Lurer du på hvordan det ser ut inni?

Her bor hi-fi-kongen Erling Neby, mannen som blant annet tok Tivoli-radioen til Norge. I tillegg til de vi hører rykter om er en fantastisk hi-fi-samling, har han også bygget seg opp en betydelig privat samling av moderne kunst. I helgen kan du komme og se selv.   Foto: Oslo Åpne Hus
Her bor hi-fi-kongen Erling Neby, mannen som blant annet tok Tivoli-radioen til Norge. I tillegg til de vi hører rykter om er en fantastisk hi-fi-samling, har han også bygget seg opp en betydelig privat samling av moderne kunst. I helgen kan du komme og se selv. Foto: Oslo Åpne Hus
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen åpner 107 bygg og boliger i Oslo dørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville vært tidlig ute på Statoilbygget på Fornebu. Det har vunnet utrolig mange priser. Vanligvis er det høy sikkerhet og vanskelig å komme inn, men nå er det åpent for alle, sier Ellen Haukaas, prosjektleder for Oslo Åpne Hus, til DinSide.

I helgen åpner en rekke private og offentlige bygg i hovedstaden dørene under arrangementet Oslo Åpne Hus - og du er invitert. Du trenger ikke å melde deg på, men det kan lønne seg å være tidlig ute, dersom det er noe du har veldig lyst til å se. Og enkelte steder er det ventet større trykk enn andre.

Alt om arkitektur på DinSide

Trolig kø i Regjeringskvartalet

Et annet sted det er ventet mange besøkende er Regjeringskvartalet. Både Høyblokken og R4 åpner for publikum.

– Vi er nedringt om høyblokken allerede, både fordi den har vært bombet og blitt et symbolbygg - men også fordi med ye planer for regjeringskvartalet er det fare for at den ble revet. Men at det blir kø, er jeg ganske sikker på, sier Eva Kvandal, pressekontakt i Statsbygg til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun lover at så langt det lar seg gjøre, vil alle som møter opp få se, men om alle kommer helt til topps i byggene, vil avhenge av hvor mange som kommer.

– Men så er det mange andre spennende bygg å besøke, sier hun og nevner blant annet Victoria Terrasse, som ikke er åpent for allmenheten til daglig, Ridestallen til Politiet og Villa Grande - og ikke minst flere privatboliger. I tillegg vil det være vandringer i Groruddalen - og en forsmak på Ekebergparken for dem som lurer på hvordan det har blitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vis hensyn

Prosjektleder Haukaas antar det vil danne seg noen naturlige lysløyper, for eksempel fra Regjeringskvartalet via Barcode og Sørenga til Ekebergparken. Underveis kan du få sett både nye byrom og nye boliger.

– Disse prosjektene ligger tett - og er en unik anledning. Men vis omtanke. Det er private folk som åpner opp boligene sine, så vi håper alle har en hyggelig dag, god tid - og ikke brøyter seg frem, sier Haukaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at det gjerne tidligere har kommet opp mot 3-400 stykker i private leiligheter eller eneboliger, så det er viktig å være smidig.

Tips: Hi-fi og kunstentusiaster får i helgen en unik sjanse til å besøke Villa Neby, hjemmet til hi-fi-importør Erling Neby, som i tillegg til å ha en imponerende hi-fi-park også har en stor samling moderne kunst. Her er noen flere muligheter - full oversikt får du på Oslo Åpne Hus.

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 10 BILDENE

Hobbyen inn i stuen: Det er kanskje en god grunn til at dette er en ungkarsbolig? Kjenn din besøkelsestid: Selv om invitasjonen er åpen, gjelder det ikke hele helgen.

Se nettsidene for kart - og åpningstider.

Oslo Åpne Hus arrangeres av Oslo Arkitektforening (OAF), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og Statsbygg. Det har vært arrangert fem ganger tidligere, i 2003, 2005, 2006, 2008 og 2011 - og rundt 10.000 besøkte forrige arrangement. Langt unna? Er du i London, arrangeres tilsvarende Open House London i helgen. Er du bare vilt nysgjerrig på å se hvordan folk har det hjemme, kan du jo gå på visning. Eller dra på virtuell visning fra sofakroken med Finn Bolig.