Meny

Innredning med saltstenk

SJØSTEMNING: Mange liker en maritim stil i hjemmet eller på hytta. (FOTO: Fredrik Sandberg / Scanpix Sweden / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En skattejakt ved vannet kan gi deg det du trenger for å skape maritim stemning i hjemmet.
Maritime materialer:

* Drivved

* Gamle planker

* Steiner, skjell

* Gamle fat

* Tau

* Grovt linstoff

* Gammelt jeansstoff

* Sand

(Kilde: TT Spektra)

Hvitt, beige og milde blåtoner er fargene som går igjen i den maritime stilen. De passer inn i naturen vår og det nordiske lyset, og er også fargene vi gjerne kler oss med på denne tida av året.

– Maritim innredning kommer tilbake hvert år. Men akkurat nå ser det ut til å være ekstra trendy, sier stylist Anna Örnberg.

Les også: Fin form, men feil farge

Ikke bare hav

Det finnes nok dem som synes det maritime passer best ved kysten. Men drivved og andre typiske sjøgjenstander glir fint inn i mange hjem, mener Örnberg.

– Du kan lete etter drivgods ved forskjellige vassdrag. Båtliv finnes for eksempel i innsjøer også. Jeg synes det handler mer om hvilket forhold den enkelte har til vann, sier hun.

Den svenske stylisten har gitt ut flere bøker innen bolig og innredning, og i år kom boka «Inred med marin inspiration» ut i Sverige.

Og den maritime stilen er ikke lik over hele verden. I Sør-Europa brukes det for eksempel gjerne sterkere fargenyanser, blant annet mye turkis. Det kan henge sammen med at både havet og vegetasjonen er mer fargerik der.

Les også: Velg riktig maling til huset

Egne ideer

Örnberg beskriver ofte detaljert om prosjektene sine. Men hun vil gjerne at folk også skal komme med egne ideer. Med litt fantasi kan jo ting brukes om igjen på nye måter. Og innreder man med egne gjenstander, kanskje også med ting man har funnet selv, blir hjemmet naturligvis mer personlig.

– Og så slår jeg et slag for at man gjør ting sammen. Stikk ut for å lete etter trebiter, og finn sammen ut hva dere kan gjøre med dem, råder hun.

Andres ideer og oppskrifter kan følges til punkt og prikke, men deretter er det bare å sette i gang og skape videre, mener stylisten.

Les også: 10 måter å bli kvitt vond lukt på

– Let på loppis

Om du ikke er interessert i å bruke mye tid på å skaffe maritime godbiter fra naturen, kan det være smart å ta en tur på loppemarked. Blant varene finner du kanskje noe som – uten så altfor mye jobb – blir et fint maritimt innslag for et hjem eller rom.

– Jeg elsker loppemarked. Men gammelt skrot skal være billig, ellers blir det fort lite lønnsomt. Kjøper du et møbel som må slipes, males, få nye beslag og trekkes om, ja, da koster det både tid og penger.

Hos stylisten er det loppisfunn og hjemmesnekrede møbler som dominerer.

– Det er morsomt å få det i stand, og hjemmet blir mer personlig på den måten. Og nede på stranda finnes det mer å ta av – helt gratis.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus