Høsthage mot nye høyder

PORTAL: På portalen som leder til rosariet, vokser pipeholurt, Aristolochia macrophylla, herdig til sone 5. (FOTO: Peter Ericsson)

Mange vil ha en flat og oversiktlig hage. Hjemme hos gartner Olga Cedergren er det helt motsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olgas beste hagetips
* Ikke begynn med ulike prosjekter samtidig. Gjør ferdig det du holder på med, før du starter på de neste.


* Vær tålmodig. En hage trenger tid for å utvikle seg. En flott rosebusk kan kreve fem år før den er på sitt frodigste.

* Våg å prøve nye ting, selv om det ser vanskelig ut. Det er morsommere å gjøre noe eget – for eksempel plante asparges i stauderabatten – enn å etterligne andre.

* Finn ut hvor lang blomstringsperioden er, og hvor mye arbeid som kreves, før du kjøper nytt.

* Stam opp gamle barvekster, busker og trær i stedet for å ta dem bort. De gamle stammene gir hagen en spennende struktur.

* Nyt hagen! Vi skal ikke leve for hagen, hagen skal leve for oss.

– Vekstene gjør mye mer av seg når de kommer opp i høyden, sier Olga Cedergren.

Både hjemme og på jobb følger hun lystprinsippet og magefølelsen når hun planlegger hager. Gjett om hun elsket å få oppdraget da hennes nye samboer i år 2000 skulle få fasong på sin viltvoksende tomt i Östergötland i Sverige?

– Han hadde ikke hatt tid til å ta seg av hagen tidligere. Det var mye bartrær og annet vintergrønt, resten var gressplen og bjørkeskog. Da han dessuten kjøpte en tilliggende tomt slik at hagen med 4 mål stor, fikk vi litt å gjøre i noen år, ler Olga.

Les også: Huset er ikke pusset opp på nesten hundre år

Varme steiner

Potensialet var stort i det kuperte og varierte terrenget.

– Mange ønsker seg en jevn, flat hage, men jeg foretrekker så mye høydeforskjeller som mulig. Da kan man skape store kontraster ved hjelp av de ulike nivåene. Vekstene kan presenteres på en helt annen måte. Man får mange interessante vinkler, sier Olga.

Å ta vare på steiner og andre naturlige innslag er en selvfølge for henne.

– Dels kan steinene gjøre det visuelle inntrykket flottere, og dels bidrar de til å holed på fukt i tørre somre. Dessuten lagrer steinene varme og dagen, som de gir tilbake til vekstene om natten, noe som er spesielt viktig vinterstid. I deler av hagen har vekstsonen derfor gått fra herdighet 3 til 2, forteller Olga.
Les også: Siemens og Bosch koker vann fortest

Europeisk inspirasjon

Med mye skaperglede har Olga formet en spennende hage som inneholder åtte ulike avdelinger. Blant annet har hun et rosarium, en magnolialund, små og store vannliljedammer, bekker og små fosser, samt en kjøkkenhage og et parkområde.

I «parken» er det en kombinasjon av ville vekster og hagevekster, og dette er den delen av hagen Olga er aller mest fornøyd med. Minst tilfreds er hun med de moderne rosene, som hun ofte blir dårlige allerede året etter planting, derfor satser hun nå på stauder i stedet.

– Jeg har reist rundt og besøkt mange vakre hager, særlig i England, Frankrike og Italia. Det har inspirert meg til å velge temaet «tilbake til romantikken» i vår egen hage.

Les også: Når huset leverer strøm

Store kontraster

For Olga finnes det ingen regler når hun skaper en hage. Fantasien setter grensene.

– Med en stor hage gjelder det å ha mye variasjon, ellers blir det kjedelig, synes hun.

– Når jeg skal velge og sette sammen vekster, ser jeg alltid først på bladene. De må være fine hele sesongen. Og for at et bed ikke bare skal bli en tett klump, er det viktig å blande lyst og mørkt, både i bladverk og blomster. Bygger man på kontraster, kommer alt mye bedre til sin rett.

Selv i september er det mye som blomstrer i Olgas hage.

– Jeg vil ha noe fint på se på i hagen fra mars og helt til frosten kommer for alvor i november.

Personvernpolicy