Lammeboller inneholder svinekjøtt

Men hvor mye som faktisk er lammekjøtt i lammebollene har Skjeggerød glemt å oppgi.

Av 86 prosent kjøtt er nesten halvparten svinekjøtt i disse lammebollene. (Foto: Berit B. Njarga)
Av 86 prosent kjøtt er nesten halvparten svinekjøtt i disse lammebollene. (Foto: Berit B. Njarga)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøper man såkalte lammeboller til middag, forventer man at de skal inneholde lammekjøtt. Men en nøyere kikk på lammebollene fra Henriettes Smaksopplevelser viser at kjøttbollene inneholder derimot både lam og svin. Produsenten Skjeggerød har heller ikke spesifisert på innpakningen hvor mye lammekjøtt produktet inneholder.

>> Trodde du det var masse steinbit i steinbitkakene?

Cirka så mye lam er det i lammebollene fra Skjeggerød, nærmere bestemt 53 prosent av kjøttinnholdet.Cirka så mye lam er det i lammebollene fra Skjeggerød, nærmere bestemt 53 prosent av kjøttinnholdet.

Må oppgi mengden lammekjøtt

Etter en kjapp telefon til produsenten får vi svar. Av det totale kjøttinnholdet i lammebollene på 86 prosent, er det nesten like mye svinekjøtt som det er lammekjøtt:

53 prosent lam og 47 prosent svin. Det står det ingenting om i ingredienslisten på produktet. Skjeggerød mener likevel de har merket produktet riktig.

– Kjøtt skal angis i total mengde og i fallende rekkefølge, sier Per Einar Johansen hos produsenten til DinSide, som hevder å ha merket ingrediensene etter gjeldende regler. Det er derimot ikke Mattilsynet enig i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For når man fremhever en ingrediens i varebetegnelsen, det vil si navnet på et produkt, skal det ifølge reglene også oppgis i ingredienslisten eller i tilknytning til varebetegnelsen hvor høy andel av denne ingrediensen produktet inneholder. Kaller man fiskekakene for steinbitkaker, må man oppgi hvor mye steinbit de inneholder. Produserer man blåbæryoghurt, må innholdet av blåbær spesifiseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette tilfellet må man altså si noe om innholdet av lammekjøtt, siden produktet kalles lammeboller, noe Skjeggerød ikke gjør i dette tilfellet.

– Når dette ikke står spesifisert, er det et brudd på bestemmelsene, sier Lødemel til DinSide. Det har ikke lykkes DinSide å få kommentar fra Skjeggerød til Mattilsynets påstand.

Les også: Se hva det du spiser inneholder

Sjekk også viltproduktene

Det er ikke bare i farsemat av lam produsentene kan finne på å blande ut innholdet med annet kjøtt. Også om du kjøper produkter av viltkjøtt kan disse være iblandet kjøtt fra helt andre dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et eksempel på dette er Skikkelige elgkarbonader fra Gilde. Riktig nok inneholder disse 40 prosent elgkjøtt, men i tillegg er hele 20 prosent svinekjøtt og åtte prosent storfekjøtt. Men det skal Gilde ha, de oppgir dette på riktig måte i ingredienslisten på produktet. Heller ikke Smak Forskjellens reinkarbonader fra Coop inneholder bare reinkjøtt, men er i tillegg til 51,5 prosent reinkjøtt tilsatt fårekjøtt, nærmere bestemt 14,5 prosent av det totale innholdet i karbonadene.