Godlukt, parfyme og deodorant:Så mye godlukt er nok, gutter

HVOR MYE PARFYME BRUKER DU? - Å bruke så mye parfyme at alle merker det før du kommer inn rommet, er litt som å gi bort sluttpoenget før du har fortalt vitsen, sier ekspertene. Og det vil du vel unngå? Foto: Thinkstock.com
HVOR MYE PARFYME BRUKER DU? - Å bruke så mye parfyme at alle merker det før du kommer inn rommet, er litt som å gi bort sluttpoenget før du har fortalt vitsen, sier ekspertene. Og det vil du vel unngå? Foto: Thinkstock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kjenner det nemlig ikke selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Parfyme:
  • Ordet parfyme kommer fra det franske «parfum», som betyr «godlukt».
  • Parfyme er en blanding av velluktende eteriske oljer og/eller aromatiske dufter, løsningsmidler som benyttes for å gi menneskekroppen, dyr, objekter og oppholdsrom en «en behagelig duft».
  • De velluktende kjemiske sammensetningene eller forbindelsene som utgjør parfyme kan bli fremstilt syntetisk eller ekstraktet fra dyre- og plantekilder.

(Kilde: Wikipedia)


Et kjent tips:

Har du sett dama spraye parfyme på håndleddene og i nakken? Det kan du også gjøre.

– Parfyme bør påføres på pulspunktene, eller der du er varm. Knehasene og hårfestet er fine steder. Her vil du utvikle mer varme, og dermed gjøre duften mer spennende, sier Kristin Charlotte de Glasenapp, klinikksjef ved Beth´s MediSpa.

En vanlig tabbe her er å gni håndleddene mot hverandre etter påføring. Det vil nemlig resultere i at du knuser og overoppheter duftmolekylene slik at duften ikke får utvikle seg på riktig måte. Spray og la den være i fred.


Dette mener jentene:

Vi saumfarte et par nettforum for å finne frem til jentenes meninger. Her er et par av dem:

– Synes menn som lukter naturlig er aller best, så lenge de er hygienisk selvfølgelig.

– Ingenting er verre enn menn som lukter skikkelig, skikkelig mye, samme hvor godt de lukter.

– Parfyme skal ikke brukes i store mengder. Om noen greier å lukte deg når du er mer enn to meter unna, har du brukt for mye.

– Altfor mange menn bruker altfor mye parfyme. Det skal anes at du har på parfyme, ikke stinke!

– Vel, jeg elsker å lukte på samboeren min når han har litt parfyme på seg. Skal ikke lukte det på avstand, men en klem og så et hint av godlukt er bra!

Det er et velkjent scenario for de fleste jenter. Du sitter på bussen en tidlig morgen. Helt i din egen verden.

Plutselig dumper en fyr ned i setet ved siden av deg. Og du tar deg selv i å gispe etter pusten. Men av alle de gale grunnene...

– Unge menn blant verstingene

Fyren oser nemlig parfyme lang vei. Men ikke på den tiltrekkende, fine mannemåten. Han her har virkelig badet i godlukt før han gikk ut døren.

Jeg er helt enig. Mange menn, spesielt unge menn, er blant verstingene på utslippsfronten, konstaterer Bjørn Brochmann, fast parfymespaltist i D2.

– Det er vel en slags «mye er mer»-logikk. Hvis du ser på reklamefilmer rettet mot menn, viser de jo ofte en fyr som ser ut som han høytrykkspyler overkroppen med deo. Det kan være her det kommer fra - jo mer godlukt, dess sterkere damemagnetisme.

Les også: Dette er de beste deodorantene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Axe-effekten»

Ja, for du husker kanskje et par av de nokså ikoniske Axe-reklamene? Eller den såkalte «Axe-effekten?». La oss friske opp minnet ditt litt.

Handlingen er nemlig såre enkel; Én velduftende mann (gjerne sprayet så heftig at huden hans glinser), og en drøss med damer på slep. Og budskapet? «Spray More. Get More».

Så enkelt er det imidlertid ikke. Derfor bestemte vi for å høre med ekspertene hvor mye godlukt som egentlig er nok. Både for deres egen del, gutta. Og alle andre rundt dere.

Les også: Disse ingrediensene gjør deg vakrere

Her skal du påføre parfyme

Det er et kjent faktum, men lett å glemme; Det er nemlig veldig vanskelig, ja, nesten umulig, å kjenne hvor mye du selv lukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På samme måte som en søppelkjører etterhvert blir immun mot søppellukta, venner du deg til en parfyme du bruker fast. Du opplever at den lukter svakere, og dermed tar du på mer. Før du vet ordet av det er du i en ond duftspiral, sier Brochmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De Grønne vil stanse taxfreesalget på flyplassene

Han tipser deg derfor om særlig to gode tommelfingerregler når det kommer til påføring av parfyme.

– Den ene er at du bruker den mengden du syntes var passe første gangen du brukte produktet, og aldri øker. Jeg anbefaler å spraye oversiden av underarmene og/eller brystkassa. Da trenger du ikke bruke så mye, fordi kombinasjonen hud og hår er gunstig for både varigheten og spredningen av parfymen, sier Brochmann og fortsetter:

– En annen ting du bør huske er at herreparfymer generelt er skrudd opp på et litt høyere volum - det kan ha noe med at menn forventer å få «mye for penga», litt som om det var fyrverkeri til nyttårsaften eller bil med bra motor.

Les også: Gjennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag

Så mye godlukt er nok, guttaEN MISVISENDE REKLAME?: Ta for eksempel den ikoniske Axe-reklamen der damer (gjerne iført bikini) løper land og strand, helst i flokk, fordi de lukter en mann i det fjerne som sprayer seg med godlukt. Vel, det funker ikke akkurat sånn i virkeligheten... Foto: Printscreen YouTube

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke spray parfyme på klærne

Alternativt kan du vurdere å bytte parfyme. Det forteller Kristin Charlotte de Glasenapp, klinikksjef ved Beth's MediSpa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Står du på badet en morgen og sprayer parfyme mer enn to steder, er tiden inne for å skifte duft. Og gutta, gjør oss en tjeneste. Ikke spray på klærne. Duft binder seg ikke til kjemiske materialer, og lukten vil bare bli skarp og syntetisk. Det er ofte dette vi kjenner når vi sitter ved siden av deg på bussen en tidlig morgen, sier de Glasenapp.

Skulle du likevel kjenne at duften forsvinner raskt i løpet av dagen, kan du vurdere å bytte fra en Eau de Toilette (EDT) til en Eau de Parfume (EDP).

– Du vil trenge mindre duft, i tillegg til at den vil vare lengre. Det er fordi Eu de Perfume inneholder en mer konsentrerte og naturlige essenser som lukter bedre, sier de Glasenapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk om du har sensitiv hud

Deo med lukt

Men det er riktignok ikke bare parfyme gutta påfører for å lukte godt. Også deodorant er et hyppig brukt produkt som en del av det daglige herrestellet.

– Parfymert deodorant synes jeg egentlig er en dårlig idé. Det blir som skodeo i joggeskoene, eller luftfrisker på do - det lukter kanskje mindre ille, men det blir jo aldri godt. Dessuten mister du muligheten til å variere parfymer - det virker litt schizofrent om du lukter Axe under armene og Dolce&Gabbana på resten av kroppen, sier Brochmann.

Les også: Aldri mer flau lukt etter dobesøk

De Glasenapp sier seg enig:

Den perfekte mannen har deo-stick og parfyme i samme serie. På denne måten behøver han mindre av hver av luktene, samt at duftene ikke kollidere med hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye godlukt er nok, guttaPARFYMERT DEODORANT: Ekspertene mener den perfekte mannen har deo-stick og parfyme i samme serie. Det er likevel viktig at du klargjør overfor deg selv hvorfor du tar i bruk en deodorant. Er du kun ute etter god lukt? Eller er det viktig for deg at produktet også har en antiperspirerende effekt? Det er nemlig ikke alle deo-sticks som kan love begge deler. Foto: Thinkstock.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor deo?

Det er også slik at ikke alle deodoranter og deo-sticks fungerer som antiperspiranter - altså som reduserer selve svettesondringen, kamuflerer svettelukt og dufter parfymert.

Finn derfor ut hva du vil at deodoranten skal gjøre for deg. Er det kun god lukt du er ute etter?

Eller bruker du en deodorant for å redusere svettelukten? Da bør du i så fall gå for et antiperspirerende produkt.

Les også: Slik blir du kvitt deodorantflekker på klærne

– Et slikt produkt vil du kjenne igjen ved at det som regel inneholder det vanlige virkestoffet aluminiumsalter: aluminiumklorid og aluminiumklorhydrat, sier Ingrid Fallet, fagsjef i ACO Hud Norge og fortsetter.

Dette produktet vil videre redusere svettemengden, og dermed også lukten. Sjekk alltid ingredienslisten, og klargjør overfor deg selv hva du vil at deo-sticken skal gjøre for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bruk parfyme for å redusere svettelukten

Ifølge nettsiden WikiHow er det viktig å huske på at dersom du sliter med svettelukt, bør du unngå å spraye parfyme i de mest utsatte områdene - som nettopp under armene.

– Det kan faktisk resultere i at du gjør vondt verre fordi mindre attraktive lukter ikke mikses bra med duften av parfyme, skriver nettsiden.

Les også:

Så ofte bør du trimme kroppshårene

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no