– Ultralyd kan være nyttig under fødselen

OGSÅ UNDER FØDSLER: Ultralyd brukes i dag mye under kontroller i svangerskapet. En ny doktorgrad viser at en ultralydundersøkelse kan gi verdifull informasjon om fremgangen under en fødsel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
OGSÅ UNDER FØDSLER: Ultralyd brukes i dag mye under kontroller i svangerskapet. En ny doktorgrad viser at en ultralydundersøkelse kan gi verdifull informasjon om fremgangen under en fødsel. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En ny norsk studie viser at ultralyd kan være nyttig under fødselen, for å avgjøre hvorvidt det er behov for keisersnitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ultralyd blir mye brukt ved kontroller i løpet av svangerskapet, men er vanligvis lite brukt under selve fødselen.

En ny norsk doktorgradavhandling konkluderer med at ultralyd kan være et nyttig hjelpemiddel også under fødsler, ved at man kan bruke det til bedre å forutsi fødselsforløpet.

De fleste kvinner føder naturlig og fødselen forløper som regel uten problemer, men noen ganger blir den langvarig. Det kan skyldes blant annet dårlige rier, fosterets stilling eller at det er for stort for morens bekken.

– Vi ønsket å undersøke om ultralyd er et nyttig redskap ved langvarige fødsler, skriver Erik Andreas Torkildsen om sin doktoravhandling fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i en blog på universitetets nettsider.

Les også: Jordmødre advarer mot ultralyd hos allmennleger

Bedre enn tradisjonell metode

110 førstegangsfødende kvinner ved Stavanger universitetssjukehus ble undersøkt med ultralyd under fødsel i perioden 2009-2010.

Når fødselen blir langvarig er vil tradisjonelt jordmor og lege vurdere fremgangen med hendene. Denne metoden er subjektiv og ulike fødselshjelpere kan få ulike resultater.

– Vi ønskte å finne en mer objektiv metode for å følge hodets nivå i bekkenet til enhver tid, sier Torkildsen, som er overlege ved Kvinneklinikken ved Stavanger universitetssjukehus, til Dagens Medisin.

Undersøkelser viste at det var stor sannsynlighet for keisersnitt hvis fødselen stoppet opp hvis hodet lå høyt i fødselskanalen. Hvis hodet derimot sto lavt, var det stor sjanse for at kvinnene fødte vanlig.

Torkildsens undersøkelser viste at ultralyd kunne forutsi fødselsforløpet bedre enn tradisjonell klinisk undersøkelse.

Les også: Vil fastslå farskap før barnet blir født

Lettere å velge hjelpemiddel

Overlegen tror og håper at ultralyd under fødselen vil bli mer vanlig i tiden fremover.

– Ultralyd gir bedre diagnostikk, slik at fødselshjelperne lettere kan gi god informasjon til mor og far om hvordan fremgangen under fødselen er. Når vi vet nøyaktig hvor hodet står, vil den kliniske undersøkelsen bli mer sikker. Indikasjonen på å velge keisersnitt, vakuum eller tang, vil kunne bli enklere, sier han til Dagens Medisin.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Kvinneklinikken i Stavanger og Nasjonalt senter for fostermedisin, St. Olavs Hospital, Trondheim. Torkildsen disputerte 20. september.

Personvernpolicy