Mobilabonnement: Lønner det seg å kjøpe mobil med bindingstid?

IKKE BILLIG: 999 kroner for en Samsung Galaxy S4 høres for bra ut til å være sant, og det er det også. I virkeligheten er Chess sin pris langt dyrere enn i butikken, som her avsløres ved "min. totalpris". (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
IKKE BILLIG: 999 kroner for en Samsung Galaxy S4 høres for bra ut til å være sant, og det er det også. I virkeligheten er Chess sin pris langt dyrere enn i butikken, som her avsløres ved "min. totalpris". (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å handle telefon hos operatøren kan både lønne og straffe seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske mobiloperatører vil gjerne selge deg både telefonen og abonnementet.

Mange tenker at operatøren sponser litt av telefonen, mot at du binder deg til å kun bruke denne operatøren i ett år.

Men det operatørene først og fremst gjør, er å selge telefonen for en lav inngangspris, mens de lar deg betale ned mobilen gjennom telefonregningen. Altså en slags avbetaling, som kommer på toppen av det abonnementet koster.

Og det er ingen selvfølge at dette lønner seg.

Netcom har lagt om hele porteføljen sin – er de billigst?

DinSide har gått gjennom prisene fra Telenor, Netcom, Chess og Tele2 på de tre modellene iPhone 4S (16 GB), Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1 med operatørenes mediumstore abonnementer. Mer info finner du i faktaboksen.

De reelle mobilprisene

Det første spørsmålet er om denne avbetalingen lønner seg, kontra det å kjøpe telefonen i butikk og heller tegne abonnementet i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finner man raskt ut av ved å se hva operatørene faktisk tar for selve telefonen, altså totalprisen minus årsprisen for det inkluderte abonnementet, og sammenlikne dette med de billigste butikkprisene.

Operatørenes reelle mobilpriser

(Oppgitt totalpris for telefon pluss abonnement i ett år i parantes)

TelenorNetcomChessTele2Billigste nettpris
iPhone 4S*2.699,- (6.287,-)4.587,- (6.975,-)3.121,- (6.109,-)4.399,-
Galaxy S42.401,- (5.989,-)3.601,- (7.189,-)5.187,- (7.575,-)3.879,- (6.867,-)3.995,-
Xperia Z4.599,- (8.187,-)4.399,- (7.987,-)5.987,- (8.375,-)*4.990,-

(* ikke tilgjengelig)

- Å kjøpe mobil med binding av Chess er faktisk gjennomgående dyrere enn å kjøpe den i butikk og heller tegne Chess-abonnementet i etterkant. Som tabellen over viser: Du risikerer å bli "straffet" med en nesten 1.200 kroner dyrere regning over ett år ved å inngå binding på Galaxy S4 hos Chess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hos Netcom, Telenor og Tele2 lønner det seg å kjøpe telefonene gjennom dem, om du uansett skal ha dem som operatør. Blant annet på grunn av kampanjer de har på noen modeller. For eksempel kan du tjene 1.700 kroner på iPhone 4S ved å inngå binding hos Netcom. Ulempen er selvfølgelig at du nettopp binder deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor kameratest – Samsung Galaxy S4 og iPhone 5 kommer dårligst ut

Så mye kan du spare?

Neste spørsmål er hva som blir billigst i løpet av ett år for en normal kunde som ikke bryr seg om hvor hun er kunde, eller om hun kjøper med eller uten binding.

Altså prisen av telefonen pluss årsprisen for et abonnement. Her er noen eksempler på forskjellen mellom de dyreste og billigste løsningene:

Hvor mye kan man spare?

DyrestBilligstKroner spart
iPhone 4S6.975,- (Chess med binding)6.109,- (Tele2 med binding)866,-
Galaxy S47.575,- (Chess med binding)5.989,- (Telenor med binding)1.586,-
Xperia Z18.375,- (Chess med binding)7.018,- (kjøpt fritt, med Telipol Mye)1.357,-

- Om vi tar som utgangspunkt at abonnementene er relativt like innholdsmessig (se faktaboks), og at Telipol Mye er et av de billigste akkurat nå, ser vi at det lønner seg å kjøpe både iPhone 4S og Samsung Galaxy S4 med binding hos henholdsvis Tele2 og Telenor.

- Men Sony Xperia Z1 blir billigst ved å handle den på nett og tegne et Telipol-abonnement i etterkant. Men abonnementet er ikke like romslig som konkurrentenes.

Netcom trakk supertilbud – fri datatrafikk ble plutselig 6 GB

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spar enda mer

Kanskje surfer du lite på 3G, og trenger langt fra 1.500 MB inkludert i måneden? Og om du nesten ikke ringer er det kanskje meningsløst å ha ubegrenset telefoni? Finner du et abonnement som passer bedre for deg kan du spare enda mer, ved å kjøpe mobilen fritt og tegne ønsket abonnement etterpå. Det er tross alt ikke nødvendig å betale for noe du ikke trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er et eksempel med totalprisen med det ganske beskjedne abonnementet Xito Medium (se faktaboks øverst i artikkelen):

Hvor mye kan man spare ved lite bruk?

Chess med bindingKjøpt fritt, med Xito MediumPenger spart
iPhone 4S6.975,-5.299,-1.676,-
Galaxy S47.575,-4.895,-2.680,-
Xperia Z18.375,-5.890,-2.485,-

Igjen: Prisforskjellen her går selvfølgelig på hva som er inkludert. Og jo mindre du betaler, jo mer må du betale når du går utover det som er inkludert.

Derfor måtte mobiloperatøren endre reklamen sin

Så hva bør jeg gjøre?

Dette ble mange tall med ulike konklusjoner, men det kan oppsummeres i tre punkter du bør gå gjennom før du kjøper mobil:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Er det et poeng for deg å slippe bindingstid? Ulempen med bindingstid er at du ikke kan bytte abonnement om bruksmønsteret ditt endrer seg, eller andre kommer med bedre tilbud. Du risikerer også at telefonen er låst til én operatør,

2. Er det minste abonnementet hos operatøren som tilbyr rabatt mot binding lite nok? Telenor har et abonnement på 149 kroner, og Netcom et til 199 kroner. Men bruker du telefonen mindre enn det de minste abonnementene inkluderer, bør du sjekke Telepriser.no etter et abonnement som koster mindre i måneden og samtidig dekker ditt bruk.

3. Hva blir totalprisen for telefonen med abonnementet som passer deg best? Gang månedsprisen på ditt ønskede abonnement med tolv, og legg dette på den billigste mobilprisen du finner på for eksempel Prisjakt.no. Sammenlikn dette med totalprisen med abonnementet operatøren tilbyr deg, og du vil se om bindingen lønner seg for deg.