Sommersmak i glasset

ØSTERRIKSK: Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2012 er en av de beste hvitvinene i polets sommerslipp. Passer både til terrassen og sjømat. (FOTO: dat@aron)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommervarmen kan kjøles litt ned med hvit Alsace-vin og smaksrikt øl. Gjerne i kombinasjon med sjømat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinmonopolet har satset hovedsakelig på hvitviner i julislippet, og spesielt viner fra Alsace i Frankrike. Sommer, sjømat, sol og hvitviner hører sammen for mange. Det kan vi lett være enige i, men nå kan stemningen dessuten krydres med en serie nye kraftige ølsorter, hvorav mange er norske.

Alle nyhetene er smakt, og et knippe gode kjøp følger under.

Les også ukens oppskrift med vinanbefaling.

Hvitvin

****** Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2012.

Østerrike (Burgenland). Nr 595401. Kr 113,40. Basisutvalg, kategori 2.

Hyggelig vin på Østerrikes nasjonaldrue grüner veltliner med fin duft av pære, eple og grønne urter. Vinen er ungdommelig, nesten perlende frisk i munnen med fin fruktighet og mykt helhetsbilde. Både til terrassen og sjømat.

****** Bernhard & Reibel Pinot Gris Hahnenberg 2011.

Frankrike (Alsace). Nr 580101. Kr 166,90. Basisutvalg, kategori 5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En såpass fin pinot gris til denne prisen er ikke hverdagskost. Vinen dufter av tropefrukt, sitrus og krydder. I munnen er vinene fyldig, nesten «fet», den har stor smaksbredde og fin konsentrasjon. Velegnet matvin til smaksrike sjømatretter og hvitt kjøtt.

****** Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris 2011.

Frankrike (Alsace). Nr 561201. Kr 159,90. Partikjøp, kategori 2.

Nok en fin pinot gris, denne fra en økologisk produsent. Vinen har strågul farge, den dufter av krydder og sitrus og har visse blomsteraromaer. I munnen har den fin fylde, et bredt smaksbilde med krydderaromaer og fruktig sitruspreg. Også til vellaget sjømat og hvitt kjøtt i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

****** Bott-Geyl Riesling Burgreben 2011.

Frankrike (Alsace). Nr 581101. Kr 219,90. Partikjøp, kategori 6.

Flott riesling fra en økologisk produsent som får fram druens og jordsmonnets karakter. Duften er svært typisk riesling med sitrus og epler, samt et mineralsk innslag. Vinen har stor fylde og konsentrasjon, stor fruktighet og fin ettersmak. Til vellaget sjømat og hvitt kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Hartweg Gewurtztraminer 2011.

Frankrike (Alsace). Nr 588101. Kr 155,00. Basisutvalg, kategori 2.

Sødmefull vin med druetypisk og karakterfull duft av litchi, sitrus og blomster. I munnen har den fin fylde, søt og kraftfull fruktighet med aroma av tropisk frukt og honning. Lang ettersmak. Mest til terrassen, kanskje med en kraftig ost.

***** Boesch Breitenberg Riesling 2011.

Frankrike (Alsace). Nr 595301. Kr 196,70. Basisutvalg, kategori 5.

Økologisk riesling fra Leon Boesch i søndre del av Alsace, nær landsbyen Rouffach. Syrefrisk og ungdommelig riesling som ennå er litt lukket. Det dufter tropefrukt, eple og hint av hvit pepper. Vinen har stor fruktighet, fin konsentrasjon og bred smak. Dette er knastørt med 14 % alkohol, så her ropes det også etter vellaget matfølge, sjømat eller hvitt kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Villa Matilde Greco di Tufo 2012.

Italia (Campania). Nr 563101. Kr 129,90. Basisutvalg, kategori 2.

Ganske så fyldig italiensk hvitvin på druen greco, muligens en drue av gresk opprinnelse. I området rundt vulkanen Vesuv, i regionen Campania, finner vi denne. Det dufter eple, sitrus og grønne urter. Ganske så fyldig i munnen, med stor frukt, kraftfull smak og litt stram avslutning. Til vellaget sjømat og hvitt kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Monte del Frá cà del Magro Custoza Superiore 2012.

Italia (Veneto). Nr 9212701. Kr 129,80. Testsalg, kategori 6.

Vi er i byen Custoza, rett vest for Verona, og her er hvitvinene ofte en salig blanding av mange druesorter, i dette tilfellet fem. Vellykket blir det likevel med duft av sitrus, urter og litt tropefrukt. Vinen er ungdommelig, frisk og tiltalende. Både til mat og prat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Dreissigacker Organic Silvaner Alte Reben 2012.

Tyskland (Rheinhessen). Nr 570801. Kr 133,90. Basisutvalg, kategori 5.

Druen silvaner er ofte litt nøytral i aromabildet, så også her. Det dufter eple og sitrus, kanskje litt krydder. Ung og frisk vin med litt nøytralt helhetsbilde hvor eple og sitrus dominerer. Anvendelig matvin til sjømat og hvitt kjøtt.

Rødvin

****** Meridiana Vitis Barbera d'Asti 2010.

Italia (Piemonte). Nr 244001. Kr 138,70. Testsalg, kategori 6.

Prisgunstig matvin fra Nord-Italia med ren rød farge og duft av røde kirsebær, blomster og snev av eik. Fast og fruktig i munnen med kirsebæraromaer, hint av mandel og en så vidt merkbar sødme. Dette matcher det aller meste av fugl, kjøtt og lunsjmat i sommer, og ikke minst det tomat- og basilikumbaserte italienske kjøkken.

****** Collosorbo Rosso di Montalcino 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia (Toscana). Nr 602801. Kr 159,00. Testsalg, kategori 6.

Vi er sør i Toscana, i landsbyen Montalcino som kroner oppe på høyden over vinmarkene. Druen er sangiovese, som her gir en vin med allerede et ørlite brunskjær i rødfargen. Det dufter mørke moreller, tørket frukt og edel eik. Vinen har stor fruktighet, et fast og velstrukturert smaksbilde, et kledelig eikepreg og snert i avslutningen. Fin vin til litt bearbeidet kjøttmat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Tommasi Il Sestante Granaio Appassimento 2011.

Italia (Veneto). Nr 544001. Kr 124,90. Testsalg, kategori 6.

En «amarone light» kan vi si, hvor en del av druene har fått noe tørking før pressingen. Dette gir mer substans til vinen og større smaksbredde. Fargen er ren rød, og det dufter saftig av røde bær. Vinen er middels fyldig, saftig og smakfull med fin konsentrasjon og et leskende helhetsbilde. Til italienske matretter i rødt, hvitt og grønt, flaggets farger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Palacios Remondo La Montesa Crianza 2010.

Spania (Rioja). Nr 5924701. Kr 179,80. Testsalg, kategori 6.

Ren rød vin som dufter krydder, mørke bær, eik og et snev furunål. Varm fruktighet dominerer smaksbilde. Den har behagelig eikearoma, fin fylde og lang ettersmak. Anvendelig matvin til stekt kjøtt, særlig lam.

***** Collinato Montepulciano d'Abruzzo 2012.

Italia (Abruzzo). Nr 600101. Kr 125,00. Testsalg, kategori 6.

Tett mørk blårød og ungdommelig vin fra midt på Italias støvel mot Adriaterhavet. Det dufter mørke bær, snev av eik og vanilje. Vinen har stor fruktkonsentrasjon og saftig smaksbilde med noe eik og sympatisk totalbilde. Dette formelig skriker etter italiensk mat.

Musserende vin

***** Altareggia Prosecco Brut.

Italia (Veneto). Nr 611701. Kr 116,30. Testsalg, kategori 6.

«Brut» er ikke helt knastørt her, snarere med en ørliten behagelig sødme. Prosecco drikkes det stadig mer av. «Venninnevin» sier noen, men det skal jeg holde meg langt unna å si. Det dufter i alle fall mykt av pære og sitrus, med et hint av blomster. Behagelig, myk og velbalansert i munnen. Til aperitiff og sjømat, gjerne med asiatisk vri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Santero Prosecco extra dry.

Italia (Veneto). Nr 611601. Kr 129,00. Testsalg, kategori 6.

«Extra dry» er heller ikke her knastørr. Med 13 gram restsukker er dette både velbalansert og innsmigrende. Når flasken ser ut som en «harry», stor parfymeflaske steiler nok noen, men dette er godt drikkbart til hyggelig pris. Aromaer av pære, banan og eple både i duft og smak. Kraftige bobler gjør dette til en fin aperitiff.

Rosévin

***** Chateau Romanin les Baux-de-Provence rosé 2012.

Frankrike (Provence). Nr 595501. Kr 156,10. Partikjøp, kategori 5.

Rosé fra Provence er svært blek, nesten bare et hint av rødfarge. Det dufter røde bær og urtekrydder. Vinen har ungdommelig frisk saftighet, fin konsentrasjon og en tørr, litt streng avslutning. Jeg ser den allerede i glasset til lunsj med en salat nicoise.

***** Chateau Barthés Bandol Rosé 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike (Provence). Nr 575001. Kr 144,00. Basisutvalg, kategori 5.

Også en blek rosé med duft av røde bær og urter. Smaken er frisk, middels fyldig og velkonsentrert. Avslutningen er knastørr og litt streng. Passer godt som matfølge. Lunsjbord, salater, hvitt kjøtt og en skyggefull plass i sommervarmen burde passe bra.

***** Maby Prima Donna 2012.

Frankrike (Tavel). Nr 562501. Kr 159,00. Basisutvalg, kategori 3.

Rosé med mer vanlig kraftfull rødfarge, duft av røde bær og urter. Knastørr vin med stor fruktighet, fin konsentrasjon, behagelig munnfølelse av røde bær og litt snert i avslutningen. Nok en vin for sommerterrassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl

***** Ægir Siv Witbier.

Norge. Nr 597402. Kr 58,60 for 0,5 liter. Basisutvalg, kategori 3.

Lyst gyllent overgjæret øl fra Flåm. Witbier er opprinnelig en belgisk øltype delvis på hvetemalt, som smaksettes med korianderfrø og bittert appelsinskall. Dette har fin fylde og tiltalende maltpreg. Til lettere retter. 4,7 % alkohol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

***** Ægir Bryggve Blonde Ale.

Norge. Nr 597702. Kr 58,30 for 0,5 liter. Basisutvalg, kategori 2.

Lys gyllent overgjæret øl fra Flåm i Sognefjorden. Øl av typen lys ale med kraftig smak av malt og urter. Sympatisk øl uten den helt sære egenarten. 6,0 % alkohol.

***** Brunehaut Blond.

Belgia. Nr 5097602. Kr 46,90 for 0,33 liter. Partivare, kategori 5.

Lyst gyllent overgjæret øl med maltaroma, saftig munnfølelse og behagelig totalbilde. Til lettere matretter, hvitt kjøtt. 6,5 % alkohol.

***** Hoornbeer Funky Monk.

Danmark. Nr 597202. Kr 89,90 for 0,5 liter. Partivare, kategori 6.

Gyllent dansk overgjæret øl av typen «klosterøl», med aroma av karamell og malt. Lagret lenge og kan gjerne lagres et par år til. Anbefales til ost. 8,0 % alkohol.

***** Brasserie Artèsienne Bon Samaritan.

Frankrike. Nr 589002. Kr 42,90 for 0,33 liter. Partivare, kategori 3.

Glutenfritt og ufiltrert overgjæret øl med annengangsgjæring i flasken. Tiltalende øl med lyst maltpreg og sitrusaromaer. En viss humlebitterhet i avslutningen. 6,0 % alkohol.