Googlesøket som koster deg jobben

Vet du egentlig hvilke treff som kommer opp hvis noen gjør et Google-søk på navnet ditt? Det bør du kanskje finne ut av før du skal søke ny jobb. (Foto: Colourbox)
Vet du egentlig hvilke treff som kommer opp hvis noen gjør et Google-søk på navnet ditt? Det bør du kanskje finne ut av før du skal søke ny jobb. (Foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rydd opp på nettet før du søker ny jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du tenkt over hva som dukker opp hvis du gjør et Google-søk på deg selv, eller hvilke innlegg som ligger offentlig tilgjengelige på din Facebook-profil? Det kan være smart å ta en sjekk på hvordan du fremstår på nett før du skal søke ny jobb. Et Google-søk kan være alt som skal til før drømmejobben ryker. – Ønsker du deg en lederstilling i Rusmiddeletaten vil det være spesielt uheldig om folk som googler deg får opp mange bilder der du ser kjempefull ut, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco Norge til DinSide.

Les også: Gjør du denne tabben når du skriver søknad?

Brukes aktivt

Det er ingen tvil om at både bemanningsselskaper og bedrifter som ansetter direkte bruker nettsøk og sosiale medier i rekrutteringsprosesser. Derfor bør alle jobbsøkere ha et forhold til hva som ligger ute om dem på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ingen grunn til panikk. Rekruttereren er ikke ute etter å avsløre deg, de vil bare sørge for at de finner riktig person. – Rekrutterer bruker vanlige søk – stort sett Google – og den informasjonen de finner er det som ligger åpent ute. Det som ligger offentlig kan bli sett av alle, og kan være førsteinntrykket du gir din fremtidige sjef, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco Norge til DinSide.

Innkalt til intervju? Slik takler du tøffe intervjurunder

Stort potensial

I utgangspunktet skal det ganske mye til for å bli diskvalifisert fra en stilling kun basert på noe som ligger om deg på nettet, opplyser Adecco. Faktisk er det flere eksempler på personer som har fått drømmejobben nettopp på grunn av sosiale medier . Videre kan en god Linked-In profil supplere CV og søknad på en fin måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Riktig bruk av sosiale medier kan faktisk gi deg mulighet til å gi akkurat det førsteinntrykket du vil, oppmuntrer Talseth.

Også HP Norge bruker sosiale medier aktivt i sin rekrutteringsstrategi. Ikke bare for å ta en avsjekk på kandidater som søker gjennom mer tradisjonelle kanaler, men også som en arena for å tiltrekke seg attraktive søkere.

Les også: Disse spørsmålene er det ikke lov til å stille på intervju

Blir kjent på Twitter

HR-direktør Yvonne Fosser i HP forteller at hun blir kjent med mange av kandidatene på sosiale medier. Det som starter som en dialog på Twitter, kan senere utvikle seg til en jobbmulighet hos IT-selskapet. – I sommer hadde vi blant annet en student fra NTNU ansatt hos oss. Dialogen startet på Twitter, og hun deltok aktivt i diskusjonen på temaene jeg tok opp. Jeg følte at jeg kjente henne godt, og hun hadde helt klart et fortrinn da hun senere ønsket en sommerjobb hos oss i HP, forteller Fosser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en lederspire i magen? Sjekk hva som må til for å nå toppen i Telenor

Vær positiv

Fosser forteller at de ser etter personer med høy kompetanse og gode verdier når de sonderer på nettet og i sosiale medier. Hun råder studenter og andre arbeidssøkende til å være svært bevisste på hva slags avtrykk de etterlater seg på nettet.

– Vi ser etter mennesker som er positive og heier andre frem. Gi ros og positive tilbakemeldinger når du synes noen har gjort en god jobb. Folk som bare er ute etter å kritisere og snakke andre ned, blir fort diskvalifisert av sin egen digitale profil, advarer Fosser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anita Krohn Traaseth: Hun er toppsjef i HP og digger det

Rydd opp i ditt digitale DNA

For jobbsøkere, og i grunn alle som er opptatt å fremstå profesjonelle, er det lurt å ta en gjennomgang av sitt digitale DNA:

  • Gjør et Google-søk på deg selv og gå gjennom det som dukker opp.
  • Er det uheldige uttalelser eller bilder som kommer opp, bør du fjerne disse innleggene.
  • Sjekk nøye hvilke innlegg som ligger offentlig tilgjengelig på din Facebook-profil.
  • Vær positiv og redelig på Twitter.
  • Tenk før du taster. Tåler dine uttalelser en forside på Dagbladet?

Det er også mulig å få endret innhold du selv ikke har lagt ut. Eksempelvis mottar avisredaksjoner jevnlig henvendelser fra personer som har stilt opp på ting de i ettertid ser de ikke burde. Det er ikke alltid slike slette-henvendelser kan etterkommes, men det er lov å spørre. Vi har slike eksempler i egen redaksjon også. DinSide fikk for en stund tilbake en henvendelse fra en ung mann som hadde vært intervjuet i forbindelse med russefeiringen flere år tilbake i tid. Selv om det var noen år siden, kom denne artikkelen høyt opp i Google-søk. Vedkommende ønsket derfor å fjerne sitt etternavn fra saken, noe DinSide etterkom, da dette ikke var relevant eller viktig for den aktuelle saken.

Les også: Dette vil folk slette på nettet