Dette kan oppblåst mage bety

OPPBLÅST?: Alle er plaget av luft i magen fra tid til annen, men noen plages mer enn andre. FOTO: superfantastic på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
OPPBLÅST?: Alle er plaget av luft i magen fra tid til annen, men noen plages mer enn andre. FOTO: superfantastic på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter du med oppblåst mage kan det bety noe mer enn bare luft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Råd for mindre luft i magen:
  • Ikke hopp over måltider.
  • Spis variert kost. Prøv deg frem og registrer om det er en sammenheng mellom enkelte matvarer og luftplagene.
  • Skriv ned hva du har spist hver gang du føler deg oppblåst, for å se om det er et mønster.
  • Drikk mye vann (uten kullsyre).
  • Kokte grønnsaker er mindre gassdannende enn rå.
  • Mat som produserer lite gass, er ris, bananer, sitrusfrukter, druer, kjøtt, egg og harde oster.
  • Peppermyntete, karve- og fennikel te kan virke lindrende.
  • Prøv syrnede melkeprodukter som yoghurt og kulturmelk-produkter. Biola inneholder såkalte probiotiske melkesyrebakterier som har en gunstig effekt på tarmfloraen.
  • Noen frukter, som svisker, epler og rosiner inneholder mye fruktsukker og kan gi oppblåsthet.
  • De kunstige søtningsmidlene sorbitol og mannitol finnes i en rekke sukkerfrie produkter og kan gi gassdannelse.
  • Tyggegummi kan også medføre luftplager.
  • Reduser kaffe og røyk, eller forsøk uten – og se om det hjelper.
  • Tygg maten godt før du svelger den, og drikk ikke med mat i munnen. Det er viktig at munnen selv produserer spytt for å bryte ned maten.
  • Etter et større måltid kan det være fristende å legge seg på sofaen eller ta en middagslur. Prøv å utsette det til du har vært litt i aktivitet. Dette får i gang tarmmotorikken og hjelper deg å forebygge gassdannelse.
  • Du kan få kjøpt reseptfrie midler på apoteket mot luftplager. Minifom kommer i dråper og kapsler og Siloxan i kapsler. Disse er med på å spalte luftboblene i mage- tarmsystemet, og mange har god effekt av disse.

Kilder: Lommelegen, Nature & Health, Bedre Helse

Alle er plaget av luft i magen fra tid til annen , men noen plages mer enn andre. I enkelte tilfeller kan det være symptomer på blant annet cøliaki eller matvareintoleranse.

Hva kommer egentlig oppblåst mage av?

- Det finnes alltid litt luft i tarmen fordi du svelger luft i forbindelse med måltider, inntar kullsyreholdige drikker og fordi tarmbakterier produserer gass ved nedbrytning av visse næringsstoffer, forklarer farmasøyt Jeanette Stigsson ved Vitus apotek.

Les også: De var sinte og stressa, og sov dårlig

Noen blir mer oppblåst enn andre

At enkelte opplever å få oppblåst mage mer/oftere enn andre, har farmasøyten følgende forklaring på:

- Den ene tarmen er ikke den andre lik. Noen har en måte å spise på som gjør at de svelger mer luft enn andre, noen har et høyere inntak av matvarer som gir luft i magen og noen har matintoleranse som kan føre til luftplager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg ser normalfloraen ulik ut fra person til person, og dette gjør at mengden gass som produseres vil variere.

Oppblåst mage kan tyde på intoleranse

For å kunne gjøre noe med oppblåst mage råder Stigsson deg til å begynne med å forstå hvorfor problemet er der.

- Er det kanskje en bivirkning av et legemiddel du tar? Har du lagt om kostholdet ditt til en fiberrik diett? Spiser du raskt og snakker med mat i munnen? Tygger du mye tyggegummi? Tenk etter om det kan være en forklaring på hvorfor magen er i ulage, kanskje er det bare forbigående.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke ser noen endring selv om du foretar tiltak for å bli kvitt plagene, bør du ifølge farmasøyten søke råd.

- Luftplager er vanligvis ikke farlig, men det kan være et tegn på noe som bør undersøkes nærmere, for eksempel en matvareintoleranse.

Oppblåst mage: Cøliaki og laktoseintoleranse

Spesialist i indremedisin og gastroenterolog Peter Coll ved Volvat Medisinske Senter i Bergen forteller at det er rundt 15 prosent av menn og 20 prosent av kvinner i Norge som sliter med irritabel tarm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men så viser samtidig undersøkelser at kvinner er flinkere å gå til legen enn menn, så det kan ha en sammenheng, har Coll tidigere uttalt til Kvinneguiden.

Han understreker at du bør sjekke tarmen din hos lege dersom du oppdager de litt mer alvorlige symptomene;

- Når du har blod i avføringen, slimete avføring, nattlig avføring eller lider av jernmangel uten å ha rikelig mensturasjon, bør du gå til legen. Om du er plaget med mye luft i magen bør du sjekke om du har cøliaki. Laktoseintoleranse er etter min mening ikke så mye vits i å sjekke; fasiten får du ved å prøve ut om du får luft og romling i magen hver gang du drikker mye melk.

Ifølge Coll er cøliaki en av de vanligste årsakene til plagsom luft i magen.

- Det er en sykdom som 1 av 100 har, men kun hver femte har fått stilt diagnosen. En annen vanlig årsak til mye luft i magen er laktoseintoleranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er i grunnen sjelden hos nordmenn, men på verdensbasis er det 90 prosent av voksne som har dette, sier legen og understreker samtidig at laktoseintoleranse ikke er farlig, men ubehagelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Preparater mot oppblåst mage

Åse Storfjell-Olven er og farmasøyt ved Vitusapotek. Hun opplyser at du får kjøpt reseptfrie silikonpreparater som kan hjelpe mot luftplager.

- Disse virker ved å bryte ned skum og luftbobler. Effekten kommer ikke før etter 2-3 dager, men ikke alle opplever en god effekt av slike produkter.

dame som ligger vondt i magen oppblåst

TA DET MED ROTEN: For å kunne gjøre noe med oppblåst mage bør du prøve å forstå hvorfor problemet er der. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Stress kan påvirke magen

Ifølge Norsk Helseinformatikk(NHI) kan stress, depresjon og angst også forårsake mageproblemer. Det understrekes at det nettopp derfor er viktig å vurdere både fysiske og psykiske årsaker til mageplager.