Slik skal ventilatoren brukes

Er ventilatoren riktig plassert? Er den ren? Og starter du den i riktig tid? Se knepene for å slippe matos i huset. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Er ventilatoren riktig plassert? Er den ren? Og starter du den i riktig tid? Se knepene for å slippe matos i huset. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du at hele huset stinker hver gang du har laget mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegrer du for å lage mat som lukter mye, fordi du ikke blir kvitt lukten? Det kan ha flere årsaker, og en av de vanligste er rett og slett at du bruker viften feil.

Les også: Slik får du maten til å smake best mulig

Start den opp i god tid

Nøkkelordet er trekk. Akkurat som når du skal fyre opp i peisen, er det viktig at luftstrømmene går riktig retning - ellers ender røyken, eller matosen, i rommet og ikke opp i pipen eller kjøkkenventilene. Ventilatoren kan jobbe så hardt den vil, men det hjelper ikke om alle vinduene står åpne - da vil du ikke kunne styre luftstrømmene dit den bør.

Du bør altså sørge for at luften ikke har andre fluktmuligheter enn gjennom ventilatoren. Lukk vinduer og så langt det er mulig, dører, så gjør du jobben enklest mulig for kjøkkenviften.

I tillegg bør du sette på utsug fem til ti minutter før du starter matlagingen. Da er du sikret at den får jobbet seg opp, slik at du får etablert riktig luftstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem-ti-minuttersregelen er også viktig på baderommet, om du ønsker å bli kvitt dampen fortest mulig.

Rustfritt stål? Sterkt knep mot "fartsstripene" og fingermerkene

Sjekk også plasseringen

Andre årsaker til at boligen sauses ned i matos kan være feil plassering av ventilatoren, eller rett og slett at den ikke er bra nok. Og en skitten enhet vil heller ikke virke optimalt: