150 amerikanere dør av for mye paracetamol hvert år

– Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

IKKE TA FOR MYE: – Paracetamol er trygt ved anbefalt dose, men hvis du tar to, fire, seks, åtte tabletter for mye flere dager på rad, risikerer du leversvikt eller død, sier forfatter bak ny rapport. Pinex og Paracet er to av produktene som inneholder virkestoffet paracetamol. Foto: NTB scanpix
IKKE TA FOR MYE: – Paracetamol er trygt ved anbefalt dose, men hvis du tar to, fire, seks, åtte tabletter for mye flere dager på rad, risikerer du leversvikt eller død, sier forfatter bak ny rapport. Pinex og Paracet er to av produktene som inneholder virkestoffet paracetamol. Foto: NTB scanpix

Utilsiktet overdose av paracetamol tar livet av mange mennesker hvert år, ifølge ny rapport. Det smertestillende middelet er trygt så lenge man holder seg til dosen som står på pakken, ifølge Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken:

Rapporten fra den uavhengige nyhetstjenesten ProPublica er en omfattende gjennomgang av historien rundt smertestillende legemidler med virkestoffet paracetamol.

Tylenol, som er det største merkenavnet i USA for smertestillende medisiner med paracetamol som virkestoff, ble lansert i 1955.

På slutten av 60-tallet kom de første rapportene om dødsfall knyttet til bruk av paracetamol.

Forskning viste at når medisinen brytes ned i leveren, så produseres et potensielt giftig biprodukt. Ved en overdose klarer ikke lenger leveren å kvitte seg med dette biproduktet og det kan oppstå leversvikt i løpet av kort tid.

Tylenol har alltid blitt markedsført som trygt. Risikoen knyttet til det smertestillende middelet har ikke blitt godt nok kommunisert av produsenten McNeil og legemiddelmyndighetene Food and Drug Administration (FDA), ifølge rapporten.

I 2009 ble mer enn 27 milliarder doser av paracetamol solgt i USA, de fleste uten resept.

Legemidler med paracetamol på det norske marked:

Alvedon, Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol, Perfalgan, Pinex, Paracetduo

I Paralgin forte og Pinex forte er paracetamol kombinert med kodein.

Paracetamol-holdige legemidler selges både uten resept og med resept.

Paracet er det mest brukte smertestillende legemiddelet i Norge.

Paracetamol er det smertestillende legemiddelet Statens legemiddelverk anbefaler, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

«Davy Baumle, en slank 12-åring som elsket å sykle gjennom skogene i det sørlige Illinois, døde av acetaminophen-forgiftning. Det gjorde også bittelille, fem måneder gamle Brianna Hutto. Det gjorde også Marcus Trunk, en muskuløs 23 år gammel bygningsarbeider fra Philadelphia.»

Slik åpner rapporten «Use only as directed» fra den uavhengige, amerikanske nyhetstjenesten ProPublica.

– Acetaminophen som omtales i denne rapporten fra USA, er det samme som vanlig paracetamol. Jeg vil understreke nok en gang betydningen av ikke å øke dosen utover det som står på pakningen. For høye doser kan gi leverskader, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Over 150 dødsfall i året

Rapporten som viser skadevirkningene av den vanligste smertestillende medisinen i USA, har fått mye oppmerksomhet etter at den ble publisert forrige uke. Hovedbudskapet er at selv om paracetamol regnes som et trygt smertestillende middel, kan det å ta litt for stor dose over lengre tid gi alvorlig leverskade og død.

Rapporten viser blant annet:

  • Fra 2001 til 2011 døde 1567 amerikanere av utilsiktet overdose av paracetamol.
  • Fra 2006 har i gjennomsnitt 175 amerikanere dødd årlig av utilsiktet paracetamol-overdose.
  • Paracetamol-overdose er den viktigste årsaken til akutt leversvikt i USA.

– Det er en liten margin mellom dosen som kan hjelpe deg og dosen som kan skade deg. Medisinen er trygg ved anbefalt dose, men hvis du tar to, fire, seks, åtte tabletter for mye flere dager på rad, risikerer du leversvikt eller død, sier en av hovedforfatterne bak rapporten, T. Christian Miller, til CNN.

Les også: – Paracetamol kan gi astma hos barn

– Alle tilfeller av forgiftninger er tragiske

Dersom forekomsten av dødsfall etter utilsiktet overdose av paracetamol er den samme i Norge som i USA, vil det bety at to-tre mennesker dør på denne måten hvert år her til lands, forklarer Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

– Når man har et kjempekontinent som Amerika, så blir det store tall. Vi vet ikke det nøyaktige antallet i Norge, men vi kan ikke utelukke at forekomsten er på samme nivå som i USA.

Legemiddelverket anbefaler paracetamol som det sikreste smertestillende legemiddelet.

– Selv om vi har samme dødsraten som i USA, vil ikke det rokke ved denne vurderingen, sier Hortemo og fortsetter:

– Alle tilfeller av forgiftninger er tragiske, men i Norge dreier det seg om noen få dødsfall i året – og alle andre smertestillende gir større problemer enn paracetamol. NSAIDs, for eksempel Ibux, har mye større problemer knyttet til seg.

Les også:

Legemiddelverket fraråder å mikse Ibux og Paracet

- Kombinasjon gir begrenset tilleggseffekt

Biprodukt kan gi leversvikt

På slutten av 60-tallet kom de første rapportene om dødsfall knyttet til bruk av paracetamol. Forskning viste at når medisinen brytes ned i leveren, så produseres et potensielt giftig biprodukt. Ved en overdose klarer ikke lenger leveren å kvitte seg med dette biproduktet og det kan oppstå leversvikt i løpet av kort tid.

Ifølge rapporten er overforbruk av paracetamol den viktigste årsaken til akutt leversvikt i USA.

Faren med paracetamolforgiftning er at symptomene ikke er lette å oppdage. Etter et døgn vil man kjenne tiltakende magesmerter øverst til høyre i mageregionen, der leveren er. Om tilstanden forblir ubehandlet kan man falle i koma og situasjonen blir kritisk.

Legemiddelverket har ikke gode tall på hvor mange tilfeller av akutt leversvikt som kan knyttes til paracetamoloverforbruk i Norge.

– I perioden 2005-2006 ble totalt 10 pasienter utredet for levertransplantasjon som følge av paracetamolbruk. Det sier noe om størrelsen på problemet, men vi har ikke oppdaterte tall på dette, sier Hortemo.

En undersøkelse fra 2011 viser at dobbelt så mange ringer gifttelefonen om paracetamolforgiftning etter at det ble lovlig å selge de reseptfrie smertemedisinene utenfor apotek. Studien viste samtidig at innleggelser og dødsfall som følge av paracetamol-forgiftning, ikke er blitt påvirket av at paracetamol ble tilgjengelig i kiosker, matbutikker og bensinstasjoner.

Les også: - Paracetamol fremdeles førstevalg

Farlig kombinasjon

En undersøkelse gjort i forbindelse med den amerikanske rapporten, viser at amerikanere ikke fullt ut forstår risikoen knyttet til bruk av smertemedisinen.

Blant annet tror 35 prosent av de spurte at det er uproblematisk å kombinere flere forskjellige produkter som inneholder paracetamol. I virkeligheten øker risikoen for en utilsiktet overdose når man kombinere slike produkter.

Hortemo har inntrykk av at nordmenn har forsått risikoen ved bruk av det smertestillende middelet.

– Paracetamol gir lite bivirkninger, men kan gi leverskade dersom du tar for mye. Vi tror at dette er ganske godt kjent i Norge.

Kombinasjon av ulike produkter, er det viktig å være obs på, understreker overlegen. Det finnes flere reseptbelagte smertestillende midler som inneholder paracetamol i tillegg til kodein.

– Hvis du bruker både vanlig paracetamol og midler som inneholder en kombinasjon av paracetamol og kodein, så er det summen av paracetamol du får i deg som teller. Det er ikke alle som husker at for eksempel Paralgin forte inneholder paracetamol, sier Hortemo.

Les også: Advarer mot smertestillende med kodein til barn

Også alkohol øker faren for paracetamolforgiftning.

– Det er ok å ta vanlig dose paracetamol selv om du har drukket moderate mengder alkohol. Men pasienter med langvarig høyt forbruk av alkohol er mer utsatt for leverskade ved inntak av store doser paracetamol, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Personvernpolicy