Smart spaghettitriks - for deg som baker
Slik unngår du skjemmende hull i baksten.
Noen får til alt de putter i ovnen. De trenger ikke følge oppskrift, de bare ser når kaken er ferdig. Vi andre dødelige må sjekke, eller prikke kaken, som det gjerne heter.
Nå vet jeg ikke hvordan kjøkkenet deres er utstyrt, men vi har innsett at en kakeprikker , hvordan nå enn det ser ut, nok aldri kommer inn over dørstokken. Det får rett og slett være grenser for skapfyll. Under oppveksten brukte vi en bit av en gammel trevisp, men dette har vi heller ikke tilgjengelig.
I stedet for har vi brukt grillspyd i tre om vi har hatt det tilgjengelig, eller spisepinner.
Så og si usynlig
Det fungerer fint det, men spesielt spisepinnene etterlater seg noen store, stygge sår i kaker og muffins. Det er en god unnskyldning for å dekke kaken med glasur, smørkrem eller bær - men det er ikke alltid du ønsker det.
Noen ganger vil du servere kaken akkurat slik den er. Uten flerfoldige krater etter at du har prikket den med det første og beste du fant i kjøkkenskuffen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er her spagettien kommer inn. Bruk en tråd, eller stang om du vil, og stikk den inn når du tror kaken nærmer seg ferdig. Spagettien er så tynn at du knapt vil se hvor du har stukket. Selv ikke i en liten minimuffins eller whoopie pie vil det være utpreget synlig hvor du har prikket dem.
Slik sjekker du om baksten er ferdig
Skulle det være noen tvil: Det å prikke kaken har én funksjon: Å sjekke hvor godt stekt kaken er. Det vil selvfølgelig variere hvor godt stekt den bør være, men de aller fleste formkaker skal være gjennomstekt, men fortsatt være saftige og gode.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNår kaken fortsatt er rå inni, vil det følge med litt kakedeig når du trekker ut pinnen. Etter hvert som kaken blir bedre stekt, vil det sitte noen smuler fast på pinnen, og stikker du en pinne i kaken når den er ferdigstekt vil den se litt "svett" ut når du trekker den ut, men den vil ikke ha noen kakerester på.
Artikkelen fortsetter under annonsenTips: Baker du brød? Det kan gjerne være litt vanskelig å sjekke ved å prikke, men er du usikker kan du prøve å banke lett på brødets underside med fingertuppene. Jo bedre stekt brødet er, jo hulere vil det høres ut.
Er du en gjærbaker? Vi har testet forskjellen mellom tørr- og fersk gjær , samt om produktet "luftigere bakst" faktisk gjør noen forskjell.