Slik skal ventilatoren brukes
Slik unngår du at hele huset stinker hver gang du har laget mat.
Vegrer du for å lage mat som lukter mye, fordi du ikke blir kvitt lukten? Det kan ha flere årsaker, og en av de vanligste er rett og slett at du bruker viften feil.
Les også: Slik får du maten til å smake best mulig
Start den opp i god tid
Nøkkelordet er trekk. Akkurat som når du skal fyre opp i peisen, er det viktig at luftstrømmene går riktig retning - ellers ender røyken, eller matosen, i rommet og ikke opp i pipen eller kjøkkenventilene. Ventilatoren kan jobbe så hardt den vil, men det hjelper ikke om alle vinduene står åpne - da vil du ikke kunne styre luftstrømmene dit den bør.
Du bør altså sørge for at luften ikke har andre fluktmuligheter enn gjennom ventilatoren. Lukk vinduer og så langt det er mulig, dører, så gjør du jobben enklest mulig for kjøkkenviften.
I tillegg bør du sette på utsug fem til ti minutter før du starter matlagingen. Da er du sikret at den får jobbet seg opp, slik at du får etablert riktig luftstrøm.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFem-ti-minuttersregelen er også viktig på baderommet, om du ønsker å bli kvitt dampen fortest mulig.
Rustfritt stål? Sterkt knep mot "fartsstripene" og fingermerkene
Sjekk også plasseringen
Andre årsaker til at boligen sauses ned i matos kan være feil plassering av ventilatoren, eller rett og slett at den ikke er bra nok. Og en skitten enhet vil heller ikke virke optimalt:
- Slik vasker du kjøkkenviften.
- Glem heller ikke å rengjøre luftekanalene i huset.