Tid for tordenvær

LYN: – Over 95 prosent av lynnedslagene i Norge skjer på sommerhalvåret, forteller Oddgeir Rokseth i SINTEF Energi. (FOTO: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB scanpix)
LYN: – Over 95 prosent av lynnedslagene i Norge skjer på sommerhalvåret, forteller Oddgeir Rokseth i SINTEF Energi. (FOTO: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juli og august er månedene med flest lynnedslag. Trekk ut kontakten og tenn stearinlysene. Nå braker det løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Slik teller du avstanden

Dersom du synes tordenvær er ubehagelig, kan det være greit å vite hvor langt unna uværet er. Lyden går omtrent 1 kilometer på tre sekunder. Siden lyd og lys beveger seg med ulik hastighet, vil du kunne se lynglimtet før du hører lyden.

Når du ser lynet, teller du antall sekunder til du hører tordenskrallet. Teller du tre sekunder, er det omtrent 1 kilometer unna. Teller du seks sekunder, er uværet omtrent 2 kilometer unna, og så videre.

(Kilde: Forskning.no)

Trygg i bilen

Dersom du er redd for lyn og torden, er bilen det tryggeste stedet du kan oppholde deg, ifølge Meteorologisk institutt. Også ute i gata, med høye hus på alle kanter, er det trygt. Da vil lynet slå ned i bygningene og ikke i deg.

Meteorologisk institutt har flere sikkerhetstips som det er lurt å følge under tordenvær: Ikke gå under trær for å unngå å bli våt, og ikke opphold deg på steder der du er det høyeste punktet. Du bør altså unngå golfbanen, båten, fjelltopper og vannet.

Varmt og fuktig vær gjør at tordenværsesongen er godt i gang.

I slutten av juli sendte Meteorologisk institutt OBS-varsel om kraftige regn- og tordenbyger i Finnmark. Senere har det buldret og spraket landet rundt.

Lørdag herjer uværet i store deler av Sør-Norge. Send oss dine uværsbilder på tips@abcnyheter.no.

Og skal vi tro statistikken, er det mer i vente.

Ifølge Oddgeir Rokseth ved SINTEF Energi AS har tordenværsesongen vært moderat så langt. SINTEF registrerer, sammen med Statnett, data og posisjon for alle lynnedslag i landet. Slik kan energiselskap raskere lokalisere skader som oppstår.

– Lynaktiviteten varierer fra år til år i Norge. Så langt i år har vi registrert omtrent 30.000 lynnedslag. Dette er allerede flere enn det totale antallet for 2012. Da var det 27.000, forteller Rokseth.

Les også: Skiftende vær neste uke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest sommerstid

I norrøn mytologi trodde man at lynglimtene og bulderet kom fra bukkekjerra til Tor med hammeren, som raste over himmelen. I romersk mytologi er det guden Jupiter som kaster lynbolter. I gresk mytologi er det Zevs som er guden for himmelen og torden.

I dag vet vi at lyn og torden kommer av en elektrisk utladning i atmosfæren. Lynet er selve gnisten som oppstår mellom områder med positiv og negativ energi, og torden er den kraftige lyden som kommer av lynet, ifølge Meteorologisk leksikon.

Les også: Lynet slo ned i penis

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger ser man at lynet utløses ned til bakken, og andre ganger kan det utløses mellom to skyer. Det er i disse dager at flest lyn slår ned.

– Over 95 prosent av lynnedslagene i Norge skjer i sommerhalvåret, forteller Rokseth.

Bor du på Østlandet, er det langt større sannsynlighet for buldrende byger enn hvis du bor ved kysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lynet har ødelagt for millioner

Saken fortsetter under bildetNEDSLAG: Psykolog Erlend Hunstad forteller at det er helt normalt å være litt redd for tordenvær. Men for noen går frykt over til fobi. Dette bildet er fra Oslofjorden. (FOTO: Ketil Knudsen / NN / Samfoto / NTB / scanpix)NEDSLAG: Psykolog Erlend Hunstad forteller at det er helt normalt å være litt redd for tordenvær. Men for noen går frykt over til fobi. Dette bildet er fra Oslofjorden. (FOTO: Ketil Knudsen / NN / Samfoto / NTB / scanpix)

Astrafobi

– For mennesker som har fobi for lyn og torden, kan sommerhalvåret være en vanskelig periode, sier psykolog Erlend Hunstad.

Han forteller at det er helt normalt å være litt redd når det braker og gnistrer som verst. Men for noen er redselen for lyn og torden så stor at den går over til en fobi: astrafobi.

Hunstad arbeider ved Østmarka, en avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim, og møter hvert år pasienter som sliter med ekstrem frykt for uvær.

– Når du har en fobi, er du redd for å være redd for noe. Hvis du er redd for torden, er det frykten for å bli redd, som er problemet ditt. Ikke det at du er redd for torden, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunstad forteller at redselen går over i en fobi idet du begrenser livet ditt på grunn av frykten. Et eksempel på det er hvis du er glad i å gå tur i fjellet, men slutter med det fordi du frykter væromslag og tordenvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Derfor lyner og tordner det

Rekordsommer

Tordenvær oppstår når varm og fuktig luft stiger til værs, eller når fuktig luft skyves til værs av en kaldfront.

– En typisk tordenværsdag er en sommerdag med finvær. Sola har varmet opp bakken, og den varme lufta stiger til værs. På ettermiddagen føles lufta klam og fuktig. Sånn sett er tordenvær en godværsindikator, sier Rokseth i SINTEF.

Blant de senere årene peker 2003 seg ut som rekordsommeren for lyn. På bare ett døgn, den 17. juli, ble det registrert 170.000 lynnedslag over Skandinavia. Godt over halvparten av disse ble registrert over Sør-Norge og Trøndelag. I løpet av året var det totalt 210.000 lynnedslag i Norge. I 2005 ble det registrert omtrent en firedel.

– Antall lynnedslag varierer veldig fra år til år. Det eneste vi kan si sikkert, er at det er flere lyn om sommeren enn om vinteren, sier Rokseth.