Denne sminkevideoen er sett av over 850 000

SMINKE TIL GUTTA: Denne videoen, av tre gutter som forsøker å kopiere sminkelooken til skjønnhetsguru Michelle Phan, er sett mer enn 850 000 ganger på YouTube. Hovedgrunnen er nok dens sjarm. Men visste du at filmen, til en viss grad, speiler virkeligheten også? © FOTO: Printscreen YouTube.com
SMINKE TIL GUTTA: Denne videoen, av tre gutter som forsøker å kopiere sminkelooken til skjønnhetsguru Michelle Phan, er sett mer enn 850 000 ganger på YouTube. Hovedgrunnen er nok dens sjarm. Men visste du at filmen, til en viss grad, speiler virkeligheten også? © FOTO: Printscreen YouTube.com

Kombinasjonen menn og sminke har tiltrukket seg hundretusener av seere på YouTube. Men visste du at du snart kan gå på gata, i stedet for på nettet, for å se menn med sminke?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips fra makeupartist Tore Petterson
- Hvis jeg skulle ha sminket en mann, ville jeg ha begynt med en primer, som virker mattende på huden. Så ville jeg ha gått på med en BB-krem rundt munnen, nesepartiet og øynene, for fukt og farge. Jeg ville ha tilført litt solpudder i kinnene og i panna, før jeg eventuelt ville ha markert øyevippene med en gjennomsiktig mascara. Make-up på menn må aldri overdrives, tipser Tore, som også har sterke meninger om hva som ikke er lov.

- Skimmer er helt krise. Du må aldri, aldri, aldri låne solpudderet til dama.

TIPS! Petterson passer på å alltid ha en ansiktsskrubb i dusjen, slik at han husker på å gjøre det i alle fall et par ganger i uka. Bedre innimellom enn aldri, lyder rådet hans.

Er du mann nok til å sminke deg med mascara og eyeliner? Eller skal vi kanskje heller si ”manscara” og ”guyliner”?

Det er i alle fall de tre gutta i den morsomme sminkevideoen ”Men do Makeup With Michelle Phan”, som i skrivende stund har blitt sett hele 851 557 ganger, på bare et par uker, på YouTube.com.

Så hvis du trenger en pause fra nyhetssider og nettshopping – vær så god!

Speiler faktisk virkeligheten

I videoen viser makeupartist og skjønnhetsguru Michelle Phan hvordan man legger en sotet øyesminke, imens tre menn forsøker å kopiere det hun gjør med både øyeskygge, eyeliner og et ”torturinstrument” (eller det vi andre kaller vippetang).

Resultatet er tre voksne menn som ser ut som pandabjørner og hundrevis av YouTube-kommentarer som sier både ”LOL”, ”ROFLMAO” og ”haha”.

Videoen er nok sett såpass mange ganger på grunn av dens sjarm. Men visste du at filmen, til en viss grad, speiler virkeligheten også – i tillegg til tre sminkede herrefjes?

Stadig flere menn gjør det

For selv om de tre gutta i videoen ikke vet forskjell på en malerkost og en sminkebørste , finnes det stadig flere menn som gjør det – ja, som til og med vet hva punktvipper brukes til.

Tiden er nemlig over for da menn bare hadde Old Spice og kam i baderomskapet, og det er slett ikke bare i komiske YouTube-videoer at vi kan få se menn med makeup.

Du husker kanskje medieoppslagene da David Beckham dukket opp med neglelakk for omtrent ti år siden?

Vel, nå er det ikke bare neglelakken som kvinner ikke kan få ha i fred. Det er nemlig sånn, at stadig flere gutter får seg nok en pung – en sminkepung.

- Salget av herreprodukter øker

Ifølge den britiske varehuskjeden Debenhams har salget på sminke til menn gått opp med 24 prosent i 2013, og i løpet av kort tid lanserer både Marc Jacobs og Tom Ford egne sminkekolleksjoner for menn – og jepp, de inneholder både concealer, solpudder og øyeskygger.

Hvis du tenker ”bare i Amerika” når du hører denne nyheten, må du tenke om igjen. Nå er det nemlig ikke lenger bare navn som Marilyn Manson og KISS som går med sminke, men også han Ola Nordmann.

- Salget av herreproduktene våre har økt helt ekstremt siden vi først fikk dem, sier Tore Petterson, offisiell makeupartist for The Body Shop.

- Først kom homsene, så var det hipsterne, og i dag er det mannen i gata som handler hudpleie og sminke av meg, sier han.

The Body Shop har en egen herreserie, ”For Men”, som består av hudpleie, kroppspleie og duft.

I tillegg har butikken kosmetikkprodukter som passer både til kvinner og til menn – som til og med rocka karer i 40-årsalderen shopper.

For nå besøker ikke menn butikken fordi de bærer posene til dama, men fordi de har blank hud og mørke ringer under øynene.

En maskulin kosmetikktrend

Petterson anser den maskuline kosmetikktrenden som både spennende, naturlig og positiv, og liker at samfunnet virker mer åpent for nye ting.

- Da Homsepatruljen først kom på tv-skjermen i 2004, var det noe alle måtte se. Nå er det ikke like oppsiktsvekkende å være homo lenger, siden forskjellene mellom homofile, heterofile, kvinner og menn har utjevnet seg. Jo mer man ser av det, jo mer blir man vant til det. Homofile er ikke like outrerte som de var på 90-tallet, og nå trenger du heller ikke være skeiv for å gå med sminke, sier han.

Et raskt nettsøk viser at mange er enige, og uenige med Petterson. Søker man på sminkevideoer for menn på YouTube, får man over 332.000 resultater – som varierer i seriøsitet.

Den samme trenden gjelder i kommentarfeltet, hvor noen gir komplimenter, imens andre gjør narr.

Den mannlige makeupartisten og YouTube-kjendisen Wayne Goss (@Gossmakeupartist) følges eksempelvis av kommentarer som ”Dette vil jeg prøve på kjæresten min” og ”Ekte menn bruker ikke sminke”.

Delte meninger blant jentene

En markedsundersøkelse som kosmetikk-kjeden Kicks har gjort, Kicks Beauty Report, underbygger dette.

- De fleste norske, svenske og finske kvinnene vi har spurt, synes at det er ok at menn trimmer nese- og ørehår, bruker hårprodukter, ansiktskrem og bodylotion, sier Jessica Rogberg, Kicks sin pressekontakt.

Men, når det gjelder sminke, strides de ”lærde”.

- 36 prosent av de svenske kvinnene synes det er greit at en mann bruker concealer, imens bare 11 prosent av de norske kvinnene synes det. Når det kommer til øyesminke, synes 19 prosent av svenskene at det var i orden, imens bare 6 prosent av de norske damene synes det, opplyser hun.

Det er med andre ord splittede meninger om menn og makeup, men noen gode ting må jo komme ut av det.

Begynner typen din å sminke seg, kommer han i alle fall aldri til å klage på at du bruker såpass lang tid på badet. Og kanskje du endelig kan få benyttet deg av det to-for-en tilbudet i sminkesjappa..?

Denne saken er opprinnelig publisert i Det Nye.

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

Så ofte bør du trimme kroppshårene

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Personvernpolicy