Slik unngår du rødvinstenner

BEHOLD DET HVITE SMILET: Lilla tenner, blå tunge og flekkete lepper må være en av de få tingene som ikke engang kler den smukke... © FOTO: Thinkstock.com
BEHOLD DET HVITE SMILET: Lilla tenner, blå tunge og flekkete lepper må være en av de få tingene som ikke engang kler den smukke... © FOTO: Thinkstock.com

Her er triksene du må lære deg, før kulda setter inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødvinstenner
  • "Rødvinstann" er en midlertidig overflatemisfarging av emaljen.
  • Det visuelle inntrykket av misfargingen kan blant annet forsterkes av misfarging av tannbelegg, tannkjøttbetennelse og tannfargede fyllinger.
  • Noen får misfarget tannemalje på grunn av et høyt innhold av spesielle proteiner i spyttet, som prolin.
  • Hvis misfargingen kommer fra vin er det påvirket av hvor mye garvesyre (”tannin”) som finnes i vinen. Desto mer garvesyre, desto mer misfarging.
  • Det kan lønne seg å avstå fra tanninrike viner, til fordel for viner med lavere tannin-innhold. Flere råd finner du i hovedsaken.

Kilde: Asbjørn Jokstad, Professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø

Ingenting er som et glass med rødvin (eller tre), når det er kaldt ute og varmt inne.

Ja, noen forskere hevder til og med at det kan være fordelaktig å ta seg en klunk i ny og ne, blant annet på grunn av drikkens antioksidantinnhold.

Det er forskning som vi veldig gjerne tror på, særlig siden ”helsedråpene” passer til de tingene som vi liker aller best om høsten – ost, lam, peis, pledd, armkrok og sofakrok.

Farger tennene

Dessverre er det andre bivirkninger som følger rødvinen, enn at vitsene våre blir morsommere og at sidemannen blir penere. Rødvinstenner.

- Rødvin kan inneholde mye fargestoffer. Dette farger tennene blå eller nesten svarte noen ganger. Fargestoffet binder seg med spyttet i munnen, forklarer Tom R. Tyrihjell, varefaglig leder ved Vinmonopolet.

- Prøv for eksempel å ta en slurk rødvin, skyll den rundt i munnen, og spytt den tilbake i glasset. Litt ekkelt kanskje, men da ser du at vinen er mye lysere. Resten av fargen er i munnen din, sier han.

Har du noen gang sett deg selv på bilder fra en anledning hvor det ble servert rødvin, vet du nok godt at vin ikke alltid gjør fin.

Ja, rødvin kan ifølge noen fungere som et afrodisium, men lilla lepper, blå tunge og flekkete lepper er en usexy bivirkning, som også kan stå i mellom deg og partneren din.

Slik blir du kvitt rødvinstennene

UNNGÅ RØDE TENNER: Hvordan var det igjen ¿ øl og vin er fin, imens vin og øl blir krøll? Én ting som i alle fall er sikkert, er at tenner og rødvin ikke er fin. © FOTO: Thinkstock.com

Disse får rødvinstenner

Heldigvis finnes det andre (og bedre) råd enn å bytte til vodka, eller unngå å smile. Det vil si, hvis du trenger det, da. Det er nemlig ikke alle som får like mye av den lite attraktive ”pelsen” på tenna.

- Blir tennene dine veldig misfarget av å drikke vin, kan du ta det som en oppfordring til å være nøyere med tannpussen eller oppsøke tannlege, tipser Amjad Hosseini, tannlege og fagleder ved Oslo Tannlegesenter.

Rødvinstenner er litt som et rødt flagg - ja, et burgunderrødt et. Det er nemlig sånn at fargestoffer lettere setter seg i og ved tenner med bakteriebelegg, tannstein, hull, eller erosjonsskader fra sure drikker, oppkast eller tanngnissing (attrisjon).

- Hvis emaljen, tennenes beskyttelseslag, er dekket eller svekket, suger tennene lettere til seg misfargingen, forklarer han.

- Det hjelper å skylle munnen med vann når du nyter vinen, men hvis fargen fremdeles sitter godt i tennene, finnes det andre ting du kan gjøre, betrygger han.

Rådene du trenger

Ja, så heldigvis trenger du ikke å skru på vinkorken av den grunn, men heller være nøyere med både tannbørste, tanntråd og regelmessige tannlegebesøk.

Bakteriebelegg kan du fjerne hjemme på badet, imens tannstein og syreskader kan fikses hos tannlegen.

Under har vi samlet flere råd som gjør at du kan fortsette å drikke vin og unngå rødvinstenner. En vin-vin-situasjon?

Puss, puss

Puss tenner og tunge, både før og etter du har åpnet rødvinsflaska. Da fjerner du både bakteriebelegg og fargestoffer, når det blir nødvendig. Pakk gjerne med deg en tannbørste i festveska, men skyll først med vann, før du pusser tennene en halvtimes tid senere. Pusser du tennene med en gang, så tar du vekk mye av emaljen også.

Velg riktig vin

Rødvin på druer som ikke har så mye fargestoff kan være en løsning, tipser Tom R. Tyrihjell ved Vinmonopolet. Shiraz, Cabernet Sauvignon og Grenache har for eksempel mye farge. Druer som Pinot Noir, Nebbiolo og Baga har mindre fargestoff, sier han.

Smør godt

Smør leppene med lipgloss eller en fet leppepomade, før du tar deg et glass rødt. Da skal det mer til før lillafargen setter seg på leppene – og om den gjør det, er det uansett mye finere med en fuktet rødvinsmunn, enn en tørr en.

Bit i det

Det er ikke bare etter en shot med tequila, at det kan lønne seg å bite i en lime. Syren i limen kan nemlig bleke noe av misfargingen fra rødvinen. Hepp, hepp!

Spis deg ut av krisa

Vårt favorittråd mot rødvinstenner består av å spise ost. Eller eventuelt brokkoli, selleri, eller blomkål. Førstnevnte tilfører tennene ekstra kalsium, noe som forhindrer misfarging, imens grønnsakene fungerer som naturlige tannbørster.

Drekka mer

Drikker du vann ved siden av rødvinen, skyller du vekk noe av fargestoffene før de rekker å sette seg. Tilsetter du litt sitron i vannet, blir trikset enda mer effektivt. Og så blir smaken veldig god også.

Wine Wipes

På blant annet Winewipes.com går det an å bestille servietter som er spesialdesignet for å beholde det hvite smilet, selv med rødt i glasset. Vendinga ”tørk av deg fliret” har aldri passet bedre enn akkurat nå.

Svelg fort

Selv om det føles veldig staselig å både se, lukte, smake og smatte på vinen, trenger du kanskje ikke gjøre det for hver slurk? Jo mindre kontakt vinen har med munnen din, jo mindre misfarget blir tennene dine. Dette rådet er kanskje mer morsomt enn det er nyttig, men vi tar det med!

Bruk sugerør

Dette rådet faller i den samme kategorien som det forrige, men det finnes faktisk sugerør som er spesialdesignet for vinelskere og rødvinstann-hatere. Om det er tøft eller døft, kan du få bedømme! Sjekk for eksempel Winestraws.com.

Les også:

Trikset som viser hvor mye grått hår du har

- Huden blir like myk som en babyrumpe

Genseren alle kommer til å gå med i høst

Personvernpolicy