Meny

Dette fikk de da de flyttet fra leiligheten i Oslo

IDYLL: Etter å ha bodd i Oslo i flere år, bestemte familien seg for å flytte til Lyngør og bygge sitt drømmehjem i havgapet. © FOTO: Jorunn Tharaldsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Designeren Siri Brodersen og familien har skapt sitt drømmehjem i havgapet.

Siri og Fredrik pakket koffertene og flyttet fra leiligheten på Kampen til sørlandsøya Lyngør. Midt i havgapet har de startet et nytt og bedre liv i et hus som er tegnet for dem og naturen utenfor.

Som alle gode historier, har også historien om det vakre huset Førstekjær på Lyngør en begynnelse. Designeren Siri Brodersen og mannen Fredrik satt i en klam bil og stampet i kø på vei hjem fra øya som hun er født og oppvokst på.

– Vi skal ikke bare flytte til Lyngør da?, sa Fredrik.

Som eier av blomsterbutikken Fabelhaven i Oslo, hadde Siri lett etter et hjem i utkanten av byen uten hell, og alternativene syntes å bli dårligere og dårligere.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt på å flytte til Lyngør som en mulighet, men da Fredrik foreslo det, tok jeg ham på ordet og ringte mamma med en gang for å fortelle de gode nyhetene.

Åpen løsning mellom kjøkken og spisestueSOSIALT: En av tankene bak kjøkkenet var at man skulle slippe å stå å lage mat alene og la gjesten sitte igjen i spisestua, men at man skulle kunne samles og ha det gøy med matlagingen - sammen. Foto: Jorunn Tharaldsen

Over ti år har gått siden de tok beslutningen om å flytte sørover, og nå, som da, føler Siri seg utrolig heldig som får bo på et så idyllisk sted. I dag jobber hun som selvstendig næringsdrivende med eget kles- og veskemerke, SB SiriBrodersen. Utgangspunktet for designen på alle produktene er egne behov. Siri har har strikket og sydd hele livet, og hun er fornøyd med å ha klart å gjøre hobbyen om til levebrød.

– Jeg er opptatt av at det jeg lager skal være praktisk og solid, flere av produktene blir rett og slett til fordi jeg ikke finner dem i butikkene.

Og nettopp praktisk er også huset på Lyngør, som ligger et steinkast unna havet.

Kjøkkenet er fra SigdalLYST TREVERK: Kjøkkenet er i lyst tre med noen hvite flater innimellom er fra Sigdal. Trefargen er en rød tråd som også kan sees ellers i interiøret. Foto: Jorunn Tharaldsen

Da paret planla huset, var de spesielt opptatt av funksjon og tidløshet. Det tok tid å skape drømmehjemmet. Siri og mannen satte sammen en utklippsbok som de viste til arkitekten Jan-Erik Stokkebokjær.

– Vi ville at han virkelig skulle få en følelse av hvordan vi ville ha det.

Fordi de ønsket en gjennomført helhet, valgte de samme fliser på alle bad, gulvet i gangen og over kjøkkenbenken. I alle rommene er det downlights med dimmere, slik at man kan stille lyset for den rette stemningen. Førstekjær ligger som en perle i den nydelige sørlandsnaturen, men selv om det er et relativt stort hus, er det faktisk vanskelig å få øye på det fra havet. Det mørke panelet av sibirsk lerk glir rett inn i omgivelsene.

– Panelet er noe av det jeg liker best med huset, i tillegg til beliggenheten og utrykket. Det er så fint hvordan det blir helt kullsort når det regner, og så elsker jeg utsikten til havet herfra, sier Siri og smiler.

Siri innreder med ting hun har et personlig forhold til. PERSONLIG : Bildene over sofaen har Siri tatt selv. De er tatt på nøyaktig samme sted ved havet, men bølgene og fargene er helt ulike. De fleste tingene i Førstekjær har en historie, som de gamle, brune koffertene under pyntebordet, som en gang tilhørte farmoren til Fredrik og tanten til Siris mor. Bordet har hun har arvet av moren og faren sin. Foto: Jorunn Tharaldsen

Når det kommer til innredningen i hjemmet, har alt en historie. Alt fra Fredriks bestemor sin koffert, som har tatt utallige turer med toget mellom Bergen og Oslo før den endte opp i stuen på Lyngør, til gyngestolen på datteren Lea (3) sitt rom. Mye er arvegods, andre ting er kjøpt brukt eller hentet fra naturen. Noen ting har Siri til og med hentet fra det gamle Rikshospitalet i Oslo.

