Vil fastslå farskap før barnet blir født

Vanligvis er det i forbindelse med fødselen – på sykehuset – blitt opplyst og erkjent hvem som er barnets far. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Vanligvis er det i forbindelse med fødselen – på sykehuset – blitt opplyst og erkjent hvem som er barnets far. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ugifte par som venter barn, skal oppfordres til å fastslå farskapet i god tid før barnet blir født. Svangerskapskontrollen etter 24 uker anses som et egnet tidspunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette går fram av et brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) om endring av rutinene for «etablering av farskap for ugifte foreldre». Brevet er sendt til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Helsedirektoratet.

BLD påpeker at ifølge en lovendring som er vedtatt av Stortinget og som trer i kraft fra 1. januar 2014, skal betegnelsen vedgåing/erkjennelse av farskap endres til begrepet erklæring av farskap – for å understreke det positive ved å påta seg farskapet til et barn.

For barn født i ekteskap følger farskapet automatisk av pater est-regelen, som innebærer at ektemannen anses for å være barnets far.

Les også: Svenske sa fra seg farskap etter 60 år

Praktiske grunner

Farskap til barn født utenfor ekteskap blir etablert ved at moren oppgir mannen som far, og han erkjenner farskapet. I 2011 ble cirka 33.000 barn født utenfor ekteskap i Norge, det store flertallet med foreldre som er samboere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er det i forbindelse med fødselen – på sykehuset – blitt opplyst og erkjent hvem som er barnets far. Jordmødre har lenge tatt til orde for at disse formalitetene ikke bør gjennomføres på sykehuset etter at barnet er født, men i forbindelse med svangerskapskontrollen. Det er angitt en rekke praktiske grunner for at tidspunktet rett etter en fødsel er lite egnet for å innhente fars underskrift på skjemaet for erkjennelse av farskap.

Les også: Se to menn føde

Høytidelig og positiv

BLD oppfordrer HOD til å vurdere endringer i svangerskapsomsorgen, slik at hovedregelen skal være at ugifte foreldre som møter sammen, blir oppfordret til å fastslå farskapet på svangerskapskontroll i god tid før fødselen.

«Dette vil føre til at foreldrene får informasjon på et tidspunkt hvor de har tid og motivasjon til å sette seg inn i det, samt at selve erklæringen av farskap kan oppleves som mer høytidelig og positiv», skriver BLD.