Smart spaghettitriks - for deg som baker

SMART: Bruk en ukokt spaghettitråd til å sjekke om kaken er ferdigstekt. Du har det lett tilgjengelig, og så slipper du de skjemmende, store hullene (selv om denne kaken klarte å lage den aller største sprekken selv, og "dessverre" måtte få et godt lag med glasur). (Foto: Elisabeth Dalseg)
SMART: Bruk en ukokt spaghettitråd til å sjekke om kaken er ferdigstekt. Du har det lett tilgjengelig, og så slipper du de skjemmende, store hullene (selv om denne kaken klarte å lage den aller største sprekken selv, og "dessverre" måtte få et godt lag med glasur). (Foto: Elisabeth Dalseg)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du skjemmende hull i baksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen får til alt de putter i ovnen. De trenger ikke følge oppskrift, de bare ser når kaken er ferdig. Vi andre dødelige må sjekke, eller prikke kaken, som det gjerne heter.

Nå vet jeg ikke hvordan kjøkkenet deres er utstyrt, men vi har innsett at en kakeprikker , hvordan nå enn det ser ut, nok aldri kommer inn over dørstokken. Det får rett og slett være grenser for skapfyll. Under oppveksten brukte vi en bit av en gammel trevisp, men dette har vi heller ikke tilgjengelig.

I stedet for har vi brukt grillspyd i tre om vi har hatt det tilgjengelig, eller spisepinner.

Så og si usynlig

Det fungerer fint det, men spesielt spisepinnene etterlater seg noen store, stygge sår i kaker og muffins. Det er en god unnskyldning for å dekke kaken med glasur, smørkrem eller bær - men det er ikke alltid du ønsker det.

Noen ganger vil du servere kaken akkurat slik den er. Uten flerfoldige krater etter at du har prikket den med det første og beste du fant i kjøkkenskuffen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er her spagettien kommer inn. Bruk en tråd, eller stang om du vil, og stikk den inn når du tror kaken nærmer seg ferdig. Spagettien er så tynn at du knapt vil se hvor du har stukket. Selv ikke i en liten minimuffins eller whoopie pie vil det være utpreget synlig hvor du har prikket dem.

Slik sjekker du om baksten er ferdig

Skulle det være noen tvil: Det å prikke kaken har én funksjon: Å sjekke hvor godt stekt kaken er. Det vil selvfølgelig variere hvor godt stekt den bør være, men de aller fleste formkaker skal være gjennomstekt, men fortsatt være saftige og gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kaken fortsatt er rå inni, vil det følge med litt kakedeig når du trekker ut pinnen. Etter hvert som kaken blir bedre stekt, vil det sitte noen smuler fast på pinnen, og stikker du en pinne i kaken når den er ferdigstekt vil den se litt "svett" ut når du trekker den ut, men den vil ikke ha noen kakerester på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips: Baker du brød? Det kan gjerne være litt vanskelig å sjekke ved å prikke, men er du usikker kan du prøve å banke lett på brødets underside med fingertuppene. Jo bedre stekt brødet er, jo hulere vil det høres ut.

Er du en gjærbaker? Vi har testet forskjellen mellom tørr- og fersk gjær , samt om produktet "luftigere bakst" faktisk gjør noen forskjell.