Lure tips når hagen blir alene

PLANT OM: Hvis det er noen planter du er spesielt bekymret for mens du er på ferie, kan du plante dem i en flyttbar krukke før du drar. Husk å lage hull på undersiden av krukken, slik at overflødig vann kan renne ut. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ingen passer hagen din mens du er borte i sommerferien, kan den se ganske trist ut når du kommer hjem. Men det finnes noen feriehagetips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste er naturligvis å alliere seg med noen naboer som kan vanne – eventuelt se til at blomster og busker ikke får for mye vann. Men naboene er kanskje borte samtidig. Da bør man planlegge litt før man drar av gårde, sier Arild Sandgren, redaktør i Hagen for Alle.

Han anbefaler å gjøre noen enkle forberedelser før man drar. Man kan blant annet klippe plenen, luke litt og vanne om nødvendig. Da har i hvert fall gress, bærbusker og blomster en bra start på den tiden de skal være uten oppsyn.

Hva sier meteorologene?

Skal du være borte i to-tre uker eller mer, er det umulig å vite hvilket vær det blir hjemme – i hvert fall i slutten av ferien. Langtidsvarselet kan imidlertid være en pekepinn på om det blir mye regn eller tørke i første del av ferien.

– Er det meldt mye regn, kan det være en idé å beskytte planter som ikke tåler så mye vann. Fuktsensitive urter og blomster kan det være lurt å plante i krukker eller annet som kan bæres. Det samme gjelder for planter som ikke trives så godt i direkte sollys. Da kan man flytte disse rundt når man selv er hjemme. I tillegg blir det enkelt å sette flyttbare krukker på et høvelig sted før du reiser vekk, sier Sandgren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FIN SAMLING: Krukker med ulike planter kan samles på ett sted, for eksempel der de får sol bare om morgenen. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix /FIN SAMLING: Krukker med ulike planter kan samles på ett sted, for eksempel der de får sol bare om morgenen. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix /

Og om noen kommer for å vanne hos deg et par ganger mens du er borte, er det lurt å holde de mest ømfintlige plantene samlet på ett sted. Slik går det jo fortere for dem som skal hjelpe til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskytt mot uttørking

Sandgren understreker at de fleste hageplanter tåler en del sol, og at det er mangel på vann som kan være den største utfordringen om sommeren.

– De siste somrene har det riktignok vært mye nedbør i Norge, men vanligvis bør ikke herdige eller middels herdige planter stå i krukker under tak. De bør få det regnet som kommer, men man bør kanskje tenke på hvilken side av huset man bør flytte dem til – slik at de får minst mulig eller mest mulig sol, alt etter hva plantesortene bør ha, sier redaktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blomster i bed – eller andre steder rundt om i hagen – kan beskyttes mot uttørking ved at man legger plenklipp oppå jorden, rundt plantene. Det sørger for å holde mye av fuktigheten nede i jorden.

Ellers anbefaler Sandgren flasketrikset for planter som er spesielt utsatt for uttørking.

– Fyll en plastflaske med vann og sett den opp ned i jorden, og plantene tar da til seg det de trenger av vann. Dette fungerer nok best for planter som står i en stor krukke, bemerker hagemannen.