De farligste kjendisene å google

DUMMESTE I VERDEN: Ifølge McAfee-listen skal dette søket etter "Lily Collins free fake nude app download" være ett av de dummeste søkene i hele verden akkurat nå. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)
DUMMESTE I VERDEN: Ifølge McAfee-listen skal dette søket etter "Lily Collins free fake nude app download" være ett av de dummeste søkene i hele verden akkurat nå. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det handler minst like mye om farlige Google-ord enn farlige navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet til datakriminelle er å nå så mange mennesker som mulig.

Ett av instrumentene er søkemotoren Google, hvor de blant annet kjøper seg gode plasseringer på aktuelle søkeord. DinSide har tidligere fortalt hvordan de hjerterått utnyttet 22. juli-tragedien , og hvordan de kjøper sponsede Google-lenker til falske versjoner av populær programvare.

Les også: Hackere lurer sørgende nordmenn på Facebook, Twitter og Google (fra mandag 25. juli 2011)

De utnytter også kjendiser. Ved å sikre seg god synlighet på søk etter storheter som Avril Lavigne og Britney Spears vet hackerne at de kan ramme millioner av mennesker, så den sjansen lar de ikke gå fra seg.

HACKERNES INSTRUMENTER: HACKERNES INSTRUMENTER: "Mortal instruments" er igrunn en god betegnelse på filmstjerner som Lily Collins, til høyre.

Sikkerhetsselskapet McAfee lager derfor en liste årlig over kjendissøkene de mener er mest utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 25.000 svindelforsøk rapportert inn på en da

Topp ti

Slik ser listen ut i år:

  1. Lily Collins
  2. Avril Lavigne
  3. Sandra Bullock
  4. Kathy Griffin
  5. Zoe Saldana
  6. Katy Perry
  7. Britney Spears
  8. Jon Hamm
  9. Adriana Lima
  10. Emma Roberts

Ikke akkurat det norske, voksne mennesker søker mest etter. Til og med førsteplassen var totalt ukjent for oss: Lily Collins, som tok over tronen etter Emma Watson.

Les også: Trojanere stjal 700.000 kroner fra nettbankkunde

Den egentlige faren

McAfee hevder at så mange som 14,5 prosent av Google-søkene etter Lily Collins inneholder farlig materiale. Men dette er i beste fall en sterk overdrivelse.

Det de snakker om, er nemlig søk som "Lily Collins and free downloads", "Lily Collins and nude pictures", “Lily Collins and fakes" og "Lily Collins and free app downloads". Akkurat "nude" kan være en av grunnene til at ni av ti av kjendisene er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik søk er å be om trøbbel, uavhengig om det er Collins eller naboen du googler. Faren er selvfølgelig større jo mer aktuelle søkeord du bruker, men "nude", "free" og "downloads" er ord du bør være svært forsiktig med uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARLIG: Her er de sponsede lenkene vi fikk opp ved å google FARLIG: Her er de sponsede lenkene vi fikk opp ved å google "programvare nedlasting". Den vi har ringet rundt sender oss til en side hvor første lenke heter "Hot sex og rå porno". (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)

Sidene du kan havne på kan for eksempel gi deg virus, eller lokke til seg sensitiv informasjon for å ramme deg økonomisk.

Google lattermildt til DinSide: – Skumle annonser?

Les også: 45.000 datakrim-tilfeller i norske bedrifter i fjor

Hold deg trygg

Selv om Google er et trygt nettsted, er det en inngangsport til et hav av svært utrygge nettsteder. Vær derfor bevisst når du googler, og husk blant annet på dette:

  • Vær skeptisk til Googles sponsede lenker , spesielt når du søker etter programvare. Kriminelle kan kjøpe disse for å sende deg til farlig innhold. Google bare humret av problemstillingen da vi snakket med dem, mens sikkerhetseksperter advarer mot faren.
  • Hold deg til nettsider du kjenner, spesielt når du skal laste ned noe.
  • Din skepsis bør øke jo lenger ned i søkeresultatene du må bla. Søkemotoren skal prioritere trygge og store nettsteder som inneholder det du faktisk søker etter.
  • Jo mer lyssky søk du gjør, jo større er faren. For eksempel søk etter nakenbilder eller piratinnhold.
  • Vær skeptisk til innhold som lokker med ord som "gratis"/"free" og "last ned"/"download", og vær forsiktig med å bruke slike ord i søket ditt.
  • Jo mer populært innhold du søker etter, jo større kan faren være.

Se hvordan norske bankapper kan utnyttes av hackere