Alt du trenger er en blyant og et papirark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart triks når du skal henge opp bilder. Slik gjør du!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synes du det er vanskelig å få til at bildene henger rett i forhold til hverandre - og i forhold til rommet rundt?

Enten du skal henge opp et enslig bilde over nattbordet eller lage en bildevegg over skrivepulten, så er det mye enklere enn du tror å få bildet på rett sted.

Hemmeligheten ligger i å tegne opp bildene på et ark på gulvet, og prøve seg frem med dette, før du går løs på veggen med bor eller hammer.

Tenk over høyden: - Alle henger bildene for høyt, sier kunstner Cathrine Knudsen

Slik gjør du:

Du trenger:

Når arket er hengt opp, kan du betrakte komposisjon og plassering, eventuelt endre og viske ut, før du faktisk borer i veggen. Foto: Per ErvlandNår arket er hengt opp, kan du betrakte komposisjon og plassering, eventuelt endre og viske ut, før du faktisk borer i veggen. Foto: Per Ervland

Et stort ark, en blyant, en syl, tape (fortrinnsvis malertape), eventuelt vaterpass/laservater, samt bor/hammer og oppheng.

Papirarket bør være større enn bildet eller bildene du skal henge opp. Eventuelt kan du tape sammen flere ark før du setter i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legg arket på gulvet, og dander bildene utover slik du vil at de skal henge i forhold til hverandre på veggen. Sjekk gjerne at de er på linje med en tråd eller linjal.

Tegn rundt bilderammen med blyanten.

Så kommer det som kan være litt vanskelig: Poenget er å få markert på arket hvor spikeren/kroken bør være for at bildet skal bli hengende innenfor omrisset.

Stort sett vil det fungere å snu bildet, altså legge det med bildesiden ned mot gulvet. Finn punktet der opphenget bør være, marker med hånden, legg arket oppå, og kryss av. Henger bildet i en vaier vil du kunne justere i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store ark er din venn når du pusser opp: Prøvemal på ark eller kartong, så slipper du å male over fargeprøvene

Heng arket på veggen

Når du har markert hvor bildene skal henge, og hvor kroken bør være i forhold til rammen, er det på tide å få arket opp på veggen. Heng det opp og justér til du er fornøyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk gjerne med et vaterpass eller en lasermåler at omrisset av bildene er i vater. Har du ikke dette kan du kanskje bruke en app?

Vi anbefaler at du fester arket med malertape, da den ikke fester seg så hardt til malingen. Når det henger jevnt finner du frem syl, eller noe annet spist, og stikker inn der du har markert for hull til oppheng. Sørg for at du stikker gjennom alle markeringene med én gang.

Så er det bare å finne frem drillen for å bore hull og skru i skrue - eller hammer og spiker. Har du vært nøyaktig i trinnene over, burde det ikke komme noen triste overraskelser her.

Får du ikke lov til å bore i veggen? Prøv denne smarte bildeopphengslisten - eller hva med å tape bildene fast til veggen?

Syv tips når du skal henge opp bilder

Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no) har følgende tips til deg som skal henge opp bilder:

  • Ikke noe å ha på veggen? Her er det hengt opp tomme rammer, samt jukset litt med farget washi-tape. Illustrasjonsfoto: Ifi.noIkke noe å ha på veggen? Her er det hengt opp tomme rammer, samt jukset litt med farget washi-tape. Illustrasjonsfoto: Ifi.no

    Ikke heng bildene for høyt på veggen, gå ut fra øyehøyde slik at blikket treffer omtrent i bildets sentrum.
  • Har du mange bilder som skal henges opp, velg gjerne ensfargede vegger - mønstrete tapeter er mer krevende.
  • Det kan være en fordel å gruppere bilder som har noe felles, det kan være størrelsen på bildene, felles fargeskala, eller samme tema i motivet.
  • Bildeopphenget skal balansere, bildene bør veie omtrent like mye på hver side av et tenkt midtpunkt. Tung i denne sammenheng betyr, mørk og stor, lett betyr lyst motiv og lite format. Poenget er å skape harmoni.
  • Sett bildene tett sammen, ikke la avstanden mellom bildene bli for store. La det være luft og bare vegger innimellom.
  • Om du henger bildene over hverandre, heng gjerne de største og de tyngste motivene nederst.
  • La bilder i grupper rette seg etter faste linjer, som rett underkant, rett overkant, rette kanter rundt en komposisjon med mange bilder, eller en rett linje gjennom motivene i bildene.

Se bilder med forklaringer i bildegalleriet øverst i artikkelen.

Les mer på Ifi.no: Kunsten å henge opp bilder