– Jeg så snittet til å plukke med meg noe da det ble nedlagt, så nå har en gammel kjøkkeninnredning fra sykehuset blitt til plantebord på uteplassen.

Siri er ikke så glad i pynteting, hun liker at det hun har rundt seg betyr noe.

– Det må være en grunn til at tingene står i vårt hus. Enten at de har en funksjon, eller at de har en historie som betyr noe spesielt for oss.

Siri følger ikke trender eller noen spesiell stil, men er mer opptatt av at man kjenner sjelen og historien bak tingene man omringer seg med.

– Jeg kjøper ikke noe for å kjøpe noe. Det høres kanskje rart ut, men jeg er ikke så opptatt av interiør. Jeg mer er opptatt av at ting skal fungere og skape et rom det er godt å være i.

Huset er preget av åpne løsninger.ÅPNE LØSNINGER: Hele huset er preget av åpne løsninger, som skaper en unik inne-ute-følelse. Peisen er fra RAIs, og Spinnaker-stolen fra Hødnebø er en av få designermøbler som får æren av å pynte opp i Siris hjem. Foto: Jorunn Tharaldsen

Når den lille familien på tre får gjester, elsker de at hjemmet er tilrettelagt slik at alle kan være sammen, men at det også er mulig å trekke seg tilbake om man har behov for det.

– Vi var opptatt av at oppholdsrommene som vi bruker til daglig skulle henge sammen, og at det skulle gå an å være sosial mellom rommene. Vi ønsket også at det skulle være plass til at gjester kunne få egne soverom og eget bad, litt separert fra våre egne rom, slik at alle kunne få litt privatliv, sier Siri.

For henne er det viktig at folk føler seg hjemme når de er på besøk.

– Jeg vil at gjester skal føle seg avslappet hos oss, og at vi som bor her fast skal trives i hverdagen, forteller designeren.

Siri fått mange tilbakemeldinger på huset, spesielt på arkitekturen, som vekker stor oppsikt.

– Det er ikke et typisk sørlandshus, så det skiller seg ut, men tilbakemeldingene har vært utelukkende positive.

Sklisikker trappSKLISIKKERT: Trappetrinnene er laget av et materiale som brukes på skipsgulv. De er vedlikeholdsfrie og sklisikre. Trinnene og rekkverket er begge laget av lokale bedrifter. Foto: Jorunn Tharaldsen

For å bli inspirert holder det ofte for designeren Siri å gå inn i en vakker blomsterbutikk. Da får hun et kick og en vitamininnsprøyting som varer lenge.

– Jeg blir også inspirert av enkle ting som å ta en kaffe hos en venninne, prate med naboen, eller titte litt i hagen til folk rundt meg. Jeg er spesielt glad i blomster, så klart. Det er deilig å forberede, så frø i hagen og glede seg til at ting begynner å gro. Man kommer ikke utenom blomstene mine. Et hjem uten planter, er vel ikke et skikkelig hjem?, spør hun og ler.

Frodig arbeidsplassFRODIG ARBEIDSKROK: Det gamle vingebordet er, som mye annet i huset, kjøpt på auksjon og fungerer godt som arbeidsbord. Foto: Jorunn Tharaldsen

Noe av det familien setter aller mest pris på ved å bo på en øy, er at det er enklere å skape gode hverdager uten kø og tidspress. Siri elsker å styre sin egen tid, og jobber gjerne kortere dager, for så å ta igjen det tapte arbeidet på kvelden.

– Hverdagen i Oslo var preget av mye jobb, jeg sto opp tidlig og var sent i seng. Ofte tenker jeg på hvor mye tid jeg brukte i kø eller bare på å finne parkeringsplass. Her har jeg både egen båtplass og parkeringsplass. Det er litt sånn «når vi er hjemme, så er vi hjemme», og det er jo det livet handler om. At man lever litt langsommere, kjenner etter mer og bare nyter utsikten, sier hun og forteller om det første hun må gjøre når hun har kommet hjem fra en reise.

– Da setter jeg meg i båten og trekker inn sjøluften. Det er helt magisk å bare kunne gjøre det, endelig hjemme, tenker jeg da, og puster ut.

Lunt barneromLEKENT OG LUNT: Hemsen er gjort om til soverom for datteren Lea. Gyngestolen har familien arvet etter moren til Fredrik, den er fra Aksel Hansson. Over sengen henger et bilde laget av tekstil og en garderobestang med dekorative hjemmesydde klær. Foto: Jorunn Tharaldsen

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus