktet ut på markedet.

Ofte kommer bombastiske påstander som dette fra mindre renommerte forskere, men David Nutt er professor ved Imperial College London, og har vært legemiddelrådgiver for den britiske regjeringen. I vår holdt han foredrag ved Universitetet i Oslo.

Han har tidligere gått ut med sterk kritikk mot alkoholbruk og narkotikapolitikk, og ble fjernet som regjeringsrådgiver da han i 2009 hevdet at ecstacy og LSD er mindre farlig enn alkohol.

Personvernpolicy