Ti ting du ikke visste om edderkopper

Ti ting du ikke visste om edderkopper
Ti ting du ikke visste om edderkopper
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Frykten for edderkopper er den vanligste fobien. Noen studier indikerer at over 50 prosent av kvinner har symptomer på araknofobi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturlig nok er da også svært mange kjente mennesker er redde for edderkopper. Nå hadde det jo vært morsomst om den listen inkluderte Tobey Maguire og Andrew Garfield, men det gjør den dessverre ikke. Men visste du at både Justin Timberlake, Kim Kardashian, Christopher Lee og J.R.R. Tolkien var redde for edderkopper?

Nærbilde av de sensitive øyne til den hoppende edderkoppenarten Cosmophasis umbratica. Foto: Science/AP.Nærbilde av de sensitive øyne til den hoppende edderkoppenarten Cosmophasis umbratica. Foto: Science/AP.

2. Edderkoppene trekker inn i husene våre nå. August, september og oktober er toppmåneder for edderkoppangrep i Norge. Det er flest hannedderkopper som kryper seg inn fordi de leter etter hunner. Husedderkoppen kan bli ti cm stor, men den er ikke farlig. Les mer om den hos folkehelseinstituttet. Og når den ikke finner noen hunner, vil den prøve å finne veien ut igjen. De overvintrer ikke inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv dere som er redde for edderkopper må være enige i at dette er vakkert. Bildet er tatt i Briesen i Tyskland. Foto: Patrick Pleul/EPA.Selv dere som er redde for edderkopper må være enige i at dette er vakkert. Bildet er tatt i Briesen i Tyskland. Foto: Patrick Pleul/EPA.

3. Det er mye som tyder på at frykt for edderkopper ikke er et nyttig instikt som har hjulpet mennesker å overleve, men heller et kulturelt fenomen. I flere av områdene hvor det finnes svært farlige edderkopper så har lokalbefolkningen likevel inkludert dem i de tradisjonelle matrettene. Dermed har edderkoppene hjulpet dem å overleve.

Denne edderkoppen sitter og dingler i spinnet sitt i Vivorata i Argentina. Foto: Natacha Pisarenko/AP.Denne edderkoppen sitter og dingler i spinnet sitt i Vivorata i Argentina. Foto: Natacha Pisarenko/AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. «Edderkopp» kommer av det danske ordet edder, som betyr eiter og kopp som betyr noe tykt/oppsvulmet.

Kloen på den nyoppdagede arten Trogloraptor (Gravrøver) som ble oppdaget i 2010. Foto: Calfornia Academy of Science/AP Photo.Kloen på den nyoppdagede arten Trogloraptor (Gravrøver) som ble oppdaget i 2010. Foto: Calfornia Academy of Science/AP Photo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse vanndråpene ble fanget i nettet ti en edderkopp i en åker i Silio i Spania. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP Photo.Disse vanndråpene ble fanget i nettet ti en edderkopp i en åker i Silio i Spania. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP Photo.

5. Opp gjennom historien har edderkoppen blitt tillagt en rekke egenskaper og symbolske betydninger. For grekerne var edderkoppen attributt til Athene som den som vever verden, og til de tre gudinnene Persefone, Harmonia og Moirene som spinner skjebnen. For romerne skal edderkoppen ha stått for skarpsinn, hell og lykke. Innen kristendommen har edderkoppen symbolisert djevelen som fanger synderne i sitt garn.

Mens denne fyren har spunnet nettet sitt i utkanten av Bhubaneswar i India. Foto: Biswaranjan Rout/AP Photo.Mens denne fyren har spunnet nettet sitt i utkanten av Bhubaneswar i India. Foto: Biswaranjan Rout/AP Photo.

6. Selv om de fleste edderkopper er giftige, er det bare 30 arter som har gift som er dødelig for mennesker. Ingen av de artene som bor i Norge er farlige for mennesker. Selv om noen av bittene kan gjøre vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten har kommet til Sveits. Morgenduggen samlet seg i et edderkoppnett nær Bremgarten forrige fredag. Foto: Steffen Schmidt/AP Photo.Høsten har kommet til Sveits. Morgenduggen samlet seg i et edderkoppnett nær Bremgarten forrige fredag. Foto: Steffen Schmidt/AP Photo.

7. Edderkopper finnes i alle verdensdeler og så og si på alle steder på landjorden. Og det er (per desember 2009) 41.253 ulike arter i verden. I Norge er det (per januar 2013) offisielt 562 ulike arter. Men entusiastene har en liste på 626 ulike arter (pluss 9 som er funnet, men som ikke lever her). 95 av disse artene er truede og står på rødlisten vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Edderkoppene rømte fra flommen - forvandlet trærne

Det samme har også skjedd i Australia

En hunn-edderkopp med bytte. Denne er fanget på film i Florida, USA. Foto: Phil Coale/AP Photo.En hunn-edderkopp med bytte. Denne er fanget på film i Florida, USA. Foto: Phil Coale/AP Photo.

8. Du svelger ikke et visst antall edderkopper i løpet av livet. Dette er en myte! Det skal alt for mange tilfeldigheter til for at noe slikt skal kunne skje såpass ofte. Og hvis du prøver å kile noen som sover på leppene vil du se at de reagerer. Og selv om du ikke skulle reagere før edderkoppen var inne i munnen din, må den fortsatt gå helt bak på tunge og du må svelge på nøyaktig det rette tidspunktet for at dette skulle skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få avkreftet flere myter på The Spider Myths Side.

Men det har skjedd at folk har fått edderkopper inn i øret.

Høsten har også kommet til Serbia. Denne edderkoppen henger ned fra nettet sitt i Beograd. Foto: Darko Vojinovic/AP Photo.Høsten har også kommet til Serbia. Denne edderkoppen henger ned fra nettet sitt i Beograd. Foto: Darko Vojinovic/AP Photo.

9. Edderkopper er svært nyttige i naturen for å holde andre småkryp under kontroll. En undersøkelse i Sveits viste at edderkopper spiser ca 38 millioner småkryp hvert år, per hektar. I vekt blir det ca 150 kilo. Den vil også ta de andre krypene i huset ditt som du ikke vil ha der. Så kanskje det er verdt det å ha en edderkoppvakt?

Les også: Ikke drep edderkoppen

Nok en tysk edderkopp. Denne jobber med nettet sitt i Freiburg. Foto: Winfreid Rothermel/AP Photo.Nok en tysk edderkopp. Denne jobber med nettet sitt i Freiburg. Foto: Winfreid Rothermel/AP Photo.

10. En av teknikkene for å bli kvitt frykten for edderkopper er å utsette deg for dem, altså eksponeringsterapi. Dermed er du kanskje litt mindre redd for dem etter å ha lest denne artikkelen. Hvis du fortsatt er litt engstelig, bør du se disse bildene.

Dersom du ikke er redd for edderkopper kan du derimot glede deg over disse monsteredderkoppene som vil gi deg frysninger!

Og enda en vakker indisk edderkopp. Foto: Biswaranjan Rout/AP Photo.Og enda en vakker indisk edderkopp. Foto: Biswaranjan Rout/AP Photo.

Edderkoppnett pynter opp gjerdet. Hesten på beitet kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Ed Reinke/AP Photo.Edderkoppnett pynter opp gjerdet. Hesten på beitet kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Ed Reinke/AP Photo.