I stedet for lyng

VARIASJON: – Å variere høyder og former gir spenning og skjønnhet til krukkekomposisjonene, sier gartner Mona Blom. (Foto: Anders Wiklund)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om høsten dekoreres trapper og terrasser med vekster som tåler en frostnatt eller tre. Lyng er et vanlig valg, men langt fra eneste mulighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Planter til høstkrukkene

* Hebe

* Asters

* Rosmarin

* Timian

* Salvie

* Fjærbørstegress (et prydgress)

* Alpefiol

* Høstblomstrende stauder, som hagesmørbukk og takløk

* Krypjonsokkoll

* Grå helgenurt

* Sølvgirlander

* Sjokoladeblomst (en pyntekorg)

* Kobberstarr (et prydgress)

* Lavendel

– Jeg synes lyng er veldig fint, jeg. Men det finnes så mange andre vekster å velge blant på denne årstiden, og det hadde vært moro om folk oppdaget dem, sier gartner Mona Blom.

Hun nevner blant annet alunrot som et fint alternativ til lyngen. Det er en vekst man spesielt legger merke til på grunn av det fine bladverket, som varter opp med mange ulike mønster og farger. Den siste tiden har det kommet et enormt antall fargevarianter på markedet, som på kameleonens vis vil passe inn i enhver tenkelig fargeskala. Dessuten takler den noen minusgrader på strak kvist.

– Når man kombinerer alunroten med de rette vekstene, finnes det nesten ikke noe vakrere, sier Mona Blom som gjerne blander kryddervekster som rosmarin, timian og blomstrende salvie med den vakre bladplanten.

Les også: Her bryter de loven - med blomster

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett plantene sammen

Fjærbørstegress er også en god kompis for alunroten. Dette er et prydgress med rødlige, spede blader og vakre aks der duggdråper og regn samles. Selv frostkrystaller forsterker opplevelsen i et høstlig arrangement med fjærbørstegress. Legg til vintergrønn, buskformet hebe, sølvfarget og hengende dikondra og fiolett krypjonsokkoll – og høstens tablå blir komplett.

– Man bør tenke på å samle vekster i ulik høyde og med ulikt bladverk, slik at krukkearrangementet blir mer spennende å se på, påpeker Mona Blom.

Les også: Nå blomstrer det i Japan

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg fargeskala

Det kan være fint å holde seg til en bestemt fargeskala. Er det en vinrød tone i bladene, er det vakkert om de blomstrende vekstene har samme nyanse. Det kan også være nydelig med sølv og hvitt som kombinasjon.

– Det aller viktigste er selvfølgelig å legge det man liker selv til grunn. Er man veldig glad i lyng, velger man selvfølgelig det. Men kanskje ikke man skal gjøre det bare av gammel vane? Iblant er det inspirerende å prøve noe nytt, sier Mona Blom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne blomsten stinker lik

Lecakuler i bunnen

For at beplantningen skal holde seg fin, er det viktig å ha god drenering i bunnen av krukkene. Om høsten er luftfuktigheten betydelig høyere enn om sommeren, derfor trenger ikke vekstene vannes så ofte. Med potteskår eller lecakuler i bunnen, trenger man ikke uroe seg for at det blir for mye stående vann.

Velg gjerne litt større planter sent på sesongen. Tilveksten er ikke så kraftig som om sommeren, derfor vil ikke plantene bli særlig større enn de er når du kjøper dem.

– Men høsten er en flott hagesesong som dessuten kan vare ganske lenge. Derfor er det verdt bryderiet å satse på noen fine vekster for denne årstiden, sier Mona Blom.