Meny

DIY: kan man fjerne gule flekker og svettelukt med natron og vodka?

Slik blir du kvitt svettelukt og gule flekker under armene

BORT MED GULE FLEKKER: Det finnes utallige kjerringråd for å fjerne svettelukt og gule flekker fra klærne. Vi testet et par av dem. Og spurte ekspertene hva som egentlig hjelper. © FOTO: Tove Eggen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hvite favorittkjolen som ble brukt i hele sommer ser ikke like fresh ut med gule flekker under armene...
Tove Eggen

Tove Eggen (29) er utdannet makeupartist ved Art Complexion Make Up Skole og motejournalist ved London College of Fashion. Ved siden av frilansvirksomhet har hun jobbet som makeuplærer og stylist.

Nå er hun stasjonert i varme Barcelona og lager mote-og skjønnhetsvideoer og -artikler for Kamille.no. og har nylig startet online-magasinet iknowthatmagazine.com.

 


 

De viktigste flekkfjerningsmidlene:

Aceton: Fjerner fett, lakk, plast og bek. Må ikke brukes på acetat og triacetat. Svært brannfarlig.

Eddik, fem prosent eller syv prosent: Fjerner blant annet svetteflekker.

Vaskemiddel med enzym: Enzym finnes i de fleste vaskemidler. Det løser eggehvite og fettholdige flekker. Bør ikke brukes på ull og silke, siden det ødelegger fibrene.

Hydrogenperoksid, tre prosent oppløselig, apotek: Bleker fargeflekker. Forsterket virkning i blanding med salmiakk. Kan skade fargen på stoffet.

Håndrensekrem: Løser opp skismurning, skokrem, tjære og bek.

Klorblekemiddel: Bleker fargeflekker. Kan skade tekstilfibrene og fargen på plagget.

Flytende oppvaskmiddel: Fjerner fettflekker. Kan skade fargen på plagget.

Salmiakk, ti prosent fortynning: Fjerner syreholdige flekker.

Sitronsyre: Løsing av en teskje sitronsyre per desiliter vann til rustfjerning og bleking.

Spesialmiddel for flekker: Les bruksanvisningen.

Sprit (rødsprit eller denaturert sprit): Fjerner fargeflekker og parfyme. Svært brannfarlig.

Terpentin, mineralsk: Løser kvae, gummi, fett, oljemaling og lakk.

Tynner: Fargeløs blanding av løsemiddel som løser fett, visse typer maling og lakk. Brannfarlig.

Vann: Løser svært mange flekker. Unntak: fett, maling og lakk.

Vaskemiddelløsning: Tekstilvaskemiddel løst opp i vann.

White-spirit: Løser fett og visse typer maling. Brannfarlig.

Kilde: Forbrukerrådet

Hvem har vel ikke gitt opp et favorittplagg helt - bare på grunn av et par udelikate, gule flekker under armene?

Og det trenger ikke bare være hvite klær heller. For selv om det kanskje ikke er like lett å se, så får vi faktisk akkurat de samme type flekkene på farget tøy også.

Men hvor mye svettelukt som setter seg i og på klærne, kommer faktisk mest an på hvilket materiale plagget er laget av.

Les også: Vasker du tøyet ditt skittent?

Har det virkelig best med ull

– Det er store forskjeller på ulike fibre når det gjelder hvor mye svette som setter seg i plagget. Ull er best, så kommer bomull og andre naturlige fibre, forklarer Ingun Grimestad Klepp, forskningsleder ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Svettelukt vil enkelt bli vasket ut av ull da det ikke fester seg slik som i andre stoffer, og ofte kan ullklærne henges ute til lufting slik at du lett kan fjerne eventuell umiddelbar svettelukt.

Av verstingene nevner Klepp syntetiske stoffer - som det er påvist at svette lukter sterkest på.

Les også:  Du vasker vel ikke soppen?

Ikke bruk skyllemiddel

– Dersom tøyet ikke vaskes grundig nok, vil svette alene kunne sette stygge flekker på plaggene, forteller Malin Skaar, leder for Forbrukerservice på Lilleborg.

Skaar legger også til at bestanddeler i deodoranter kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig vask også kunne samles og bygge seg opp på tekstilfibrene under armene.

Les også: Du tar vel ikke på vasken etter å ha vært på do?

Ikke enig

Dette er derimot ikke produktsjef hos Vichy, André Christoffersen, helt enig i når vi spør han om aluminiumklorid i antiperspiranter sammen med salt fra kroppssvette lager de misfargede flekkene under armene.

– Nei, det er ikke riktig. Det er metallrester/sporstoffer i vaskevannet som danner en forbindelse med aluminiumsalt-restene som sitter på klærne, og dermed lager gule flekker, sier Christoffersen.

Men uansett hvordan svettelukten og misfargingen oppstår, er det én ting som er sikkert ifølge forsking fra SIFO; Og det er at skyllemiddel vil gjøre vondt verre for syntetiske stoffer.

– På syntetiske materialer vil skyllemiddel faktisk, og i nokså stor grad, forsterke lukten. Det er altså best å bare kutte det ut når du vasker klær med kraftig svettelukt, sier Klepp.

Vi spurte også hva det er ved skyllemiddel som forsterker svettelukten, men det vites fortsatt ikke.

Les også: Slik vasker du håret i verdensrommet

KAN DISSE FLEKKENE FJERNES?: Er det mulig å fjerne gamle, gule svettemerker under armen? © FOTO: Printscreen shazwanihamid.com

Fremgangsmåten er viktig

Hvordan og med hvilket middel du vasker klærne med, har mye å si for om svettelukt og gule flekker forsvinner eller ikke.

– Det er lurt å teste flekkfjerningsmidler, uansett om de er hjemmelaget eller ei, på et sted hvor plagget ikke blir ødelagt dersom det skulle det gå galt første gangen, råder Klepp og fortsetter:

– All flekkfjerningsmiddel burde deretter fjernes før man vasker klærne, med mindre annet er opplyst på flasken. La middelet få sitte og trekke seg inn i området, og skyll deretter alt ut fra baksiden av tøyet - hvis ikke får man for mye skum i vaskemaskinen som dermed vil utføre en dårligere vask.

Mange lurer også på hvorvidt klærne skal vaskes i kaldt eller varmt vann for å fjerne svettelukt. Klepp opplyser oss om at forskjellen er ganske enkel.

– Hvis det er en form for kroppslig flekk, som kan være alt fra svette til eggehvite, så oppløses dette med kaldt vann. Hvis det er fettflekker man skal fjerne, så må man ty til varmtvann.

Les også: Vask dusjen med sitron eller Zalo

Unngå flekkene helt

Det finnes utallige vaskeprodukter og kjerringråd for å fjerne svettelukt og gule flekker fra klærne, men det beste er jo hvis vi klarer å unngå det helt.

Hvis det stemmer at deodoranter med aluminiumklorid (som finnes i de fleste antiperspiranter for å hindre svette), lager de gule flekkene ved å blande seg med salt fra kroppen vår, kan man jo bare bytte over til en deo uten aluminiumklorid.

Men mange vil da føle at de svetter for mye, så andre gode triks er:

 • Bruk en underskjorte slik at hverken svette eller deodorant kommer i direkte kontakt med favorittskjorten din.
 • Barber underarmene.
 • Vask eller skyll overdelene dine med kaldt vann rett etter bruk, og heng til tørk (gjerne i sola).
 • Etterfølg deodoranten med kroppspudder for et tørrere område.
 • Bruk antiflekker-deodorant.

Vichy har kommet med en ny antiperspirant som lover at produktet tørker så raskt at det ikke er mulig for antiperspirantrester å legge seg igjen på klærne.

I tillegg inneholder den Dissolvine som Vichy mener sikrer at metallrester/sporstoffer i vannet fanges opp før det binder seg med små biter av av aluminiumsalt, om det fortsatt skulle sitte igjen på klærne.

Digital redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen, har testet deodoranten - og selv om hun ikke roper hurra over den store mengden aluminiumklorid den inneholder, er den veldig effektiv mot svettelukt.

Les også: Slik vasker du bunadsølvet

Mer enn du tror kan fjerne de gule flekkene under armene.NATRON: 1. Putt cirka fire spiseskjeer med natron i et glass med 1/4 kopp med vann, 2. Bland sammen til du får en slags paste, 3. Smør utover flekkene - gjerne nedover armen også, 4. Skrubb godt over flekkene. La så ligge i én time, før du skyller i vann og deretter legger til vanlig vask. © FOTO: Tove Eggen

Vi tester kjerringårdene

At man kan fjerne svettelukt og gule flekker med produkter som Biotex, Vanish og Zalo er en kjent sak.

Men det finnes også en hel haug med kjerringråd og DIY-tips der ute som lover at de er bedre enn noe annet du kan finne i husholdnigshyllene i butikken:

Av de mest kjente finner vi:

 • Aspirin
 • Mørningssalt til kjøtt
 • Salt
 • Sitron
 • Eddik
 • Natron
 • Amoniakk
 • Vodka

Og de fleste har til felles at de enten har en naturlig blekingeffekt eller er bakteriedrepende.

Så for å se om noen av disse rådene virkelig holdt vann, valgte vi å teste to forskjellige - nemlig natronmetoden og vodkavasken.

Les også: Derfor er uvasket hår best

Mer enn du tror kan fjerne de gule flekkene under armene.VODKAVASK: 1. Finn frem vodka og en tom sprutflaske, 2. Bland like mengder vodka og vann over i flasken, 3. Sprut rikelig med blandingen over området med flekker, og vask deretter plagget i maskin som normalt. © FOTO: Tove Eggen

Resultat

Jeg har en t-skjorte som jeg etter utallige runder i vaskemaskinen hadde gitt opp at kunne bli hvit under armene igjen.

Vi testet ved å skrubbe høyre underarm med natron, og spraye venstre underarm med vodka før t-skjorta ble slengt i vaskemaskinen.

Selv om dette er gamle flekker, så har natronen klart å fjerne litt - dog ikke alt på første runde.

Over på venstre side, så har ikke vodkaen fått bort noe som helst av flekkene, men svettelukten har blitt borte.

Vi kan vel konkludere med at natron har en middels god effekt på gamle svetteflekker, mens vodkaen er god på å fjerne vond lukt.

Les også: Husker du å vaske disse?

hvordan fjerne gule flekker under armeneLITEN FORSKJELL: Etter én vask med natronskrubb har de eldgamle flekkene blitt mye mer utvasket og ikke så disktinkte. Etter et par runder til håper jeg de er helt borte... © FOTO: Tove Eggen

Vann er undervurdert

Vi spurte Klepp om hva som er den beste metoden å fjerne svetteflekker under armene på, men fordi det kan avhenge av så mye forskjellige ingredienser i deodoranter og annet, er det vanskelig å svare på.

Derimot stiller hun med det billigste og enkleste trikset hittil:

– Vann er et sterkere vaskemiddel en de fleste tenker seg. Å sende vann rett gjennom flekken, ved å holde tøyet under springer, kan ofte være alt som skal til. Jo raskere du får skyldt flekken, jo større er sjansen for at den blir borte, råder Klepp.

Les også:

Genseren alle kommer til å gå med i høst

Derfor blir du lik mor

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus