OPPSKRIFT PÅ ELGKARBONADER:

Slik lager du elgkarbonader

OPPSKRIFT PÅ ELGKARONADER: Elgkarbonader blir best med denne oppskriften. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ ELGKARONADER: Elgkarbonader blir best med denne oppskriften. Foto: Christopher Sjuve

Tre triks gjør dem skikkelig gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange i verden som spiser elgkarbonader. Men det gjør vi.

Det er verdt å ofre noen tanker på hvor eksotisk elgkarbonader er. For det første er det jo ikke mange land i verden hvor elgen tråkker rundt i skogene. Den har nøye valgt ut sine yndlingsland. I tillegg til Skandinavia finnes elgen også i Russland, Canada, Alaska og flere av de nordlige statene i USA.

For resten av verden fortoner det seg like eksotisk å spise elg som vi synes det er å spise kenguru (som for øvrig slett ikke er så verst, særlig med nøtter og karamelliserte grønnsaker). Også for de fleste nordmenn uten gevær og utgåtte tursko er elgen noe vi ikke treffer på så ofte.

Les også: To deilige lavkarbomiddager

Og for oss som heller ikke har onkler med skytevåpen (som gladelig fyller fryseren med mer eller mindre nyskutt elgkjøtt) er innkjøp eneste utvei om du vil få en smak av dette eksklusive skogskjøttet.

Kort fortalt: Jeg måtte kjøpe. Og det er dyrt. Derfor er det ekstra viktig at elgkarbonadene blir gode.

Tre tiltak mot tørre elgkarbonader

Elgens største problem (selv om jeg ikke tror han er enig) er at han er så mager. Og med magert kjøtt dukker problemet med «tørrhet» opp. Altså at kjøttet ikke blir saftig nok. Det er flere måter å gå til verks for å unngå dette.

Les også: Slik blir frossen fisk best

Denne gangen har jeg tre tiltak som fungerer bra.

1) Det første er å bruke brød. Det er neppe et intuitivt grep, men brødtrikset er det som gjør verdens beste kjøttboller til, nettopp, verdens beste kjøttboller. Trikset utføres ved å bløtlegge brød (loff eller annet) i vann. Og så klemmer du det du klarer med neven og blander dette inn i kjøttdeigen. Det holder nemlig godt på fuktigheten.

2) Triks nummer to er å blande inn rømme. Elgkjøttets mangel på fett erstattes på den måten med litt fylde.

3. Siste trikset er å bruke godt med fett i panna. Først bruker jeg bacon som jeg låner så mye fett av som jeg kan (ved å steke det) og så ha smør i.

I tillegg er det tilbehøret. Jeg synes det høres godt ut med sopprisotto , potetform med soppsmaker , fondantpoteter og faktisk også humus. Men, i oppskriften nedenfor finner du mer tradisjonelt tilbehør med soppsaus, ertepuré og tyttebærsyltetøy.

Oppskriften finner du nedenfor!

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no


Personvernpolicy