Se ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan på Fillippinene

Se ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan på Fillippinene
Se ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan på Fillippinene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyfonen Haiyan viste ingen nåde på Filippinene, se ødeleggelsene og glimtene av håp nå som nødhjelp når fram og de overlevende begynner gjenoppbyggingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enorme tyfonen Haiyan nådde først øya Samar, rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden på Filippinene, Manila, natt til fredag.

Et hus blir slukt av bølger og vind i Albay fredag. Foto: Nelson Salting/AP Photo.Et hus blir slukt av bølger og vind i Albay fredag. Foto: Nelson Salting/AP Photo.

Taket blir revet av og tregreiner kommer flyvende gjennom luften i Bingawan. Foto: Rogan Coles via AFP.Taket blir revet av og tregreiner kommer flyvende gjennom luften i Bingawan. Foto: Rogan Coles via AFP.

Vind og vann gjør det umulig å se lengre enn noen meter. Du kan skimte trærne som nesten knekker i vinden. Foto: Roger Coles via AFP.Vind og vann gjør det umulig å se lengre enn noen meter. Du kan skimte trærne som nesten knekker i vinden. Foto: Roger Coles via AFP.

Ifølge den amerikanske marinen hadde tyfonen en vindstyrke på 314 kilometer i timen, med vindkast på 379 kilometer i timen i kastene, før den traff land.

Les mer og se video av den sterke vinden: Tyfonen er verdens kraftigste i 2013

Slik så tyfonen Haiyan ut fra verdensrommet. Dette bildet er tatt av astronaut Karen L. Nyberg. Foto via NASA/AFP.Slik så tyfonen Haiyan ut fra verdensrommet. Dette bildet er tatt av astronaut Karen L. Nyberg. Foto via NASA/AFP.

Se video fra den internasjonale romstasjonen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten ti millioner mennesker, ti prosent av befolkningen på Filippinene er berørt av katastrofen. 660.000 mennesker har mistet sine hjem, ilfølge FN.

Les mer og se video: – Vi har mistet alt og har ingenting å spise

De første meldingene som kom varslet om tre og fem som var bekreftet døde. Men dødstallene økte fort.

Les saken fra fredag og se den første videoen: – Skadene er massive

Allerede på søndag anslo de lokale myndighetene at så mange som 12.000 kunne være omkommet i tyfonen. Dette ble nedjustert tirsdag, til rundt 2.500 døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken og se video: 12.000 fryktes omkommet på Filippinene

En ung gutt, skadet av tyfonen, ser på restene av hjemmet sitt i Tacloban. Foto: Erik de Castro/Reuters.En ung gutt, skadet av tyfonen, ser på restene av hjemmet sitt i Tacloban. Foto: Erik de Castro/Reuters.

Tacloban ble hardest rammet. Bare her frykter myndighetene 10.000 omkomne. Dette huset står igjen. Foto: Philippe Lopez/AFP. Tacloban ble hardest rammet. Bare her frykter myndighetene 10.000 omkomne. Dette huset står igjen. Foto: Philippe Lopez/AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Døde mennesker ligger i rader på rader utenfor et provisorisk likhus. Foto: Philippe Lopez/AFP.Døde mennesker ligger i rader på rader utenfor et provisorisk likhus. Foto: Philippe Lopez/AFP.

Men dette offeret av tyfonen ligger halvveis tildekket på en dør. Foto: Erik De Castro/Reuters.Men dette offeret av tyfonen ligger halvveis tildekket på en dør. Foto: Erik De Castro/Reuters.

Dette treet klarte ikke stå imot stormen heller. Det ligger rett over veien. Foto: Eric De Castro/Reuters.Dette treet klarte ikke stå imot stormen heller. Det ligger rett over veien. Foto: Eric De Castro/Reuters.

Nasjonale og internasjonale hjelpeorganisasjoner jobber på spreng for å få nødhjelp frem til de som trenger den, men tyfonofrene er desperate og mange har tydd til plyndring for å overleve.

Les mer og se video av plyndringen: Kjøpesenter plyndres i tyfonrammede områder

For det er ikke lett å få fram nødhjelpen når all infrastruktru er blåst bort. Det meste må flys inn.

Soldater laster nødhjelp på et helikopter som skal nå mer avsidesliggende områder. Foto: Bullit Marquez/AP.Soldater laster nødhjelp på et helikopter som skal nå mer avsidesliggende områder. Foto: Bullit Marquez/AP.

Det er klart at det tar litt tid å få distribuert nødhjep når dette er den eneste metoden. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.Det er klart at det tar litt tid å få distribuert nødhjep når dette er den eneste metoden. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av problemene Verdens Matvarporogram møtte: Nødhjep når ikke frem i Filippinene

Den raskeste veien for disse to gikk rett og slett over bukta i Tacloban. Foto: Aaron Favila/AP.Den raskeste veien for disse to gikk rett og slett over bukta i Tacloban. Foto: Aaron Favila/AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også innbyggerne må ta ibruk utradisjonelle framkomstmider for å komme seg rundt. Her er to menn på en barnesykkel i Tacloban. Foto: Erik De Castro/Reuters.Også innbyggerne må ta ibruk utradisjonelle framkomstmider for å komme seg rundt. Her er to menn på en barnesykkel i Tacloban. Foto: Erik De Castro/Reuters.

– Mange av de overlevende er også skadde, sier Alfred Romualdez, borgermester i Tecloban.

Se videoen: – Mamma, jeg lever

UNICEF er særlig bekymret for barna som er berørt av tyfonen. - Mange familier har mistet levebrødet sitt og barn, spesielt jenter, risikerer å bli presset til å tjene penger. Her er to jenter på jakt etter rent vann i Tacloban. Foto: Wally Santana/AP Photo.UNICEF er særlig bekymret for barna som er berørt av tyfonen. - Mange familier har mistet levebrødet sitt og barn, spesielt jenter, risikerer å bli presset til å tjene penger. Her er to jenter på jakt etter rent vann i Tacloban. Foto: Wally Santana/AP Photo.

Svært mange fra de hardest rammede regionene forsøker å komme seg vekk. Bildene viser den desperate situasjonen de står midt oppe i. For det er ikke plass til alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En overlevende familie får ikke plass på dette flyet. Foto: Wong Maye-E/AP.En overlevende familie får ikke plass på dette flyet. Foto: Wong Maye-E/AP.

En dame gråter da hun blir stoppet for å komme inn på flyplassen der evakueringsflyene tar av. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.En dame gråter da hun blir stoppet for å komme inn på flyplassen der evakueringsflyene tar av. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.

En liten jente sitter sammen med andre overlevende i håp om å bli evakuert. Foto: Bullit Marquez/AP Photo.En liten jente sitter sammen med andre overlevende i håp om å bli evakuert. Foto: Bullit Marquez/AP Photo.

Overlevende i kø for å få behandling og nødhjelp. Foto: Bullit Marquez/AP Photo.Overlevende i kø for å få behandling og nødhjelp. Foto: Bullit Marquez/AP Photo.

En far bærer sin sønn mens de venter på å bli evakuert fra den verst rammede regionen, Leyte. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.En far bærer sin sønn mens de venter på å bli evakuert fra den verst rammede regionen, Leyte. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.

De som fikk plass på denne evakuering kommer fram til Manila. Foto: Ceryl Ravelo/Reuters.De som fikk plass på denne evakuering kommer fram til Manila. Foto: Ceryl Ravelo/Reuters.

Denne babyen er syk og blir evakuert fra Guiuan i Samar-provinsen, med helikopter for å få hjelp. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.Denne babyen er syk og blir evakuert fra Guiuan i Samar-provinsen, med helikopter for å få hjelp. Foto: Dennis M. Sabangan/EPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men livet går videre, tross alt. Midt oppe i tyfonen kom Bea Joy til verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken og se de utrolige bildene fra fødslene: Mirakeljente født mens tyfonen herjet

Beatriz Joy ble født tre dager etter at tyfonen tok fra dem huset og resten av det de eide. Jenta ble oppkaldt etter bestemoren, som mistet livet i stormen. Foto: Jason Gutierrez/AFP.Beatriz Joy ble født tre dager etter at tyfonen tok fra dem huset og resten av det de eide. Jenta ble oppkaldt etter bestemoren, som mistet livet i stormen. Foto: Jason Gutierrez/AFP.

Og innbyggerne som ikke har andre steder å dra, har begynt gjenoppbyggingen.

Innbyggere i den østre provinsen, Samar, har begynt gjenoppbyggingen mandag. Fortsatt ligger det lik i gatene. Foto: Bullit Marquez/AP.Innbyggere i den østre provinsen, Samar, har begynt gjenoppbyggingen mandag. Fortsatt ligger det lik i gatene. Foto: Bullit Marquez/AP.

Huset er kanskje ødelagt, men denne mannen sørger likevel for at hunden får seg et bad i Leyte. Foto: Noel Celis/AFP.Huset er kanskje ødelagt, men denne mannen sørger likevel for at hunden får seg et bad i Leyte. Foto: Noel Celis/AFP.

Hvor begynner du gjenoppbyggingen når dette er det som står igjen av huset ditt? De fleste i Leyte har enda mindre. Foto: Francis R. Malsig/EPA.Hvor begynner du gjenoppbyggingen når dette er det som står igjen av huset ditt? De fleste i Leyte har enda mindre. Foto: Francis R. Malsig/EPA.

Det enorme skipet ble vasket på land like ved. Men denne mannen har begynt på et nytt hus. Foto: Francis R. Malsig/EPA.Det enorme skipet ble vasket på land like ved. Men denne mannen har begynt på et nytt hus. Foto: Francis R. Malsig/EPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er klart at behovet for hjelp er enormt.

En gutt tigger etter mat i Borbon, Cebu. Foto: Jay Rommel Labra/EPA.En gutt tigger etter mat i Borbon, Cebu. Foto: Jay Rommel Labra/EPA.

De følgende organisasjonene er aktive på Filippinene:

Barnemisjonen: Penger kan settes inn på konto nummer 5082.06.05842 .

CARE: Støtte kan gis til kontonummer 1644.10.50082. En kan ringe givertelefon 820 44 011 (200 kroner) eller sende SMS «CARE TYFON» til 2468 (100 kr).

Caritas Norge: Kontonummer 8200.01.93433, merk innbetalingen «Tyfon Filippinene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkens Nødhjelp: For å gi 200 kr. kan du sende SMS «NØDHJELP» til 2468 eller ringe givertelefon 820 44 004. Valgfritt beløp kan overføres til kontonummer 1602.40.26535.

Plan Norge: Du kan gi 200 kroner til katastrofefondet ved å sende SMS til 2434 med kodeord «PLAN». Selvvalgt beløp kan overføres til kontonummer 7874.06.20877, merk innbetalingen med «Tyfon».

Prosjekt Filippinene: Har kontonummer 3910.22.61759.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd Barna: Ring gavetelefon 82044789. For å gi 200 kroner kan du sende SMS med kodeord HJELP til 2434. Kontonummeret er 8200.01.05453. Merk innbetalingen med «tyfon».

Røde Kors: Har opprettet givertelefon 820.44.000, du kan gi via SMS ved å sende «HJELP» til 2272 eller gi direkte til kontonummer 8200.06.10190.

SOS Barnebyer: Send SMS «nød» til 2160 (200 kroner) eller betal til kontonummer 8380.08.73730. Merk innbetalingen med «nødhjelp Filippinene».

Streetlight: Har kontonummer 4202.31.56606.

UNICEF: Kan støttes via SMS: Send «UNICEF» til 2160 (200 kr.). Givertelefonen har nummer 820 44 705, og kontonummer er 1644.04.09400.

(Kilder: Aftenposten/NTB)

Oppdatert med nye estimater på omkomne 13.11.2013.